CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ, EDIŢIA A III-A / ION LUNGU, AFEER:"Valoarea facturii a crescut, deşi preţul electricităţii a scăzut"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Valoarea facturii a crescut, deşi preţul electricităţii a scăzut"

Toate costurile din sistemul energetic sunt suportate de consumatorul final, a precizat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Domnia sa a menţionat că, deşi preţul energiei primare a scăzut, valoarea facturii la consumator a crescut, explicând acest fenomen: "Există 12 componente ale preţului energiei electrice, cuprinse în factură. (...) Dintr-o factură de 600 de lei, costul energiei pure, care se tranzacţionează pe piaţă, reprezintă doar 26%, o proporţie de 38% însemnând costurile de reţea, (31,5% distribuţie şi restul transport)". Ponderea de 64% reprezintă preţul celorlalte zece componente, partea în care furnizorul îşi are aportul fiind foarte redusă. "Din proporţia de 26%, partea de negociere este de doar 10%, adică circa 2,6% din valoarea facturii".

În aceste condiţii, deşi nu furnizorul de energie este motivul creşterilor din factură, sunt foarte mulţi consumatori care doresc să-şi schimbe furnizorul şi analizează oferte în acest sens, în final traderul fiind supus unei presiuni, subliniază domnul Lungu.

Domnia sa a mai spus că furnizorul nu poate promite, în cadrul unui contract, că produsul livrat va avea o calitate ridicată, că nu vor fi întreruperi pe reţea etc., distribuitorul fiind răspunzător de acestea. Ion Lungu a anunţat că AFEER a demarat o campanie de informare a consumatorilor, care are rolul să explice aspectele prezentate mai sus.

Domnia sa a amintit că piaţa electricităţii s-a liberalizat deja de un an pentru consumatorii noncasnici, în prezent acest sector fiind liberalizat în proporţie de 50% pentru consumatorii casnici. De la 1 ianuarie 2016, domeniul energiei electrice va fi liberalizat 60%, urmând ca la 1 ianuarie 2018 întregul proces să fie finalizat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS