DIKE

CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / SECRETARUL DE STAT IRIMESCU:"Băncile, dezinteresate de co-finanţarea proiectelor din agricultură"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene /

"Băncile, dezinteresate de co-finanţarea proiectelor din agricultură"

Co-finanţarea proiectelor este unul din factorii care au încetinit absorbţia programelor finanţate din fonduri europene în agricultură, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Domnia sa susţine că asigurarea co-finanţării a fost dificilă pentru că băncile nu au fost interesate, până acum, de finanţarea proiectelor din agricultură: "Am chemat toate băncile la minister. Le-am spus că nu mai pot ignora agricultura în condiţiile în care, din 2007 şi până în prezent, au intrat în agricultura noastră 15 miliarde de euro din bugetul naţional şi din fonduri europene. Eu sper să atragem băncile lângă noi".

Secretarul de stat a mai spus că Ministerul Agriculturii a condiţionat intrarea băncilor în mecanismele de co-finanţare de acordarea de credite cu dobânzi mai mici pentru beneficiarii fondurilor europene. Achim Irimescu apreciază că, probabil, maxim 5-6 bănci vor putea oferi credite la costuri mai bune: "Am semnalat Comisiei Europene o problemă pe care o considerăm concurenţă neloială în cadrul implementării programelor cu finanţare europeană: fermierii din Franţa şi Germania iau credite cu dobânzi de 3-4%, iar cei din România cu 12-15%. Am cerut, astfel, crearea unui fond de creditare egal la nivel UE, dar nu am primit sprijin. Din cauza lipsei co-finanţării, proiecte de 300 milioane de euro din fonduri europene pentru agricultură au fost anulate anul trecut".

Potrivit oficialului din Ministerul Agriculturii, Programul de Dezvoltare Rurală are un grad de absorbţie de 57%, iar programul de plăţi directe - de 98%.

Pentru perioada 2014-2020, dezvoltarea rurală beneficiază de fonduri mai mici cu un miliard de euro decât cele alocate în perioada 2007-2013, susţine domnul Irimescu, adăugând: "În aceste condiţii, trebuie să vedem cum ne organizăm. Programul actual privind Dezvoltarea Rurală are 24 de măsuri. Şi ne mai întrebăm de ce nu funcţionează. Sunt măsuri cu grad mic de absorbţie precum împădurirea. Viitorul program, pentru perioada 2014-2020, are doar 11 măsuri pentru Dezvoltarea Rurală".

Ministerul Agriculturii se află în plin proces de contractare, cu o firmă specializată, a definitivării viitorului program de dezvoltare rurală. În urmă cu două zile, ministerul a definit priorităţile din domeniu.

Achim Irimescu susţine că şi birocraţia a îngreunat absorbţia, motiv pentru care au fost simplificate procedurile şi măsurile din noua programare financiară destinată agriculturii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie