CNBC:Citi îşi asumă responsabilitatea pentru "flash crash-ul" de luni

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 mai

Credit foto: mattbuck, sursa foto: commons.wikimedia.org

Credit foto: mattbuck, sursa foto: commons.wikimedia.org

Un "flash crash" este o scădere extrem de bruscă a preţului unui activ, urmată de o recuperare rapidă în aceeaşi zi "Unul dintre traderii noştri a comis o eroare la executarea unei tranzacţii. În câteva minute am identificat-o şi am corectat-o", a recunoscut City, potrivit trustului american

Un aşa-numit "flash crash" a avut loc luni în pieţele europene, mai mulţi indici scăzând brusc, ceea ce a declanşat alarma în rândul investitorilor, într-o zi cu tranzacţionare redusă, scrie CNBC.

În mai multe pieţe, tranzacţionarea a fost oprită temporar, după ce unele acţiuni europene au avut o cădere bruscă. Titlurile nordice au fost cele mai afectate, indicele OMX 30 din Stockholm, Suedia, având la un moment dat o cădere de 8%, ce a fost recuperată parţial în timpul sesiunii de tranzacţionare, coşul de acţiuni încheind ziua cu o scădere de 1,9%. De asemenea, alte pieţe europene au avut declinuri bruşte, pentru o scurtă perioadă de timp, menţionează sursa amintită.

Conform CNBC, gigantul bancar american Citigroup şi-a asumat responsabilitatea pentru "flash crash-ul" de luni. "Unul dintre traderii noştri a comis o eroare la executarea unei tranzacţii. În câteva minute am identificat-o şi am corectat-o", a declarat un purtător de cuvânt al Citi pentru trustul american.

Pieţele europene au închis şedinţa de luni cu scăderi semnificative, atât din cauza "flash crash-ului", cât şi în urma datelor economice slabe venite din China şi Germania. Ieri, la ora 17:00, indicele pan-european avea o mică scădere, în aşteptarea deciziei de politică monetară a Fed-ului de la mijlocul săptămânii.

Ce este un "flash crash" ?

Un "flash crash" este o scădere extrem de bruscă a preţului unui activ, urmată de o recuperare rapidă în aceeaşi zi, conform CNBC.

De obicei durează câteva minute şi adesea sunt cauzate de erori de tranzacţionare, inclusiv situaţii când cineva apasă pe o tastă greşită, astfel încât introduce ordine nedorite în piaţă. În ultimii ani, aşa-numitele "high-frequency trading firms", adică firme ce folosesc sisteme de tranzacţionare algoritmică, cu viteze foarte mari, au fost fost învinute pentru o serie de "flash crash-uri".

În ianuarie 2020, Navinder Singh Sarao, un trader ce folosea astfel de sisteme în pieţele de futures, a fost condamnat la un an de închisoare la domiciliu pentru că a fost complice la declanşarea unei prăbuşiri bruşte a burselor, de un trilion de dolari, cu un deceniu în urmă, potrivit trustului american.

Sarao a fost acuzat de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite de fraudă, manipularea burselor de mărfuri şi "spoofing" - adică plasarea în piaţă a mii de ordine de cumpărare cu intenţia de a le anula sau modifica imediat înainte de executare, conform CNBC.

Declanşarea unei activităţi bruşte în piaţă a dat un anumit impuls preţului, de care Sarao a putut să profite, menţionează sursa amintită.

În 2010, Statele Unite au declarat această practică drept infracţiune, într-un efort de a înăspri reglementările după criza financiară din 2008.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De scazut scade repede, apoi trebuie sa treaca o perioada mai lunga de timp pana se recupreaza integral scaderea. Sa vedem colegul plus alti responsabili la puscarie! Daca tot fac bani multi si au bonusuri mari, macar sa nu mai fac asemnea "greseli" vinovate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Ziarul BURSA

05 iulie
Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

04 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9448
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7408
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.8111

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro