Covid 19 schimbă lumea

MAKE
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 martie 2020

Lopburi este un oraş în Thailanda cunoscut drept "oraşul maimuţelor", deoarece locuitorii le hrănesc şi ele s-au înmulţit, atrăgând turiştii ca tentaţie suplimentară pe lângă renumitele temple budiste ale aşezării. Scăderea abruptă a numărului de turişti din cauza pandemiei i-a lipsit pe localnici de resursele de hrană pe care le alocau maimuţelor, iar acestea au ieşit înfometate pe străzile unui oraş pustiu, luptându-se între ele.

Lopburi este un oraş în Thailanda cunoscut drept "oraşul maimuţelor", deoarece locuitorii le hrănesc şi ele s-au înmulţit, atrăgând turiştii ca tentaţie suplimentară pe lângă renumitele temple budiste ale aşezării. Scăderea abruptă a numărului de turişti din cauza pandemiei i-a lipsit pe localnici de resursele de hrană pe care le alocau maimuţelor, iar acestea au ieşit înfometate pe străzile unui oraş pustiu, luptându-se între ele.


MAKE

Supravieţuirea, în conflict cu democraţia

Primii trei morţi de duminică şi următorii trei de luni au sfâşiat iluzia că trăim într-un videogame, în care doar chinezii, italienii şi spaniolii mor pe capete, iar noi ne-am uita la ei ca la spectacol, fiind, cumva, nu se ştie de ce, intangibili la coronavirus.

Înaintea noastră, aceeaşi iluzie o avuseseră şi italienii, au crezut că lor nu li se poate întâmpla ceea ce se petrece în China şi că ei sunt foarte departe de China.

Exemplul cel mai ironic este dat de Nicola Zingaretti, liderul Partidului Democrat din Italia (aflat în alianţa guvernamentală), care a postat pe Twitt­er, la 27 februarie, o fotografie în care ciocneşte pahare cu apropiaţii săi, cu următorul comentariu: "Să nu ne pierdem obiceiurile, nu putem opri Milano şi Italia"; dar, pe 7 martie a anunţat că s-a infectat.

Circulă zvonul că italienii ar fi "imuno-depresivi" (bariera imunitară mai coborâtă), făcându-i mai vulnerabili la virus, dar deşi aceasta nu este o informaţie confirmată, ea totuşi sprijină credinţa că am avea stea în frunte.

Sentimentul de intangibilitate se subîmparte pe categorii de vârstă: la categoria de sub 60 de ani, impresia de securitate este alimentată de faptul că media de vârstă a infectaţilor decedaţi a fost, un timp, de 81 de ani (acum, însă, a coborât la 79 de ani); în plus, ideea că boala se manifestă la tineri ca o simplă gripă sau ca "o pneumonie uşoară" ne separă în tineri privilegiaţi şi bătrâni vulnerabili.

Divide et impera!

Coronavirus câştigă.

Exact astfel de segregări favorizează răspândirea infecţiei.

În realitate, formidabila putere de contaminare a virusului atacă specia umană ca întreg şi prima barieră contra pandemiei constă în combaterea sa colectivă.

Combaterea colectivă presupune organizarea colectivă, astfel ca societatea să reacţioneze coordonat, ca sistem unitar.

De aceea, regimurile autoritare reuşesc mai bine.

Din combatanţi contra pandemiei, indivizii se pot transforma oricând în purtători de agenţi patogeni, astfel că măsurile de apărare colectivă trans­gresează drepturile individuale din democraţie - acesta este motivul şovăielilor în adoptarea măsurilor de restricţionare a libertăţilor, în Europa.

Există pericolul ca, odată suprimate, drepturile şi libertăţile să fie greu de recâştigat.

Pandemia ne modifică viaţa, social, economic şi politic.

Disciplina chinezească faţă cu anarhia italiană

Debandada din Italia i-a lăsat cu gura căscată pe cei nouă experţi chinezi care, după ce au participat la combaterea cu succes a pandemiei din oraşul Wuhan, au descins şi la Milano să ajute autorităţile, iar joi au dat glas stupefacţiei, într-o conferinţă de presă, relatată de agenţiile de ştiri: "Transportul public încă funcţionează, lumea circulă şi au loc petreceri şi cine în hoteluri, şi oamenii nu poartă măşti de protecţie", a spus Yang Huichuan, Vice­preşedintele Crucii Roşii din China. (vezi nota 1)

Chinezul pare să fi fost zguduit de un adevărat "şoc cultural" la contactul cu "la dolce vita": în Wuhan, la un semn, n-a mai fost picior de chinez pe drum, dar dincoace, de abia de atunci i-a apucat pe italieni iubirea de aproape, au ieşit mai abitir să se pupe pe stradă, în cârciumi şi la piaţă.

Cu peste 600 de morţi vineri, aproape 800 sâmbătă şi peste 600 duminică, Italia este ţara cea mai lovită de molimă, (mortalitatea de circa 10% dintre infectaţi este cea mai ridicată din lume).

Explicaţia harababurii din cizma peninsulară este că populaţia nu are încredere în guvern.

Încrederea italienilor în propriul guvern este de 41% şi a spaniolilor este de 30% (Spania urmează Italia în topul contaminării şi al deceselor), în timp ce la chinezi, ea se ridică la 90%, conform sondajului global anual publicat în ianuarie 2020, de Edelman Trust Barometer (vezi nota 2).

Este oare posibil ca studiul să nu poa­tă face distincţia între încrederea populaţiei în guvern şi obedienţa populaţiei faţă de autorităţi?

Răspunsul nu este relevant în caz.

Diferenţa de procentaj atribuită de sondaj celor două naţiuni este o explicaţie a diferenţei în comportamentul lor (vezi nota 3).

La noi e şi mai rău, dar şi mai bine.

Opoziţia din România a capitulat

Sub presiunea epidemiei, lupta politică şi-a pierdut orice sens (dacă-l va fi avut vreodată), Ciolacu şi ai lui au ridicat steagul alb şi au validiat din nou Guvernul Orban (acelaşi cu cel pe care îl trimiseseră la plimbare), la repezeală, (votul cu masca pe figură şi în tranşe de câte 10-20 de parlamentari a durat, totuşi, şase ore).

Pandemia noastră este gestionată de un Guvern cu puteri depline numai de nouă zile.

Prima confirmare a unei infecţii pe teritoriul nostru a avut loc în Gorj, la 26 februarie 2020, adică în intervalul 5 februarie - 14 martie, în care aveam un guvern interimar.

Asta înseamnă că, vreo 16 zile de molimă, în afară de Arafat şi Străinu-Cercel, n-am prea avut în cine să avem încredere, pentru că nu aveam un guvern în firea lui.

Declararea stării de urgenţă este atribut al Preşedintelui Republicii şi, deci, măsura putea fi adoptată şi în perioada de interimat guvernamental (desigur, Guvernul interimar nu ar fi putut emite ordonanţele de urgenţă pentru măsurile de acompaniament).

Cu toată această harababură, măsurile luate de autorităţi ca să împiedice răspândirea virusului au o susţinere de peste 80% din populaţie, iar încrederea în capacitatea statului de a gestiona situaţia este de 50%, conform unui sondaj IRES din 10-11 martie (vezi nota 4).

S-au dus vremurile bune când aveam 600 de mii de protestatari în Piaţa Victoriei, sau când ne băteau jandarmii la manifestaţiile paşnice - măsurile luate de autorităţi au acum o sus­ţinere de peste 80%.

Deci, chiar şi cu guvern interimar, încrederea în capacitatea statului e fifty-fifty.

Cam tot fifty-fifty ne-am şi comportat sâmbătă, în ultima zi de libertate, când o jumătate am stat cuminţi în casă, la izolare şi jumătate am ieşit în parcuri, la soare, în grupuri oricât de mari; acum nu mai avem voie să circulăm pe afară în grupuri mai mari de trei persoane ("fără a mai socoti şi câinele", vorba lui Jerome K. Jerome).

Al Treilea Război Mondial tinde să devină planetar

Starea de urgenţă completată cu măsuri militare de stare de asediu şi anestezierea opoziţiei politice arată că ne aflăm, de fapt, pe picior de război şi cum măsurile acestea, treptat-treptat, se generalizează în lume, se cheamă că suntem într-un război mondial, care tinde să devină planetar, indiferent că Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a cerut ieri populaţiei să nu facă stocuri supradimensionate de alimente, pentru că "nu vine războiul".

The New York Times a publicat duminică, 22 martie, o hartă cu ţările cu cea mai înaltă viteză a contaminării (vezi nota 6), de unde rezultă că în Iran, Italia, Spania, Franţa, Germania şi Statele Unite, molima se transmite cel mai rapid.

Johns Hopkins University & Medicine/Coronavirus Resource Center actualizează situaţia globală a infes­tării (vezi nota 7), publicând o listă a ţărilor în ordinea descrescătoare a numărului de virusaţi confirmaţi, în care, ieri, 23 martie, primele 15 cele mai virusate ţări sunt cele dezvoltate din Europa, cu excepţia Chinei, Sta­telor Unite, Iranului şi Coreei de Sud:

-81,454  China

-59,138 Italia

-35,224 SUA

-29,909 Spania

-24,873 Germania

-21,638 Iran

-16,246 Franţa

-8,961 Coreea de Sud

- 7,724 Elveţia

-5,745 Marea Britanie

- 4,217 Olanda

- 3,627 Austria

- 3,401 Belgia

-2,385 Norvegia

-1,934 Suedia.

Explicaţia numărului mai ridicat de confirmări în statele dezvoltate ar putea fi superioritatea sistemelor lor medicale în a decela infecţia.

Conform Worldometers (vezi nota 8), coronavirus a infectat persoa­ne din 192 de ţări din 195, câte există pe glob.

Prima victimă a războiului este adevărul

"Mass-media rusească a des­făşurat o «campanie de dezinformare semnificativă» împotriva Occidentului pentru a agrava impactul coronavirusului, a genera panică şi a semăna neîncredere, potrivit unui document al Uniunii Europene văzut de Reuters", a informat agenţia Reuters, cu o săptămână în urmă, acuzaţii pe care Kremlinul le-a negat, spunând că sunt nefondate şi lipsite de bun simţ.

Acelaşi raport consemnează că o bază de date a UE a înregistrat aproape 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus încă din 22 ianuarie, menţionând eforturile ruseşti de a amplifica acuzaţiile iraniene online, citate fără dovezi, că coronavirusul este o armă biologică a SUA.

Ideea nu este originală, China şi SUA se acuză reciproc de faptul că au creat artificial virusul, iar opinia că suntem subiecţi ai unui război biologic este atât de răspândită, încât a fost binecuvântată şi de cardinalul catolic din Sri Lanka Malcolm Ranjith (vezi nota 9), care cere o anchetă internaţională asupra cauzelor pandemiei cu Covid-19, declarând:

"Ştim că în mai multe zone ale lumii, cercetători de toate tipurile, din diferite motive, se angajează în cercetări pentru a distruge viaţa şi natura umană. Unii dintre aceşti viruşi sunt produsele experimentelor lor fără scop", a spus cardinalul Ranjith, acuzând:

"Acest tip de cercetare nu este făcut de oameni din ţările sărace, ci de laboratoarele din ţările bogate".

Faptul că ne aflam în război este evident; faptul că acest razboi afectează anumite ţări dezvoltate induce ideea că este folositor uneia sau alteia dintre marile puteri ale lumii.

Videogame-ul Plague Inc.

În pofida oricărei ironii, ceea ce spune cardinalul Malcolm Ranjith este verosimil.

În 2012, o companie din Marea Britanie, Ndemic Creations, a aruncat pe piaţă (cu succes remarcabil) videogame-ul Plague Inc., care anticipează scenariul avansat de faţa bisericească:

- jucătorul începe prin a-şi alege o ţară în care să lanseze agentul patogen (să zicem, un virus, la alegere);

- pe măsură ce pacientul nr.1 începe să-şi contamineze apropiaţii, jucătorul acumulează puncte cu care operează mutaţii ale virusului, în căile şi capacitatea lui de contaminare, rezistenţa la medicamente, la regimul climateric, simptomatologie, virulenţa atacului asupra organelor interne ale omului;

- victoria în Plague Inc. constă în extincţia omenirii - când a murit ultimul om de pe Planetă, jocul afişează pe ecran "VICTORY", în timp ce omenirea găseşte vaccinul şi supraviţuieşte, pe ecran apare "DEFEAT".

Autorii videogame-ului au avertizat recent ca Plague Inc. să nu fie luat drept un simulator pentru pandemia Covid-19, dar tot ei ne asigură că jocul este făcut foarte similar realităţii.

Cea mai simplă strategie câştigătoare pentru distrugerea umanităţii, în acest joc sinistru, este să fie folosite câştigurile pentru mutaţiile de la nivelul contaminării: dacă infecţia începe din China, care este un loc potrivit datorită populaţiei imense, atunci mai întâi trebuie aleasă contaminarea prin aer şi apă şi intensificat, ulterior, pe nivelul al doilea şi al treilea, apoi adăugate injecţiile ca mijloc de conta­minare, insectele, şoarecii, păsările şi animalele domestice.

Totul se face succesiv şi treptat, pentru ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să nu prindă de veste şi să nu tragă semnalul de alarmă, declanşând cercetarea pentru antidot; de asemenea, o escaladare prea timpurie a virulenţei atacului biologic ar conduce la eşec, pentru că virusul ar ucide gazdele contaminate şi nu s-ar mai putea propaga.

Jocul afişează mutaţiile pe care virusul le suportă natural, pe măsura amplificării pandemiei, ajungând să paralizeze motrice, să provoace demenţă sau asfixie.

Pornind din China, cel mai greu de infestat sunt Canada, Antarctica şi Africa (este vorba şi de temperaturile extreme la care nu rezistă virusul); pentru Canada şi Antarctica, infestarea are loc mai lesne prin păsări, pentru Africa prin Insecte, iar pentru Europa prin şoareci, în condiţiile în care, oricum, viruşii circulă prin aer şi apă.

Din joc se desprinde concluzia că transmisibilitatea virusului este cel mai periculos aspect, căci favorizează larga cuprindere a pandemiei şi mutaţiile naturale.

Medicii confirmă că transferurile multiple ale virusului pot conduce la întărirea virulenţei tulpinii: cercetătorii spanioli susţin că virusul Covid 19 a suferit, deja, o mutaţie şi că ei se confruntă, acum, cu un alt tip de virus decât cel care a fost învins în China.

La 28 februarie, China a interzis jocul Plague Inc., sub pretextul că include "conţinut ilegal" (jocul, însă, poate fi cumpărat în afara Chinei), motiv pe care autorii britanici nu l-au înţeles.

O explicaţie plauzibilă pentru interdicţia chineză este că, în genericul videogame-ului, care sumarizează jocul într-un film foarte scurt, este aleasă China drept ţara care să fie prima infectată.

Este o coincidenţă cu realitatea, care atârnă în jocul acuzelor reciproce dintre China şi SUA.

Este de menţionat că o companie rusească s-a grăbit să copieze jocul companiei britanice, dându-i, însă, jucătorului, nu sarcina lugubră să extirpe oamenii, ci scopul nobil să-i protejeze de pandemie (jocul nu are succes).

Dacă astfel de jocuri au răzbătut pe piaţa civilă, este greu de crezut că cercetarea militară nu a dezvoltat simulări de acest fel.

Apocalips

Pandemia Covid-19 pare să vină la momentul oportun, când nu mai poate fi ascuns absurdul evoluţiilor financiare la nivel planetar, când circa 12 milioane de persoane răspândite pe Glob, deţin atâţi bani de buzunar câţi numără datoriile tuturor statelor lumii.

Datoriile planetare întrec de patru-cinci ori Produsul Intern Brut, iar diferenţa continuă să crească, neîncetat.

Pentru ca pământenii să-şi acopere datoriile, ar trebui să stea acasă şi să doarmă 4-5 ani, timp în care economia să fie tot atât de productivă, ca atunci când toţi erau trezi şi munceau.

Nonsens.

Acelaşi nonsens cu care ne confruntă şi pandemia - trebuie să ne izolăm ca să facem contaminarea imposibilă, dar trebuie să muncim împreună ca să producem cele necesare izolării.

Lumea financiară a intrat într-o fundătură, nu mai are un înţeles şi asta chiar ne afecteză rosturile vieţii.

În absenţa imaginaţiei, omenirea are doar soluţia unui război, ca să o poată lua de la capăt.

Şi indiferent că el a fost pus la cale sau nu, războiul are loc şi probabil că va transforma în mod concret modul nostru de viaţă, punându-i capăt celui vechi.

Nu acesta este înţelesul termenului de "apocalips": la origini, el a semnificat revelaţia lumii care vine.

Dar pentru asta, e necesară imaginaţie şi bună credinţă (vezi nota 10).

---------

Nota 1

"Cei care au gestionat în mod direct criza din Wuhan sunt surprinşi că există prea multă lume pe stradă, că prea mulţi oameni folosesc transportul public şi prea puţini poartă măşti de protecţie", a declarat Attilio Fontana, preşedintele Lombardiei, la aceeaşi conferinţă de presă de joi de la Milano, la care şi el a fost prezent.

Nota 2

Sondaj online pe 28 de pieţe, în total peste 34.000 de respondenţi, lucrările de teren au fost efectuate între 19 octombrie şi 18 noiembrie 2019, conform Edelman Trust Barometer.

Nota 3

Neîncrederea în propriul guvern nu este un defect al gintei latine, ci este indusă de înşişi politicienii italieni şi poate că vine şi din faptul că, lung timp după al Al Doilea Război Mondial, rata înaltă a productivităţii în industrie a susţinut economia, în pofida frecventelor crize politice interne, decuplând puterea politică de strategia economică. De altfel, la începutul mileniului al III-lea, circa o treime din economia italiană era subterană, o proporţie care a scăzut la circa 12%, în ultimii ani. Neîncrederea în autorităţi şi piaţa neagră sunt cele două componente principale de la temelia indisciplinei populaţiei, corupţiei şi incapacităţii de guvernare.

Nota 4

Dacă pandemia ar fi avut loc pe timpul lui Dăncilă, brambureala noastră ar fi întrecut-o pe a italienilor: conform unui sondaj INSCOP din luna mai 2019, încrederea în Guvern era în primăvara anului trecut de 12,4%, iar în Parlament, de 9,8%.

Dimensiunea economiei noastre subterane din anul 2016, estimată de Fondul Monetar Internaţional într-un raport din 2018, era de 26,3% din Produsul Intern Brut al ţării, proporţie care ne situa pe locul al patrulea în UE.

Nota 5

"Până astăzi, 23 martie (n.r. ieri), pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus)", dintre care, "73 au fost declarate vindecate şi externate" şi 6 au decedat, până la învhiderea ediţiei.

"De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvire", cu vârste între 5 ani şi 76 de ani.

"Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 11.223 de teste, din care 277 în unităţi medicale private.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 5.066 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 72.247 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală."

https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicare-strategica-23-martie-ora-13-00/

Nota 6

https://www.nytimes.com/interactive/ 2020/world/coronavirus-maps.html

Nota 7

https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Nota 8

https://www.worldometers.info/ coronavirus/

Nota 9

https://www.ucanews.com/news/sri-lankan-cardinal-seeks-probe-into-cause-of-covid-19/87470

De menţionat că Sri Lanka figura, ieri, cu 87 de infectaţi confirmaţi, 3 însănătoşiţi şi niciun deces.

Nota 10

Citeşte cartea mea din 2016, Soluţia crizei/ Terminus a quo (Editura RAO şi BURSA), disponibilă în româneşte pe piaţă şi în engleză, gratuit, pe site-ul nostru https://www.bursa.ro/the-crisis-solution-terminus-a-quo/

Informaţia corectă

Prin comparaţie cu ceea ce se întâmplă în Italia şi Spania, noi pare că suntem mai feriţi, dar Raportul de ieri (vezi Nota 5) al Grupului de Comunicare Strategică (GCS) ilus­trează că, de fapt, habar n-avem care este stadiul pandemiei de Covid-19 în Româ­nia, pentru că avem aproape 72 de mii de persoane în izolare la domiciliu (care se află sub monitorizare medicală), dar numărul de teste făcute până acum este de circa 11 mii.

Numărul de infectaţi raportat oficial zilnic de fapt nu este nici pe departe numărul total de infectaţi din ţară, ci doar cei confirmaţi prin testare.

Noi nu primim raportul despre ritmul îmbolnăvirilor, ci despre ritmul în care se fac testele.

Deci, când citim că "pe teritoriul României au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate", nu aflăm câţi infectaţi avem, ci la câţi au confirmat boala tes­tele, cu menţiunea că nu am testat decât o mică parte dintre suspecţi.

Când Raportul GCS afirma că "au fost prelucrate 11.223 de teste", nu este vorba de 11.223 de persoane testate, pentru că la fiecare persoană se fac mai multe tes­te pentru confirmare.

Asta înseamnă că, de fapt, ieri, nu erau doar 576 de infectaţi, ci vreo 5-6000 sau chiar şi mai mulţi, din care numai 576 erau confirmaţi prin testare.

Raportarea riguros corectă a situaţiei influenţează comportamentul populaţiei (care poate înţelege astfel severitatea măsurilor adoptate), cât şi adecvarea deciziilor autorităţii.

Cât timp autorităţile ascund că este posibil ca numărul infectaţilor să fie de 13 ori mai mare decât numărul celor confirmaţi, autorităţile nu au de ce învinovăţi populaţia de indisciplină. De aceea, cele 20 de mii de kituri de testare (2 milioane de testere) care, duminică, au fost anunţate de agenţia de ştiri Yonhap (http://en.yna.co.kr/view/ AEN20200322002500315) că vor fi importate din Coreea de Sud în urma unui contract mijlocit de guvernul nostru cu o firmă de acolo, nu reprezintă echipament de testare pentru două milioane de persoane, ci pentru de două - patru ori mai puţine (n.n. - firma noastră contractantă este Unifarm SA).

Ele sunt esenţiale pentru combaterea pandemiei prin cunoaşterea evoluţiei sale la nivelul întregii populaţii, dar şi la nivel de individ - strategia testării a adus victoria rapidă împotriva pandemiei din Coreea de Sud.

--------

Debutul bolii

La 31 decembrie 2019, Comisia de sănătate din Wuhan, Hubei, China, a informat OMS despre un grup de cazuri de pneumonie acută cu origine necunoscută în provincia sa. La 9 ianuarie 2020, Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CCDC) a raportat identificarea unui nou coronavirus (ulterior identificat ca SARS-CoV-2) drept cauză. În urma evoluţiilor focarului de COVID-19 în China continentală, de la sfârşitul lunii ianuarie 2020, Italia a instituit, (la 3 februarie) măsuri de ecranare îmbunătăţite, inclusiv camere termice şi personal medical în aeroporturi.

Opinia Cititorului ( 72 )

 1. Sinteza corecta si pertinenta. As fi vrut sa citesc ceva despre coincidenta prezentarii lui Bill Gates din 18 octombrie 2019 la TED din New York despre coronavirus si cu realitatea pornirii infectiei in China. Cam ce a zis si cardinalul Ranjith, numai cei ce dispun de sume pot sa se distreze cu asa ceva. Si cam grabita demisia lui Gates de prin toate CA si anuntul ca se concentreaza pe ,,binele omenirii."

  Ramin la parerea ca acest virus este ceea ce trebuia pentru a masca caderea economica mondiala ce inevitabil se propaga cam pe timpul asta, anul asta. 

  1. Articolul spune cam acelasi lucru.

   parerea mea este ca acest virus opreste acea cadere economica mondiala de care vorbesti,

   ex: in italia statul acum scapa de acele cheltuieli imense pe care le avea cu persoanele

   bolnave si batrane 

   Cum te gandesti ca scapa? Prin decese?

   Sint mai multe unghuri din care poti privi. Da, statul nu mai plateste pensii dar in acelasi timp si-au pierdut locurile de munca acei oameni care erau in jurul persoanelor despre care spui. Aici intra taxele pe salarii, asistente, medicamente, mincarea si altele. Cel mai de pret element intr-o societate este omul si multitudinea lui. De aici porneste cresterea economica si declinul desigur.

  În același timp informatie si viziune! Mare clasa! Nu e nicăieri în altă parte un articol de clasa asta!

  1. Subscriu. Ce mai bun articol din presa de azi.

  Bine si frumos scris.

  1. Realizezi cât de gravă este situația atunci când Make scrie așezat, fără accente de ironie sclipitoare! Analiza profunda și cuprinzătoare, ca de obicei!

  Foarte bun articol. Insa am niste nelămuriri.

  Nu sunt adeptul teoriei conspirației, însă într-un război, (economic, militar, biologic, etc), lupta se duce de către minim două forțe și una din ele încearcă să câștige înfruntarea. 

  In acest război, ce stat dezvoltat sau entitate privata multinaționala are ceva de câștigat?? 

  1. Este un reset. Castiga stapanii sistenului, ca o iau de la inceput.

   Cine le garantează că ei vor scăpa?

   Nu prea cred în această strategie. 

   Cel care are 50 de milioane USD bani de buzunar, zilnic (de buzunar!, nu de investitii) poti sa fii sigur ca va scapa.

   De altfel, daca cineva a infectat lumea deliberat, atunci cu certitudine s-a vaccinat inainte si are si antidotul.

   Aceiasi intrebare mi-am pus-o si eu si am ajuns la cateva raspunsuri, dar nici unul convingator. Totul este posibil, insa nu-mi pot imagina sa existe oameni care iau in calcul moartea a zeci, sute de mii sau chiar milioane de oameni doar de dragul profitului. Dar acum am timp si imi permit sa delirez un pic :D

   Teoria mea nr.1 (naturista). e ca toate bolile, dezastrele naturale, calamitatile etc. sunt masurile pe care le ia planeta/natura/ecosistemul pentru a se apara sau pentru a-si pastra echilibrul. Noi, oamenii, nu suntem altceva decat niste paraziti ai planetei. O violam incontinu: extragem resursele, o murdarim, o imbolnavim. La fel face si omul: daca se imbolnaveste, corpul omului activeaza sistemul imunitar, care lupta impotriva bacterilor, microbilor, virusilor etc. Poate virusul asta exista de milioane de ani, dar omenirea nu l-a contactat in trecut. Cu cresterea razanta a populatiei creste si probabilitatea unor asemenea "evenimente". 

   Teoria nr. 2 (fantezista): Fiecare revolutie industriala majora a fost acompaniata de razboaie. In principiu urmarile razboaielor mari sunt premizele unor reorganizari masive. Daca totul e distrus e mai usor sa aplici tehnologii noi. Primulm razboi mondial a marcar tranzitia de la motorul cu aburi la motoarele cu combustie interna si evolutia puternica a industriei petro-chimice. Al doilea razboi mondial a marcat introducerea energiei atomice, productia de serie, automatizarea etc. In prezent suntem din nou la cotitura. Motoarele cu combustie interna si energia nucleara vor fi inlocuite mai devreme sau mai tarziu de motoare electrice, planturi de energie regenerabila, fisiune nucleara etc. De ce? Pur si simplu carbunele, petrolul, uranul sau plutoniul sunt resurse limitate, care nu se regenereaza suficient de repede incat sa acopere cererea tot mai mare a omenirii. Pe langa asta ne aflam in a cincea revolutie industriala. Automatizarea, robotizarea, inteligenta artificiala Big Data etc. va face inutila munca multor oameni. Cem mai probabil impactul asupra angajatilor va fi mult mai mare decat in cazul celorlalte revolutii industriale. Un razboi mondial clasic nu-mi pot imagina in contextul in care exista mai multe forte atomice si economiile statelor sunt strans impletite ca urmare a globalizarii, expansiunii economice etc. Rolul razboiului clasic, cu armate, e luat de rarboiul economic, informational/propagandistic, cultural si de ce nu biologic? Cine ar avea de castigat in acest caz? Viitorul omenirii.  

   Teoria 3 (conspirativ-cinica): Virusul a fost lansat intentionat pentru a elimina anumite parti ale populatiei, cei care "nu mai sunt de folos", cei care nu mai sunt productivi si cei care costa societatea cei mai multi bani: Batranii si bolnavii (si cei tineri). Ca exemplu decalcul in Italia: Presupun ca pensia medie e 1.000€/luna. Speranta de viata in Italia e aprox. 82 ani. Media deceselor ce urmare a COVID e cam 80 ani. Deci pentru fiecare victima statul italian economiseste 24 luni x 1.000 € = 24.000€ Daca mor 10.000 de oameni statul italian economiseste 10.000 x 24.000 € = 240 milioane €. La asta se adauga medicamentatia, eventuale tratamente necesare, infrastructura adecvata etc. Probabil cei vindecati vor ramana cu sechele si urmari scazand speranta de viata suma creste.  

   Domnule Jiji

   Cu varianta 1 pot să fiu de acord și chiar sa o și dezvolt.  

   Varianta 2 are lacune, însă așa de dragul discuției, se pot emite păreri de orice fel. 

   Insa varianta 3 , nu pot să o iau de buna, nici măcar ca rod al fanteziei conspiraționale științifico-fantastice.  

   Doar exemplul dumneavoastră, referitor la 1000 de euro / pensionar italian /vs cat costă tratarea unui pacient?? 

   Nu cred, nu pot sa accept că ar exista undeva in lumea asta, oameni care ar avea cinismul descris de dumneavoastră. 

   Ca de obicei, autorul a reușit să producă o înverșunată dezbatere.

   Felicitări 

   aceste teorii naturisto-fantezisto-conspirat ivo-cinice.

   Consider ca procesul a fost initiat natural: virusul a aparut, nimeni deocamdata nu stie cum, s-a inmultit si s-a raspindit aproape ca-n brinza. Pina omenirea s-a dezmeticit. 

   M-as opri putin la teoria cinica: pandemia a foat lansata pentru a scapa Lumea de batrinii, despre care unii spun ca ar trebui cumparati de catre cei care nu-i au. 

   "Da' nu-i păcat c-amu-s bătrân, 

   Oi si bun vara la fân 

   Și iarna lângă leagân." 

   Oricum, se va termina, se va trage linie si socoti daca a meritat sau nu. Eu consider ca nu. La ce bun sa supui atita lume la chinuri, unele cumplite, cind Sfatul Batrinilor ar putea decreta: Cei care ating virsta de... vor fi trimisi, fara chinuri, cu demnitate la stramosi, in cadrul unei ceremonii fastuoase. 

   Asat ar fi scenariul barbar.

   Elegant este sa constientizezi omenirea de necesitatea planificarii familiale. Stadiu atins in Occident. Mai ales ca sunt atitea argumente pentru a procrea 1-2 urmasi. Ce femeie constienta, adica care nu-i vaca, mai acepta cu placere? sa faca 10 -20 de copii? 

   am si scris la inceputul comentariului ca nu-mi pot imagina ca exista pe lume oameni atat de bolnavi incat sa i-a in calcul moartea atator oameni. Teoriile 2 si 3 sunt, cum bine ati remarcat, mai mult de dragul discutiei.

   Sunt de acord cu tine.Teoriile 2 si 3 sunt mai mult de dragul discutiei dar exista oameni care le iau de bune.Am intrat intr-o discutie in acest sens insa nu m-am mai obosit sa aduc argumente fiindca am ajuns la concluzia ca acesti oameni vor sa scrie romane,scenarii de film....Altfel nu-mi explic motivul pentru care nu pot gandi logic.

   Te întrebi sau nu-ți poți imagina ca

   exista in lume cineva care sa ia in 

   calcul moartea la atîta omenire... 

   Acuți aminte ca si Hitler șia extins 

   plaga mai ceva ca un virus si a distrus(omorit)atîta omenire pe 

   mai multe continente.Da istoria 

   înapoi si ai sa vezi ca fiecare secol 

   șia avut hitlerii ei.Si cel care sa jucat 

   cu viețile noastre acum tot un Hitler 

   e,care a avut tupeul nebun de al 

   sfida pe Dumnezeu si a face jocul 

   celui necurat,punindune credință 

   la încercare,trimitindune intro 

   dilema la care Nui găsim inca rostul. 

   Pentru ca suntem încă atît de naivi 

   in cît daca ni se pune adevărul pe 

   tava,noi tot nu credem.Cineva acum 

   sta frumos in coltul lui și și rîde de 

   noi de o omenire întreaga,total 

   nepregătiți pentru acest nenorocit 

   de virus care după cum aud vine 

   in mai multe transe.Dar ma rog, va 

   asigur,vor mai muri poate mult, 

   (zic Doamne fereste) dar sfârșitul 

   Nui inca.In noul testament,Isus lea 

   spus ucenicilor cite se vor întîmpla 

   in lume(si toate sau adeverit pina 

   in ziua de azi)dar sfirsitu nu va fi 

   inca,dar totul se va întîmpla de 

   mina omului.Vom scăpa in final 

   si de acest nefast virus,dar se va 

   ivi un alt descreierat care sa aducă 

   inca si inca un alt genocid la nivel 

   mondial.Dumnezeu! Ne lăsa pina 

   in al 12-ceas sa ne întoarcem toate 

   popoarele la o sing7ra credință: 

   Evanghelizarea tuturor popoarelor. 

   Atunci va fi o revelație pe pămint. 

   Venirea Lui Iisus Hristos care vs 

   aduce pacea pe pămint.Așeza sa

   ne ajute Dumnezeu!Amin!. 

  Nu va mai imbatati cu apa rece, in maxim 2 luni vom si cu totii infectati. De ce? Pentru ca nu putem trai ca pestele in acvariu, de iesit tot va trebui sa iesim din case si atunci virusul va face ce stie el mai bine, va ataca fix pe cei care au facut "puscarie la domiciliu" 2-4 saptamani si care n-au respirat aer curat si n-au vazut lumina soarelui. Ideea ca izolarea ne va scapa de virus este, desigur, fals creata sa acopere incompetenta autoritatilor care n-au avut pana zilele astea ce le trebuie sa impiedice raspandirea bolii in spitale (90% acolo s-au intalnit si s-au contaminat in lant).

  Vad ca toata lumea sta cu ochii pe cifre si pe statistici. Va incalzeste cu ceva ca numarul de morti din Italia are un mic regres fata de zilele anterioare.. Come on.. Virusul isi vede de drum... nu se uita pe tabele.  

  1. Esti si tu penibil. Nu toata lumea face gripa... doar nespalatii.

   ...si mai si incerci sa jignesti. Atata vreme cat un virus poate fi transmis pe calea micilor picaturi de saliva prin aer, aer care poate ajunge in nasucul dumitale curat sau mai rau, in ochi, nu ai cum sa te feresti doar prin spalare. Da spalarea pe maini si igiena in general ajuta la intreruperea unora dintre caile de infectare, dar nu toate.

   Va rugam sa mai si ganditi inainte sa aruncati cu jigniri. In spitale doctorii stiu ce e aia igiena si spalat si totusi s-au infectat in numere mari.

   Va doresc mai multa minte! 

  Te-au batut jandarmii la manifestatiile agresive, mai scriitorasule penibil.

  1. 6plus6.1 plus 7=p e n i b i l i.in schimb, MAKE ,in nota obisnuita deci imbatabil si greu de combatut/vrem nu vrem dar cam intotdeauna are dreptate.sa luam nota.TOTUSI,ceva es ential,pragmatic sa nu uitam si

   anume nr1' TTARE,testare,TESTARE DE CE NU SE COMUNICA YILNIC NR DE TESTSAR EFECTUATE VS NR DE PERSOANE INFECTATE_--IDEM CITE PATURI IT AVEM IN TOTAL INCLUSIV VENTILATOARELE AFERENTE FARA CA 5000 DE SETURI CURIND CLACAM A T E N T I E  

  Nu e nevoie de panică. Se va scoate armata pe străzi și populația va fi ținută fara bani in casa. Cine are ceva rezerve se va descurca, restul vor muri de foame in propriile case. Restul care mai au ceva bani, vor rupe Carfuru.

  1. Situatia va fi dezastruoasa

   RUSINE GUVERNANTILOR  

   se vede dezastrul din spitalele romanesti .... 92 cadre medicale imbolnavite la Suceava  

   te duci la spital cu o boala si te intorci cu 5

  La Suceava a fost infectie intraspitaliceasca ..... sa pregatim populatia- SISTEMUL DE SANATATE E IN COLAPS

  'A la Make: ....un razboi mondial care tinde sa devina planetar!??

  1. Wikipedia:"Prin război mondial se înțelege un război care implică mai multe state, mai ales mari puteri ale lumii, un conflict militar la care participă, direct sau indirect, numeroase state ale lumii, extins geografic pe mai multe continente și implicând utilizarea nelimitată a tuturor resurselor strategice disponibile, având drept consecințe schimbări la nivel internațional."

   Valeu, esti facuta gramada!

   Ce tupeu pe analfabeta asta, cica "A la Make"!

  În primul rând nu s-a luat nicio măsură pe pentru omul de rand - ăla care moare imediat de foame daca sta in casa. Gândiți-va numai că s-au întors 1 milion de romani de pe afara, toți chitzaie de foame și sigur vor ieși pe străzi. Masurile guvernului sunt zero pentru ei.

  Teoria cu extincția populației în vârstă, e credibilă din păcate. Acești oameni pun presiune pe bugetele naționale. Asta este cauza pentru care virusul a fost răspândit prima data în Italia, cea mai îmbătrânită țară din UE. Urmează Spania, Romania, etc.

  Belicios Make:omenirea are doar solutia unui război, ca să o poată lua de la capat.

  1. Belicios sau delicios? De ce te bagi in seama, daca nu stii nici sa citesti, nici sa scrii, nici sa gandesti?

   Si cred ca esti si grasa.

   Iar voi doi de mai sus niste analfabeti functional

   Mai, dar belicioasa mai esti!

   Nu, eu sunt bela,

   Sunt chiar florelinte! 

   Si-a mele belete 

   Te scoate din minte.

   Erata: am uitat sa ma semnez: Suzana

   Belicios, analfabetule. N-ai auzit cuvantul?

   Delicioasă sunt eu.

   Grasa delicioasa este numai scroafa bine gatita.

   Sunt foarte supla, de unde ai scos-o pe asta cu grasă? fetele ma pizmuiesc, doamnele ma invidiază iar bărbații (nu ma refer la tine) ma vânează.

   Zdreanta grasa!

   Make nu a fost nici belicos nici delicios.Articolul a fost intr-adevar pertinent si la obiect dar il laudati atata de zici ca a scris"Crima si pedeapsa"!

   În plus ziarul face cultul lui Make. Oare de ce?

   Astăzi, daca deschizi ( cum deschizi) imediat se afiseaza acest articol.

   Redacția o fi in carantină, nu se face actualizarea? 

   te oftici

   Sunt foarte apetisanta.

   Cred ca tu esti catelusul Zdreanță.  

   Doar constat.

   Corect se spune(si se scrie)"belicos".Suzana,ti-ai pierdut banana!

   De ce-ti pierzi timpul sa-i explici? Nu se vede ce cazatura este?

   Corect!

  de stavilire a pandemiei.

  Constatam ca ceva nu merge bine in aceasta lupata. Care sunt soldatii nostri din prima linie? Este evident, sunt medicii. Dar, in mod neasteptat, medicii, la prima intilnire cu virusul, cad la datorie pe capete. Spitale intregi intra in carantina. Greu de inteles acesta situatie, avind ca medicii sunt bine pregatiti profesional pentru aceasta lupta.  

  Deci care-i greseala care trebuie urgent corectata, ca altfel raminem fara ostasi! 

  Sa fie lipsuri in dotare sau sa se fi aplicat o strategie gresita? 

  Referitor la doatare, echipament de protectie (costume, manusi, masti) se pare ca a existat in prima dotare, la toate unitatile sanitare unde se inregistreaza prapadul. Chiar si vestitele testere au existat pentru prima dotare. Pe baza informatiilor aparute in presa, apreciez ca in prima dotare au existat in tara 400-500 de mii de testere, din care, pina in prezent au fost folosite pina-n 50 de mii. Se pare ca punctul slab, care a gituit capacitatea testarii a fost lipsa personalului de efectuare a acestor teste. Aici, pare-se, pandemia ne-a prins pe picior gresit. Si ne-am miscat greu in procesul de formare a noi specialisti.

  Medicii stiau ca fiecare bolnav care le apare in fata este un posibil infectat. Si acest lucru il stiau si strategii. Atunci cum se face ca infectatii au putut, cu atita usurinta, sa intre in spital, sa intre in contact cu medicii si cu alti bolnavi necontaminati de COVID-19? Este de neinteles. 

  1. Cand ostași cad pe capete comandantul trebuie decapitat. Prietenii stiu cine-i.

  Mai degrabă ar fi de discutat de aşa zisă moarte albă!!!

  Dată de consumul nesăbuit de zahăr pe care-l găsim în tot felul de preparate culinare!

  Rezultă mai mulţi morţi datorită diabetului şi complicaţiilor, bolilor de inimă, gripei, etc decât datorită coronavirusului! !!! 

  Personal consider acest articol f.bun si are la baza multe evenimente petrecute si destul de centralizate si probabil si multe evenimente pe care nu le putem afla inca adevarul absolut. Este un articol care prezinta un anumit intinerariu mai cuprinzator si diversificat al evenimentelor si in jurul caruia putem discuta si avea pareri si pareri. E bine sa-l luam ca baza de plecare si sa urmarim in continuare derularea evenimentelor fie prin comparatie fie adaugand altele.

  Cat priveste Romania privitor la testele efectuate este bine sa se lamureasca daca ele intradevar se tin ca evidenta/persoane sau ele cuprind totalul de teste,indiferent de cate ori se face testul la o persoana. Cred ca este simplu acest lucru in a intreba oficial cei care tin aceasta evidenta. Ce ar ajuta este ca daca am sti cate persoane au fost testate am avea totusi o baza de calcul : gasite pozitiv fata de atatea persoane testate..Nu ca ar fi de moment concludenta aceasta cifra ca procent... ..dar totusi...sa zicem ca daca la un moment dat acest procent ar scadea am zice ca suntem pe o curba descendenta. Ca sa nu zic ca arfi f.bine sa avem ipartita aceasta testare si pe zone geografice... sau judete... 

  1. Este normal ca prim ministru sa beneficieze de două teste, iar badea Gheo niciunul?

  Pentru mine ramane un mare semn de intrebare !!! Daca din 195 de tari sunt cazuri de contaminare in 192 de tari. Evenimentul din China,respectiv Wuhan nu este atat de indepartat si izolarea localitati s-a facut destul de rapid si profesional.,cum de aceasta pandemie a ajuns atat de RAPID in aceste state care sunt destul de indepartate intre ele ???? A existat cumva un "mesager" ????

  1. Traim intr-un sat, care este global.

   Sigur ca da, este domnul Messenger, care ajunge instant oriunde vrea mușchii lui.

  Toate masurile de stavilire a pandemiei au fost luate in cadru perfect democratic.

  Si-ar mai incape. 

  Toate hotelurile rechzitionate, facute spatii de carantina si izolare, ca tot n-au clienti. Cei care vin din starinatate cazati in aceste locuri, supravegheati de fortele armate sa respecte regulile, nu lasati brambura prin tara, sa-i infecteze pe cei apropiati si pe cin` se nimereste. 

  Tot sistemul privat de sanatate rechizitionat, iar cadrele medicale puse la dispozitia sistemului public. Reprezentantii sistemului privat guita, nejustificat, ca sunt incalacate nimeni nu stie ce drepturi drepturi. Probabil dreptul de a muri. Nu numai privati, ci si politicieni - primarul Constantei, fostul premier Tudose - se rastesc la autoritati: 

  "- Ce-ai cu noi, ma? 

  Pentru ce sa dam cu var?..."

  Toti cetatenii sa stea izolati sau in carantina, 30 de zile. In 15 zile boala isi face damblaua, iar in alte 15 zile sistemului medical, concentrindu-si fortele, poate eradica epidemia. Altfel ii bai mare. Boala se va tot lalai, iar economia va cadea grav, trezindu-ne intr-o situatie extrem, extrem de proasta: tot prosti si mai saraci. 

  1. Masurile au fost luate in cadru democratic, dar rezultatul lor este nedemocratic. Ti se pare ca interdictia sa treci strada ar fi democratica? Sa nu intri in parc? Sa tii restaurantele inchise? Ce naiba, e la mintea cocosului!

   "• Prima victimă a războiului este adevărul

   "Mass-media rusească a des­făşurat o «campanie de dezinformare semnificativă» împotriva Occidentului pentru a agrava impactul coronavirusului, a genera panică şi a semăna neîncredere, potrivit unui document al Uniunii Europene văzut de Reuters", a informat agenţia Reuters, cu o săptămână în urmă, acuzaţii pe care Kremlinul le-a negat, spunând că sunt nefondate şi lipsite de bun simţ. 

   Acelaşi raport consemnează că o bază de date a UE a înregistrat aproape 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus încă din 22 ianuarie, menţionând eforturile ruseşti de a amplifica acuzaţiile iraniene online, citate fără dovezi, că coronavirusul este o armă biologică a SUA." 

   Dacă există fake news, aici la Bursa e unul dintre centre. Rușii ăia răi au trimis asistență medicală în Italia. În total, Moscova a pregătit nouă avioane de marfă cu ajutor de urgență, livrând echipamente medicale vitale și consumabile, precum și aducând specialiști cu experiență în boli infecțioase și medici militari în Italia. Acum vor fi dislocate în regiunile cele mai afectate din nordul țării. 

   Frattini a spus că ajutorul a fost de cea mai mare importanță: „Ceea ce a făcut Rusia nu este comparabil cu ceea ce au făcut alte țări, inclusiv China, deoarece China a trimis și ea ceva, dar nu este comparabil cu sprijinul oferit de Rusia.” 

   Specialiștii au oferit „un suport foarte mare din punct de vedere al experienței… în ceea ce privește virologia”. 

   Și Serbia la fel. Președintele sârb a fost luat prin surprindere de interdicția UE de a exporta medicamente, Serbia a găsit ajutor în China, în timp ce se străduia să se pregătească pentru focarul Covid-19, a spus președintele sârb, adăugând că a devenit clar că solidaritatea europeană este un mit. 

   Serbia este ultima țară care a impus restricții severe asupra călătoriilor și a adunărilor publice ca răspuns la epidemia mondială. Întrucât președintele Aleksandar Vucic a declarat o urgență națională duminică, el a făcut câteva observații dure pentru UE. 

   Criza a dovedit că solidaritatea europeană nu există decât „pe hârtie”, a spus Vucic, invocând interdicția de a exporta echipamente medicale și consumabile impuse de membrii UE către țările din afara UE (Serbia nu e membră UE) ca răspuns la focar. 

   "Doar China ne poate ajuta în această situație", a adăugat liderul sârb, spunând că a scris recent o scrisoare către Xi Jinping din China „cerându-i ajutor și numindu-l frate.” 

   Serbia a primit cinci milioane de măști din China pe care nu le poate primi în Europa și o ofertă de a trimite medici pentru a ajuta la combaterea bolii, a spus președintele. Țara a trebuit să cumpere respiratoare pe o „piață semi-gri”. 

   Începând de luni, Serbia a închis toate școlile, a mobilizat militarii pentru a păzi locații sensibile, cum ar fi spitale, și a închis granițele tuturor, în afară de cetățeni. Sârbii vor trebui să rămână în carantină după ce vor reveni sau vor face față pedepselor cu închisoarea de până la trei ani. 

   „Spun străinilor: nu veniți în Serbia, cu excepția chinezilor care sunt chemați să vină, medicilor lor, oamenilor care ne ajută”, a spus Vucic.  

   Stirile astea v-au scăpat pe acolo prin redactie, sau nu vreți să le dați pentru că nu corespund mesajului pe care vreți să-l transmiteți? 

   Dacă e vorba că e așa de periculoasă boala (judecând după cine moare din cauza ei și după rata de mortalitate, nu e, dar asta e altă discuție) unde sunt măștile și respiratoarele pentru romăni? Stare de dictatură militară știu să impună, cred că salivează de plăcere la gândul că devin mari șefi.

   Chinezii dau cu dezinfectante în Wuhan și or să redeschidă provincia. Ah, da, nu pot să dau link că sunteți speriați să nu vă fure cineva vizitatorii.  

   Reuters minte?

   Daca citezi Reuters inseamna ca minti? 

   Iti dai seama ce spui sa faci pe prostul? 

   Ai citit articolul lui Stireanu, postat pe site?

   Faci pe prostul, esti prost, esti rusofil sau esti toate trei odata? 

   Vai de capul tau rusesc!

  am inteles , degeaba ne cicam pe noi , ca nu se poate , citeva familii din sua conduc lumea , din cite am inteles pe neturi , au un srl care are obiect de activitate tiparirea banilor , asta inseamna ca , tot ei propun tot ei produc , banii necesari , pentru toata lumea , ,,, dar in conditii de criza nu va dati seama , cite nusi pot cumpara in lume cu tiparnita linga ei ,, aceasta familie e de prin anii 1800 au lasat din tatan fiu tiparnita , ce afacere sa mai faci cind acesti oameni fabrica direct profitul , in zile ca acestea poate sa cumpere si firma MERCEDEZ , WOLCSWAGEN etc, dar mercal sa prins si a spus stop ,, in sua sint dolari in toate depozitele , se cara ciu containerele ,, ce sa mai faci cu ei , decit sai inseli pe altii si sai dai hirtiile v respective pe activele cele maoi bune cum ar fi terenurile angro , suprafete ,, si dupa ce au pus mina pe terenuri te face scla ,, sigur si copii tai si nepotii si stranepotii , pentru ca ei au si tiparnita linga ei ,..,m... in definitiv , ce am vrut sa spun , daca banii nu se schimba , sa fie introdus , un altfel de sistem ..,,m lumea e terminata ,, ajungem sclavi robotei,,,m

  1. Cam greu cu exprimarea. Misule!

   MAKE , chiar toti betivii comenteaza cite ceva pe site la bursa? p-astia daca nu injura ii lasi , asa-i?

   Regulamentul comentariilor nu are nici un remediu pentru prosti si ticaloase.

  In curand, in toata lumea vor incepe revolte din cauza ingradirii libertatilor. Si nimeni nu o sa mai respecte nici un lockdown.

  1. pina la revoltele maselor cu statul asta in casa incep sa cistig in greutate si asta ma revolta deja

  acum, din ce am inteles eu virusul face o prima escala in zona naso faringiana, daca acea zona este protejata si virusul nu primeste ce are nevoie sau si mai bine primeste ce nu are nevoie, numarul infectiilor ar fi simtitor mai mic si preventia ar fi posibila. PREVENTIA in medicina moderna are un rol de cenusareasa spre deosebire de TCM sau alte abordari mai profunde. sa nu ezitam sa luam in considerare si partile nevazute ale organismului uman si atunci vom vedea cum materia este condusa de energie si energia se supune sufletului. ma opresc aici deoarece pentru unii e prea mult de digerat sau chiar de suportat...astfel si numai astfel PREVENTIA devine cheia de bolta la care omenirea va reveni vie si sanatoasa sau ramane blocata pentru o vreme. PREVENTIA adevarata nu se face pe corpul fizic, el fiind ultimul plan de propagare. de asemenea atrag atentia asupra consumului de carne sub orice forma si a oricarui animal ! acesta trebuie oprit ! de ce ? fiindca contravine noii ere in care am intrat, e ca si cum intram incaltati intr-o casa unde incaltamintea murdara este interzisa. repet pentru cine are auz si ochi: stop carne, stop chinurilor inimaginabile impotriva animalelor. nu continui mai mult , pentru azi ajunge.

  P.S. LIMETA - Citrus auranti-folia 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro