Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ, EDIŢIA A III-A / ION LUNGU, AFEER:"Valoarea facturii a crescut, deşi preţul electricităţii a scăzut"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Valoarea facturii a crescut, deşi preţul electricităţii a scăzut"

Toate costurile din sistemul energetic sunt suportate de consumatorul final, a precizat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Domnia sa a menţionat că, deşi preţul energiei primare a scăzut, valoarea facturii la consumator a crescut, explicând acest fenomen: "Există 12 componente ale preţului energiei electrice, cuprinse în factură. (...) Dintr-o factură de 600 de lei, costul energiei pure, care se tranzacţionează pe piaţă, reprezintă doar 26%, o proporţie de 38% însemnând costurile de reţea, (31,5% distribuţie şi restul transport)". Ponderea de 64% reprezintă preţul celorlalte zece componente, partea în care furnizorul îşi are aportul fiind foarte redusă. "Din proporţia de 26%, partea de negociere este de doar 10%, adică circa 2,6% din valoarea facturii".

În aceste condiţii, deşi nu furnizorul de energie este motivul creşterilor din factură, sunt foarte mulţi consumatori care doresc să-şi schimbe furnizorul şi analizează oferte în acest sens, în final traderul fiind supus unei presiuni, subliniază domnul Lungu.

Domnia sa a mai spus că furnizorul nu poate promite, în cadrul unui contract, că produsul livrat va avea o calitate ridicată, că nu vor fi întreruperi pe reţea etc., distribuitorul fiind răspunzător de acestea. Ion Lungu a anunţat că AFEER a demarat o campanie de informare a consumatorilor, care are rolul să explice aspectele prezentate mai sus.

Domnia sa a amintit că piaţa electricităţii s-a liberalizat deja de un an pentru consumatorii noncasnici, în prezent acest sector fiind liberalizat în proporţie de 50% pentru consumatorii casnici. De la 1 ianuarie 2016, domeniul energiei electrice va fi liberalizat 60%, urmând ca la 1 ianuarie 2018 întregul proces să fie finalizat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie