Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

CONSILIUL CONCURENŢEI A AUTORIZAT PRIVATIZAREA OLTCHIMAndruşcă: "Chimcomplex trebuie să achite activele Oltchim până în 17 decembrie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii /

Andruşcă: "Chimcomplex trebuie să achite activele Oltchim până în 17 decembrie"

Actualizare : Oltchim a notificat Chimcomplex Borzeşti că data finalizării tranzacţie pentru Pachetele 1-5 şi parţial 7 ale combinatului din Râmnicu Vâlcea, care înseamnă plata preţului şi transferul dreptului de proprietate pentru activele vândute, este 12 decembrie 2018, potrivit unui raport publicat astăzi pe site ul Bursei de Valori Bucureşti.

Totodată, Oltchim a anunţat că au fost îndeplinite ultimele condiţii suspensive prevăzute în contractul de vânzare active, respectiv avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi Decizia Consiliului Concurenţei privind autorizarea operaţiunii de concentrare economică.

Iniţial, fostul Ministru al Economiei Dănuţ Andruşcă a anunţat că tranzacţia va fi finalizată până la data de 17 decembrie 2018.

(A.I.)

------

Consiliul Concurenţei a autorizat privatizarea Olt-chim, care presupune preluarea de către Chimcomplex a unor active de la combinatul din Râmnicu Vâlcea.

Activele achiziţionate de Chimcomplex SA reprezintă terenuri şi clădiri (atât finalizate, cât şi investiţii în curs de execuţie), drepturi de proprietate intelectuală, precum şi alte bunuri mobile, reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi alte bunuri similare, utilizate de Oltchim în procesele de producţie, arată un comunicat al Consiliului Concurenţei, care precizează: "Activele pot fi folosite la fabricarea diferitor produse chimice, precum şi la activităţi conexe acestora (producţia, furnizarea şi distribuţia de utilităţi şi materii prime, transport prin vagoane de cale ferată etc.)".

Vânzarea activelor Oltchim se apropie de final, cumpărătorul urmând să plătească preţul stabilit prin contract în termen de 20 de zile lucrătoare, respectiv până la data de 17 decembrie 2018, a anunţat, ieri, Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, proaspăt remaniat.

În luna septembrie, Oltchim a prelungit cu o lună termenul limită pentru îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare de active încheiat cu Chimcomplex Borzeşti, pentru Pachetele 1-5 şi parţial 7 ale combinatului din Râmnicu Vâlcea, până la data de 17 noiembrie 2018.

De asemenea, combinatul a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor angajante pentru pachetele de active rămase nevândute în urma primului proces de vânzare, respectiv Divizia Petrochimică Bradu (Pachetul 8), Instalaţia Anhidridă Ftalică din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 9) şi, parţial, Instalaţia PVC II din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 7), până la data de 21 noiembrie 2018, conform unui raport remis recent Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Iniţial, perioada până la care se puteau depune oferte pentru cele trei pachete de active era 31 octombrie 2018.

Legat de motivele prelungirii termenului pentru depunerea ofertelor finale, avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, ne-a declarat, la vremea respectivă: "Încercăm să vindem la preţul cel mai convenabil pentru creditori".

Ieri, Dănuţ Andruşcă a menţionat: "Combinatul şi peste 1.200 de locuri de muncă vor fi salvate. Este o victorie importantă pentru Minister, pentru Guvern şi pentru societatea românească.

Astfel, se încheie un proiect reuşit de reoganizare judiciară a combinatului chimic, prin integrarea unui nou model de business în cadrul Chimcomplex, prin angajarea unui număr de 1.250 de angajaţi şi prin dezvoltarea capacităţilor de producţie achiziţionate. Finalizarea şi implementarea tranzacţiei reprezintă dovada reală a faptului că o societate comercială aflată în reorganizare judiciară poate fi redată circuitului economic".

În opinia oficialului de la Economie, finalizarea cu succes a acestei tranzacţii este cea de-a doua reuşită majoră din 2018, după ce statul român a redobândit controlul asupra Şantierului Naval de la Mangalia.

Dănuţ Andruşcă a declarat: "Sunt mândru şi onorat de faptul că în timpul mandatului meu de ministru al Economiei industria românească a repurtat două succese majore: salvarea Şantierului Naval de la Mangalia şi salvarea Oltchim. Faptul că tranzacţia activelor şi securizarea a peste 1.200 de angajaţi ai Oltchim reprezintă un succes al Ministerului, dar mai ales al Guvernului şi al întregii ţări, pentru că Oltchim reprezintă mai mult decât un combinat chimic, mai mult decât un obiectiv strategic, reprezintă un punct de sprijin pentru economia locală şi pentru cea regională. Până pe data de 17 decembrie, cumpărătorul trebuie să plătească preţul din contract, întrucât condiţiile suspensive ale tranzacţiei sunt îndeplinite".

Principalele active ale combinatului Oltchim au fost adjudecate de Chimcomplex pentru suma de 127 de milioane de euro.

În luna iulie, Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, a declarat, la începutul acestui an, citat de Agerpres, că noul proprietar al Oltchim va păstra angajaţii şi salariile celor care lucrau până acum la instalaţiile de pe platforma combinatului, având în plan să relanseze producţia de PVC, material care nu se mai fabrică în România.

"Ne-am asumat efectuarea unor investiţii pe linia de protecţie a mediului, prevăzute în contract, de 13,7 milioane de euro, şi, ceea ce nu este prevăzut în contract, dar este în planul nostru de afaceri, este realizarea, după aceea, a unor investiţii care să dezvolte şi să consolideze platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea", a afirmat Băncilă.

Profitul Oltchim a crescut cu 110,4%, în primele nouă luni ale anului curent faţă de perioada similară din 2017, de la 39,906 milioane lei la 83,958 milioane lei (echivalentul a 18 milioane euro).

Conform cifrelor companiei, în perioada ianuarie-septembrie au fost înregistrate cele mai bune rezultate de la intrarea companiei în insolvenţă, fără să fie luate în considerare influenţa profitului scriptic din anul 2015, determinat de anularea datoriilor, conform planului de reorganizare.

Astfel, Oltchim a înregistrat o cifră de afaceri de 834 milioane lei (echivalent 179 milioane euro), în creştere cu 117 milioane lei, respectiv cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, un profit brut de 105 milioane lei (echivalent 22,5 milioane euro), mai mare cu 49 milioane de lei, respectiv cu 89% faţă de primele 9 luni din 2017, şi o EBITDA în urcare cu 46 de milioane de lei (48%), până la 142 milioane de lei (echivalentul a 30,5 milioane euro).

Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată în principal de majorarea preţurilor de vânzare la toate categoriile de produse comercializate, ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale, precum şi de creşterea cantităţilor de produse finite vândute la produsele clorosodice şi oxo-alcooli.

În perioada analizată, societatea a realizat vânzări la export şi pe piaţa intracomunitară de 142 milioane euro, mai mult cu 17% faţă de intervalul similar al anului trecut, reprezentând 79% din totalul cifrei de afaceri. Importurile şi achiziţiile intracomunitare, în valoare de numai 19 milioane euro, au determinat o balanţă externă pozitivă a societăţii, de 123 milioane euro.

Valoarea totală a investiţiilor realizate în perioada ianuarie-septembrie 2018 este de 12,6 milioane de lei (numai din surse proprii de finanţare), din care 3,4 milioane lei au reprezentat investiţii la Instalaţia de Electroliză cu membrane, 1,2 milioane lei au fost folosiţi pentru modernizări la Instalaţia Propenoxid, 1,6 milioane lei la Instalaţia de Oxo-alcooli. De asemenea, 6,4 milioane lei au constituit investiţii pentru achiziţii de utilaje independente, echipamente tehnologice şi construcţii, necesare procesului de fabricaţie.

Chimcomplex, care activează exclusiv în domeniul fabricării de produse chimice, face parte din grupul indus-trial român Serviciile Comerciale Române şi este controlată de Ştefan Vuza.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, fiind administrat de un consorţiu de administratori judiciari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Chimcomplex a anuntat la bursa ca a incheiat un acord cu Credit Suise AG and VTB Bank Frankfurt pentru a obtine banii.

    Asta inseamna ca Vuvuzica a gasit banii, totusi raportul e cam vag :) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS