CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ, EDIŢIA A III-A / LAURENŢIU CIUREL, CEO:"Sistemul energetic se poate confrunta cu o criză majoră în 7-8 luni"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 septembrie 2015

"Sistemul energetic se poate confrunta cu o criză majoră în 7-8 luni"

Organizarea proastă a sistemului energetic din ţara noastră, în care producătorii "se canibalizează" între ei, uneori prin mijloace "neortodoxe" pentru a câştiga cotă de piaţă, reprezintă o problemă majoră în domeniu, după cum afirmă Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Domnia sa a făcut referire la concurenţa pe care o fac sistemului energetic clasic producătorii de resurse regenerabile. "Dezvoltarea iraţională a acestora continuă şi în 2015. Energia eoliană creează foarte mari probleme în sistem prin producţia a foarte mulţi megawaţi", a subliniat oficialul Complexului Energetic Oltenia.

Domnia sa a atras atenţia: "Nu facem nimic ca să stopăm aceste producţii masive, care fac concurenţă producătorilor clasici. Dacă, după această vară normală (n.r. - cu temperaturi foarte ridicate), urmează şi o iarnă normală, atunci sistemul energetic românesc se va confrunta cu o perioadă cum nu am mai avut în ultimii 20 de ani". Laurenţiu Ciurel a adăugat că această situaţie de criză ar putea să apară în 7-8 luni şi a avertizat că, în sistemul energetic, sunt multe "lucruri incorecte", iar reglementările lasă foarte mult de dorit.

Directorul Complexului Oltenia susţine că nu este un duşman al "energiei verzi", afirmând că toţi producătorii trebuie să convieţuiască bine în piaţă, în condiţii egale, subliniind: "Problema este legată de legislaţie şi reglementări. De trei luni mergem la Oltenia cu toate capacităţile la maxim. Nu se poate să oprim şi să pornim grupurile mari într-un interval mai mic de 24 de ore, din cauza fluctuaţiilor sistemului energtic".

Oficialul Complexului Oltenia susţine că, dacă seceta continuă şi Dunărea scade sub 2000 metri pe secundă, atunci centrala de la Cernavodă trebuie oprită, pentru că nu mai are suficientă apă de răcire. "Unii care erau cei mai buni manageri în urmă cu şase luni acum sunt cei mai slabi, iar alţii care erau cei mai slabi, acum sunt cei mai buni. Nu este posibil să ai 64% profit. Nici Apple când a lansat iPhone nu a avut un profit aşa de mare. Explicaţia este seceta. Nu este normal ca sistemul energetic să depindă de condiţiile meteo. Avem nevoie de reglementări mai bune".

Laurenţiu Ciurel afirmă că ţara noastră mai are o capacitate reală de producţie de 10.000 - 11.000 MW putere instalată, care face faţă cu greu situaţiilor deosebite.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

18 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8793
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8008
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0325
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7839
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.7882

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro