CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES / ÎN CONTEXTUL AMENDAMENTELOR CARE IMPUN UN SINGUR OPERATOR PE PIAŢA DE GAZESeptimiu Stoica: "Canete ne-a spus că încălcarea principiului concurenţei ar fi sancţionabil cu infringement"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 februarie 2018

Întâlnirea cu domnul Miguel Canete, comisar european pentru Energie, a fost deosebit de revelatoare pentru subiectele care constituie agenda publică în momentul acesta pe piaţa de gaze din Ro­mânia, res­pectiv OUG 64 privind gazele şi tentativa de a impune un singur operator de piaţă, ne-a declarat Septimiu Stoica preşedintele Bursei Române de Mărfuri.

Domnia sa a adăugat: "Întrebat despre aceste subiecte, Comisarul European, în opinia mea, dincolo de diplomaţia firească a poziţiei sale, a subliniat că pachetul 3 de energie stabileşte clar principiile de piaţă deschisă, piaţă concurenţială, iar la întrebarea mea în ceea ce priveşte acoperirea acestor pieţe libere nu numai cu operatori de producţie sau furnizori, ci şi cu operatori de piaţă - adică dacă se extinde conceptul de concurenţă şi în domeniul acesta - răspunsul dânsului a fost clar că da. Şi încălcarea unui asemenea aspect al principiului de liberă concurenţă şi de acces în piaţă ar fi sancţionabil cu infringement dacă legiuitorul român ar prevedea asemenea interdicţii şi monopol în legislaţia sa, respectiv în legea care ar aproba OUG 64. Este justificată această poziţie, pentru că şi concurenţa dintre operatorii de piaţă conduce la servicii mai bune, la transparenţă mai mare, la cos­turi mai mici, toate acesta sunt în favoarea nu numai a operatorilor economici, dar mai ales a consumatorilor.

Toate acestea, împreună, fac ca cel puţin în ceea ce ne priveşte lucrările acestei întâlniri să fie extrem de folositoare pentru noi şi sperăm că lucrurile odată lămurite să se ajungă la implementarea normală, firească, în România a acestor principii de piaţă europeană. S-a văzut că în ceea ce ne priveşte, când piaţa a fost deschisă, performanţele, cel puţin pe piaţa noas­tră, au fost absolut spectaculaose transformându-ne ca volum de tranzactioanare într-o piaţă reprezentativă din această zonă a Europei".

Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanţiale legislaţiei din sectorul gazelor.

Conform amendamentelor aduse în Comisia de Industrii, producătorii de gaze trebuiau să vândă prin intermediul bursei 70% din producţie şi, totodată, OPCOM devenea singura bursă angro de gaze naturale recunos­cută prin legislaţie. Prevederile au fost aspru criticate de Bursa Română de Mărfuri, celălalt operator cu licenţă din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro