CONFERINTA "ENERGIA IN PRIZA" / RADU DUDĂU, MINISTERUL ENERGIEI:"Draftul Strategiei Energetice va fi pus în dezbatere în prima parte din octombrie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 9 septembrie 2016

Un prim draft al Strategiei Energetice urmează să fie finalizat în scurt timp, a declarat Radu Dudău, consilier în cadrul Ministerului Energiei, coordonator al echipei care lucrează la strategie. Potrivit domniei sale, în prezent, se lucrează la o modelare ce vizează scenarii de dezvoltare, anumiţi parametri referitori la modul în care ar arăta sectorul energiei româneşti în orizontul 2020, cu proiecţie până în 2050.

Această modelare ar trebui finalizată la sfârşitul lunii septembrie, potrivit domnului Dudău, care a precizat că, până în acest moment, au fost respectate termenele prevăzute pentru realizarea Strategiei Energetice. În prima decadă a lunii octombrie vor avea loc consultări publice pe draftul strategiei

Abordarea strategiei este la nivel sectorial, nu pe întreprinderi, a mai precizat Radu Dudău, menţionând: "Calculăm cum ar arăta mixul energetic, în ipoteza că o investiţie sau alta ar avea loc, în diferite combinaţii. Vom avea o estimare din acest punct de vedere, pe anumite investiţii. Prezumţia fundamentală a documentului va fi aceea că sistemul energetic românesc va fi unul eficient şi sustenabil, din punct de vedere economic".

Puncte importante de care se ţine cont în elaborarea strategiei sunt eficienţa energetică şi componenta de regenerabile, precum şi volumul de investiţii din sector.

Conform reprezentantului ministerului de resort, strategia va susţine utilizarea şi valorificarea culturilor energetice pe suprafeţele disponibile, neexistând scheme de susţinere pentru culturile energetice.

Printre altele, domnul Dudău a vorbit despre costurile de capital, subliniind că acestea reprezintă o componentă care ţine de stabilitatea şi predictibilitatea mediului investiţional: "România, ca să poată susţine investiţii ambiţioase în energie, trebuie să fie un mediu investiţional ambiţios şi atractiv.

Nu putem să susţinem ambiţii foarte mari în energie dacă nu suntem competitivi din punct de vedere al preţurilor de finanţare a capitalului". Domnia sa a spus că ţara noastră se numără printre statele europene cu cele mai mari costuri de producţie şi că, acum este analizat scenariul în care, până în 2030, România va avea un cost mediu de producţie stabil apropiat de costul mediu european.

Reprezentantul ministerului de resort a conchis că principiile echipei care lucrează la Strategia Energetică sunt obiectivitatea şi neutralitatea.

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb