Copernicus: 2023 va fi cel mai cald an din istorie

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 decembrie 2023

Copernicus: 2023 va fi cel mai cald an din istorie

English Version

Anul 2023 va fi cel mai cald an din istorie, a anunţat Serviciul European Copernicus. Luna noiembrie a devenit a şasea la rând în care s-au doborât recorduri de temperatură. Cu o temperatură medie globală de 14,22°C, noiembrie 2023 este cu 0,32°C peste recordul precedent, stabilit în noiembrie 2020. Luna a fost cu 1,75°C mai caldă decât media lunii noiembrie din perioada 1850-1900, care corespunde erei preindustriale. Toamna boreală (septembrie-noiembrie în emisfera nordică) este astfel cea mai caldă din istorie, cu 15,30°C, adică "o marjă largă" de 0,88°C peste medie. "2023 are acum şase luni şi două anotimpuri care au depăşit recordurile. Această lună noiembrie extraordinară, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste nivelurile preindustriale, înseamnă că 2023 este cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie", a declarat Samantha Burgess, şefa adjunctă a Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), într-un comunicat de presă. Din ianuarie, temperatura medie a fost cea mai caldă măsurată vreodată în primele unsprezece luni ale anului: cu 1,46°C peste media climatică din perioada 1850-1900 şi cu 0,13°C peste primele unsprezece luni din 2016, cel mai cald an de până acum. "Atâta timp cât concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ne putem aştepta la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperaturile vor continua să crească, la fel ca şi efectele valurilor de căldură şi ale secetei", a avertizat Carlo Buontempo, directorul C3S, citat în comunicat.

Fenomenul meteorologic ciclic El Nino deasupra Pacificului va continua să alimenteze creşterea temperaturilor în 2023, dar nu a ajuns încă la apogeu. În noiembrie 2023, temperatura la suprafaţa oceanelor este, de asemenea, cea mai caldă pentru această perioadă a anului, cu 0,25°C mai mare decât la precedentul vârf, în noiembrie 2015. Acest nou record de căldură se adaugă la cele deja depăşite în fiecare lună începând cu aprilie. Întinderea banchizei de gheaţă din Arctica, la nord, a înregistrat cel de-al 8-lea minim lunar pentru luna noiembrie, cu 4% sub medie. În Antarctica, a fost înregistrat al doilea nivel minim pentru o lună noiembrie, cu 9% sub medie, potrivit Copernicus. Seceta a continuat luna trecută în mai multe regiuni din Statele Unite, Asia Centrală şi de Est şi a fost deosebit de pronunţată în America de Sud. Europa, în schimb, a avut parte de mai multe ploi, în urma furtunii Ciaran, care a provocat precipitaţii abundente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta formulare mi se pare clar inducere in eroare. Pentru ca prin 'istorie', se intelege in articol de fapt perioada 1850-2023.

    Pai viata pe aceasta planeta exista de cateva miliarde de ani!

    Poate articolul ar tb sa se numeasca: '..... din perioada in care se fac masuratori'. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb