Comisia Europeană va lansa un plan pentru înlocuirea gazului rusesc

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 mai

Comisia Europeană va lansa un plan pentru înlocuirea gazului rusesc

Comisia Europeană va prezenta, luna aceasta, un plan privind modul în care blocul comunitar poate înlocui până la finalul anului două treimi din gazul rusesc utilizat, spune comisarul pentru Energie, Kadri Simson, potrivit Reuters. Domnia sa a menţionat că UE a apelat la toţi furnizorii majori de gaze ca să ajute blocul comunitar să înlocuiască cu alternative gazele ruseşti, iar conform planului va fi înlocuită utilizarea gazului cu energie regenerabilă sau, unde este posibil, prin economisirea energiei, notează Agerpres.

Săptămâna trecută, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a anunţat că UE are ca obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului şi la zero până la finalul lui 2027.

Chiar dacă blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare luna viitoare era de 97,5 euro pentru un Megawatt-oră în deschiderea sesiunii, iar la ora 16.20 atingea 103,8 euro.

--------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a scăzut cu 0,2%, la 1.867,30 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 11.12, cea spot - cu 0,03%, la 1.868,21 dolari/uncie.

--------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a crescut cu 2,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 11.20, ajungând la 10,75 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 0,7%, la 7,98 dolari/buşel.

--------------------

Exporturile Germaniei au înregistrat o scădere de 3,3% în luna martie, după un avans de 6,2% în februarie, în condiţiile în care exporturile spre Rusia s-au prăbuşit cu peste 62% din cauza războiului din Ucraina, a anunţat ieri Oficiul federal de statistică (Destatis), conform AFP.

În total, prima economie europeană a exportat în luna martie bunuri în valoare de 120,6 miliarde de euro, în timp ce importurile au urcat la 117,4 miliarde de euro, cu 3% mai mult decât în luna februarie a acestui an şi în creştere cu 20,3% în ritm anual, în principal ca urmare a exploziei preţurilor la energie, notează Agerpres.

Vânzările spre Rusia au scăzut până la 860 de milioane de euro în luna martie, ceea ce înseamnă un declin de 62,3%, în timp ce importurile din Rusia, în care energia fosilă are cea mai mare pondere, nu au scăzut decât cu 2,4%, la 3,6 miliarde de euro, a precizat Destatis.

--------------------

Grupul finlandez de căi ferate VR a început negocierile pentru vânzarea sau lichidarea filialelor sale şi a companiilor mixte de transport de mărfuri din Rusia, potrivit EFE.

--------------------

Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria, una din cele mai expuse bănci europene pe Rusia, analizează toate opţiunile strategice pentru divizia sa din Rusia, "inclusiv o ieşire gestionată cu atenţie".

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Dan Diaconu: „Ce urmează?”

  Lizz Truss, ministrul de externe al Angliei, a făcut câteva observaţii agresive referitoare la China. Într-un limbaj care cu greu mai poate fi calificat diplomatic, Truss a tras de urechi China spunând că: „Ţările trebuie să joace după reguli, iar asta include China. Cei care nu vor asculta regulile[noastre n.n] vor înceta să mai crească. China are nevoie de comerţ cu G7. Noi[G7-n.n.] reprezentăm jumătate din economia mondială şi avem alegeri de făcut”. 

  Să auzi vorbindu-se despre reguli din partea unei ţări criminale, care are milioane de morţi nevinovaţi pe conştiinţă, e aproape hilar. Însă, culmea e că, în actualul context, crimele unora sunt trecute sub tăcere în timp ce cele ale altora, ori sunt inventate, ori exagerate la modul grotesc. 

  Replica Chinei a venit aproape instantaneu prin intermediul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe Chinez, Wang Wenbin: „Regulile internaționale ar trebui să fie normele care guvernează relațiile dintre state, bazate mai degrabă pe scopurile și principiile Cartei ONU decât pe regulile unui cerc restrâns sau ale unei clici.(…) Războiul Rece s-a încheiat de mult, iar NATO, ca produs al acestuia şi ca cea mai mari alianță militară din lume, ar trebui să-şi reevalueze situația și să facă ajustările necesare. Cu toate acestea, NATO continuă să fie tributar vechiului concept de securitate angajându-se în diverse confruntări, devenind un instrument necesar anumitor țări[SUA, Anglia-n.n.] pentru a-şi menţine hegemonia.” 

  Ceea ce remarcăm este o nervozitate din ce în ce mai mare a Chinei. De altfel, ca o bomboană pe colivă, Financial Times vorbeşte despre o întâlnire secretă a conducătorilor de top ai sistemului bancar chinezesc, întâlnire menită a stabili paşii care trebuie făcuţi în direcţia securitizării rezervelor internaţionale ale ţării. Iar absolut toată discuţia s-a bazat pe experienţa rusească în confruntarea cu Ucraina. 

  Rusia, cunoscând adversitatea SUA, s-a izolat financiar faţă de americani. Încă de acum zece ani şi-a vândut toate deţinerile de datorie americană. Însă eroarea pe care-a făcut-o a fost aceea a menţinerii deschise a expunerii pe Europa. Calculul ruşilor a fost destul de bine gândit: ei(europenii) sunt dependenţi de noi din punct de vedere energetic, astfel încât nu vor avea niciun motiv să ne blocheze banii. Realitatea a arătat că europenii sunt o marionetă atât de lipsită de sens a SUA încât au fost capabili să se împuşte în picior, aruncându-se în vârtejul unui picaj economic fără precedent doar pentru a face pe plac stăpânului. 

  Exact aceasta a fost lecţia învăţată de China care acum este hotărâtă să-şi menţină la minim nivelul plasamentelor externe, astfel încât, în cazul unui conflict, să-şi minimizeze pierderile. Lecţia ucraineană va avea însă efecte dezastruoase. Putem spune că suntem la începutul unui război financiar de proporţii. 

  China, începând de acum câţiva ani, îşi lichidează poziţiile de creditor al americanilor. Cum expunerea ţării pe SUA este imensă, nu prea se găsesc cumpărători care să preia ceea ce vinde China. FED-ul are o schemă Ponzi cu Banca Japoniei care a devenit cel mai mare creditor al SUA, cu o expunere de 1.6 trilioane de dolari. China a scăzut în ultima perioadă, ajungând la 1 trilion de $. Problema care se pune este unde se va duce acest trilion – sau mare parte din el – întrucât este clar că nu vom mai vedea pentru multă vreme această expunere a chinezilor. Vor lua japonezii? Păi unde să mai ţină? Pentru o economie de 5 trilioane $, o asemenea structură a plasamentelor depăşeşte orice imaginaţie. 

  Banca Japoniei cumpără datorie guvernamentală japoneză. În prezent aproape 80% din datoria publică japoneză(de peste 10 tln. $) de deţinută de propria Bancă Centrală! Adăugaţi la asta cele 1.6 trilioane de dolari datorie americană(alături de restul pasamentelor) şi veţi obţine o situaţie cel puţin ciudată. Veţi rămâne surprinşi când veţi afla că rezervele Băncii Japoniei sunt în valoare totală de … de 1.4 trilioane $, adică mai puţin decât datoria americană pe care-o deţine, iar aici totul devine de-a dreptul hilar deoarece te întrebi de unde au japonezii bani? Doar dacă au descoperit secretul alchimiştilor ar putea avea o justificare pentr cifrele afişate, altfel nu găsesc nicio explicaţie logică. 

  Cert este că, treptat, chinezii vor scoate la tarabă datoria american pe care o deţin. Din punct de vedere practic, Banca Japoniei n-ar mai putea să cumpere. Cine va fi aşadar fericitul posesor? Locul 3 la deţinerea de datorie americană este Anglia, cu 600 mld $. Poate Anglia să-şi mai crească expunerea? Aiurea, ăştia sunt faliţi de cel puţin 20 de ani. Probabil preluarea va fi „un efort comun” al statelor UE. Care state însă se vor vedea cu o presiune teribilă pe cap deoarece China îşi va reduce şi expunerea pe EUR. 

  Revizuirea rezervelor internaţionale ale Chinei va aduce dureri de cap pe ambele părţi ale Atlanticului. Însă, cel mai important de reţinut este că asistăm la începutul noului front deschis de China. Vă spun fără nicio tăgadă că menţinerea politicii „COVID 0” nu-i decât un pretext pentru a forţa golirea stocurilor de mărfuri ale SUA , Angliei şi Europei. Paralel cu aceasta, China aruncă în piaţă deţinerile de monedă occidentală, adică toarnă gaz peste focul inflaţionist care deja face ravagii în Occident. 

  Cum se va termina e greu de priceput. Vă spun însă că aşa cum SUA a activat proxy-ul ucrainean, Rusia a activat proxy-ul nord-coreean. Nu prea a dat nimeni atenţie noilor capabilităţi arătate de Coreea de Nord. Ceea ce trebuie să înţelegeţi e că, într-un mod inexplicabil, Coreea de Nord a făcut un salt teribil în designul noilor sale rachete intercontinentale. Iar asta era imposibil fără ajutor extern. 

  Ce urmează? Vremurile devin tulburi. Din ce în ce mai tulburi. 

  E mult mai ecologic si e la indemana tuturor!

  E usor de obtinut ,luam H2 de la locomotivele pe hidrogen pe care le cumparam si C de la Rovinari,facem o sintezA si facem CH4,si nu mai depindem de gazul rusesc!

  Ideea asta mi a sugerat o un europarlamenta,ideea a prins bine la Bruxeles,o vom implementa negresit,si H2 putem sa l luam si din apa cum spunea dnul Severin,si eliberam si 1/2 O2 in atmosfera,deci e cool si mai ales verde intr o situatie albastra! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro