Abonament gratuit

COMPANIILE DE LA NOI, SUB LUPA FISCULUIDe trei ori mai multe inspecţii fiscale, în 2018

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii /

De trei ori mai multe inspecţii fiscale, în 2018

Totuşi, ne aflăm sub media Europei Centrale şi de Est

Numărul inspecţiilor fiscale aproape s-a triplat, anul trecut faţă de 2017, arată un sondaj realizat de reţeaua PwC Tax Controversy & Dispute Resolution (TCDR) din Europa Centrală şi de Est.

Acesta subliniază că mai mult de 22% dintre companiile din ţara noastră au fost vizate de inspecţii fiscale în 2018, procent de aproape trei ori mai mare decât în 2017 sau 2016, dar sub media din Europa Centrală şi de Est de 32%.

Ţara noastră se situează pe locul şapte în regiune, primele locuri fiind ocupate de Bosnia şi Herţegovina (63%), Bulgaria (48%), Polonia (48%) şi Cehia (35%). Atât în România, cât şi în celelalte state din Europa Centrală şi de Est, cele mai multe inspecţii fiscale au vizat impozitul pe profit şi taxa pe valoare adăugată. La noi, inspecţiile au verificat, în 45% dintre cazuri, aspecte privind impozitul pe profit, peste media regională de 34%, iar 36% au avut în vedere taxa pe valoarea adăugată, comparativ cu 27% la nivel de ECE.

"Deşi există unele diferenţe din perspectiva sistemelor fiscale, administrative şi judecătoreşti, ţările din această regiune au suficient de multe puncte comune în evoluţia practică, în ultimii 30 de ani, iar rezultatele sunt extrem de interesante", a declarat Dan Dascălu, Partner D&B David şi Baias, lider al reţelei PwC TCDR.

Sondajul citat arată că 40% dintre inspecţiile fiscale din ţara noastră au fost finalizate în cel mult trei luni, faţă de 47% în regiune. Printre statele care au raportat o durată comparabilă se numără Bosnia şi Herţegovina, Letonia şi Lituania.

Dan Dascălu a menţionat: "Am constatat că abordările inspectorilor sunt similare în majoritatea ţărilor, zonele de interes fiind aceleaşi. De exemplu, în cazul impozitului pe profit, cel mai des verificate aspecte ţin de tranzacţiile intra-grup, deductibilitatea cheltuielilor cu serviciile şi preţurile de transfer, iar în cazul TVA, cele mai frecvente speţe se referă la deduceri. De asemenea, durata inspecţiilor, dar şi implicaţiile lor, inclusiv din perspectiva contestării actelor de impunere, au multe puncte în comun, putând să constituie un punct de pornire în dialogul ANAF - contribuabili, în vederea îmbunătăţirii relaţiei dintre aceştia, inclusiv prin raportare la experienţele observate în acest domeniu în alte state din regiunea ECE".

Referitor la valoarea obligaţiilor de plată suplimentare stabilite de către echipele de control fiscal, în cele mai multe situaţii sumele au fost de până la 100.000 euro, respectiv 43% dintre res-pondenţii din România şi 51% în Europa Centrală şi de Est. La cealaltă extremă, sondajul a reliefat că 18% dintre inspecţii au condus la impuneri între 1 şi 5 milioane euro în România, prin comparaţie cu media europeană de 5% .

Peste jumătate dintre respondenţii din România (55%) nu au contestat deciziile emise în urma inspecţiilor fis-cale, la nivelul Europei Centrale şi de Est procentul fiind de 62%.

Motivele pentru care companiile respondente au ales să nu conteste sunt fie faptul că au acceptat concluziile controlului, fie numărul mic de aspecte identificate în timpul controlului, fie, într-o proporţie mai mică, lipsa de încredere în sistemul de soluţionare a contestaţiilor.

În cazul contestării deciziilor, 37% au fost respinse în România şi 42% la nivelul ECE, în timp ce 28% din companiile din România au obţinut o soluţie favorabilă sau parţial favorabilă, în comparaţie cu 38% media regional.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Companii

Citeşte toate articolele din Companii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

13 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8344
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0836
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3431
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.5118

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie