CONFERINTA "ENERGIA ÎN PRIZA" - EDITIA A V-A/FLORIN TOBESCU, ANRE, ÎL ACUZĂ PE MINISTRUL ENERGIEI DE MANIPULARE"Coordonarea politică a ANRE ne-ar aduce un infringement din partea UE"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 septembrie 2017

"Coordonarea politică a ANRE ne-ar aduce un infringement din partea UE"

Afirmaţiile pe care ministrul energiei Toma Petcu le-a făcut în ultima perioadă cu privire la modul de funcţionare a sectorului reprezintă manipulare sau tentativă de manipulare, consideră Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa consideră că trecerea ANRE sau a unei părţi din Autoritate în subordinea Guvernului înseamnă politizarea reglementatorului şi cu siguranţă că va atrage o procedură de infringement de la UE asupra ţării noastre.

Anterior, ministrul Petcu declarase că o comisie parlamentară analizează posibilitatea de a transfera în subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE.

Florin Tobescu a menţionat: "A declara din poziţii cu responsabilitate maximă că piaţa nu a funcţionat sau că un reactor nu ştiu ce păţeşte tehnic sau din alte motive, reprezintă chiar o manipulare a pieţei sau o tentativă de manipulare a pieţei, lucru pedepsit în momentul de faţă de regulamentele Uniunii Europene. În 2007 ne-am asumat calitatea de membru al UE, am acceptat aceste reguli, pe care acum dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem că vrem ca ANRE, acest arbitru al pieţei de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entităţi de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat ca rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, să fie create autorităţi independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaş pas înapoi, care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât şi în teorie. (...) În acest moment, avem toate şansele ca primul mandat din istoria reglementatorului să fie dus la sfârşit, pentru că, până acum, începând din anii 2000, şefii instituţiei erau mereu schimbaţi pe criterii politice şi fără prea multe comentarii".

În prezent, ANRE este sub coordonarea Comisiei de Industrii şi Servicii din Parlament, în faţa căreia îşi prezintă rapoartele de activitate. Menţionăm că în această toamnă expiră mandatul lui Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Florin Tobescu a declarat că este în dezacord şi cu declaraţiile ministrului de resort privind modificarea Strategiei Energetice a ţării noastre. Potrivit domniei sale, această strategie cuprinde obiective pe termen mediu şi lung, vizând o perioadă care se întinde până în 2030, iar ideea că ea trebuie să corespundă cu programul de guvernare, care este făcut doar pe patru ani, este total greşită.

"O strategie energetică are anumite obligaţii, una dintre ele fiind securitatea energetică", subliniază domnul Tobescu, menţionând că trebuie să ţinem cont de cerinţele europene şi că preţurile energiei nu sunt mari, ci capacitatea consumatorilor de a le suporta este mică.

Reprezentantul ANRE a criticat Guvernul şi pentru faptul că nu ia măsuri pentru protecţia consumatorilor vulnerabili, în condiţiile în care preţul energiei electrice a crescut constant, în ultima perioadă. De asemenea, Florin Tobescu a atras atenţia şi asupra faptului că nivelul de independenţă energetică a ţării noastre este în scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro