Abonament gratuit

CONFERINŢA NAŢIONALĂ CYBERSECURITY / RODICA TUCHILĂ, ARB:"Pentru acordarea creditelor online trebuie îndepărtate unele bariere legislative"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #IT /

"Pentru acordarea creditelor online trebuie îndepărtate unele bariere legislative"

Tehnologia crează oportunităţi, dar şi provocări, susţine Rodica Tuchilă, director în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care subliniază că, în prezent, băncile lucrează cu o nouă generaţie de clienţi, obişnuiţi să utilizeze în mod nativ Internetul.

Domnia sa a adăugat că, acum, există, printre altele, oportunitatea de efectuare a plăţilor online, de creare a anumitor servicii şi de acordare a creditelor online. Această ultimă ţintă se află, însă, la început, întrucât trebuie analizată legislaţia din domeniu şi îndepărtate unele bariere legislative. În aceste condiţii, nu există un termen până la care ar putea exista un astfel de serviciu de acordare a creditelor prin mediul online.

Doamna Tuchilă a mai spus că va trebui ca procedurile de business să fie redefinite, fiind necesare programe naţionale pentru informarea clienţilor.

"Suntem preocupaţi de Legea securităţii cibernetice şi vrem să fim implicaţi în procesul de elaborare a normelor de aplicare", a mai declarat reprezentantul ARB, adăugând: "Evoluţia rapidă a tehnologiei schimbă în mod structural industria serviciilor financiar-bancare. Au apărut schimbări importante în comportamentul şi cerinţele consumatorilor de servicii financiar-bancare. Printre noile oportunităţi în domeniul acestor servicii se află cele efectuate prin Internet şi mobil, prin reţele sociale, mandatele electronice de debitare directă, factura electronică etc".

Rodica Tuchilă a evidenţiat că, în Ghidul emis de Autoritatea Bancară Europeană, sunt stabilite cerinţe minime în domeniul securităţii plăţilor pe Internet: "Ghidul defineşte cerinţele minime comune pentru serviciile de plăţi prin Internet, indiferent de dispozitivul de acces utilizat: carduri - execuţia plăţilor cu carduri prin Internet, inclusiv plăţi virtuale, cum ar fi înregistrarea datelor de plată cu cardul pentru a fi utilizate în soluţiile de tip portofel electronic; transfer credit - execuţia transferurilor credit prin Internet; e-mandate - emiterea şi modificarea mandatelor electronice de debitare directă; e-money - transferul banilor electronici între două conturi e-money prin Internet".

Directorul din ARB a subliniat că, la nivelul sistemul bancar din ţara noastră, se urmăreşte crearea unor practici comune, un dialog şi o colaborare cu specialişti ai instituţiilor cu responsabilităţi şi atribuţii în domeniul securităţii informatice, preocuparea de a contribui la completarea cadrului legislativ în domeniu şi pentru crearea unui sistem de tip CERT la nivelul sistemului, informarea clienţilor bancari referitor la tipologiile de fraude cel mai des întâlnite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie