Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

Creşteri pentru indicii BVB, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Creşteri pentru indicii BVB, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare

Actualizare

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) erau în creştere, după aproape o oră şijumătatede la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, BET, referinţapieţei noastre de capital având un avans de 1,53%, până la 7.404,04 puncte.

BET-FI, al fondurilor închise de investiţii, afişa o apreciere de 1,2%, până la 38.962,66 puncte, în timp ce BET-NG, al sectorului energetic şiutilităţilor, era în urcare cu 1,25%, la 546,10 puncte.

În Europa, STOXX 600 înregistra o creştere de 1,39%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt, avea un avans de 1,23%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea era de 0,43%.

Sunt evoluţii apărute în condiţiile în care, noaptea trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat demararea unui nou program de relaxare cantitativă, de 750 de miliarde de euro, iar Christine Lagarde a scris pe Twitter: "nu există limite pentru angajamentul nostru faţă de euro".

Titlurile Banca Transilvania (TLV), cele mai lichide acţiuni de la bursa noastră, consemnau o creştere de 1,73%, la 1,76 lei, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) afişau un avans de 1,82%, până la 1,12 lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) se tranzacţionau la 26,8 lei, cu 1,52% peste închiderea de ieri.

Cotaţia OMV Petrom (SNP) avea o apreciere de 2,56%, la 0,2805 lei, în timp ce titlurile BRD - GroupeSociete Generale (BRD) urcau cu 1,58%, până la 11,58 lei.

Valoarea tranzacţiilor se ridica, după aproape o oră şi jumătate de la deschiderea şedinţei bursiere, la 15,8 milioane de lei, circa un sfert din rulajul mediu zilnic al acestui an.

---

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a cunoscut o nouă zi de scăderi generalizate, ieri, toţi indicii pieţei noastre de capital afişând deprecieri, la finele şedinţei de tranzacţionare, în ton cu declinul înregistrat în bursele internaţionale.

"Pieţele europene s-au scufundat, miercuri, în ciuda promisiunilor guvernelor din Vest de a acorda miliarde de dolari pentru a ajuta afacerile şi cetăţenii să treacă peste pandemia de coronavirus", notează CNBC.

Indicele pan-european STOXX 600 afişa, la ora 17:30, o scădere de 4,08%, în vreme ce DAX 30, al bursei din Frankfurt, avea un declin de 4,73%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, deprecierea era de 3,81%.

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average era în scădere cu 6,50%, în timp ce S&P 500 avea un recul de 5,92%, iar indicele tehnologiei Nasdaq Composite marca o depreciere de 5,09%.

"Indicii de pe Wall Street au deschis în scădere, pe fondul semnalelor tot mai puternice privind daunele pe care pandemia de coronavirus le va crea companiilor din America, ce au umbrit optimismul privind demersurile oficiale de protejare a economiei", arată Reuters.

Este contextul în care, la Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 3,56%, la 7.292,72 puncte, iar BET Plus, ce include titlurile celor mai tranzacţionaţi 37 de emitenţi de la bursa noastră, s-a retras cu 3,49%, la 1.091,94 de puncte.

Indicele financiar BET-FI a avut un declin de 3,59%, până la 38.499,11 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 3,27%, la 1.379,39 puncte.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, asemănătoare cu cea înregistrată în principalele burse europene şi cu cea din principalele burse americane, care au scăzut în prima parte a zilei. Indicele BET a pierdut 3,56% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -3,68% pentru ROTX şi -1,63% în cazul BET-NG. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 12,8 milioane de euro, puţin peste media zilnică de 12,61 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans din segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Mecanica Ceahlău (MECF), +14,48%, pe fondul tranzacţionării unui volum cu mult peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, singura evoluţie pozitivă a zilei a fost înregistrată de acţiunile Transelectrica (TEL), +1,29%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Condmag (COMI), cu -12,5%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Banca Transilvania (TLV), -5,46%, pe fondul unui volum de acţiuni cu mult peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol''.

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ce au cumulat un rulaj de 19,8 milioane de lei, preţul acţiunii instituţiei de credit consemnând un declin până la 1,73 lei.

Locul al doilea în clasamentul valorii tranzacţionate a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 26,4 lei/titlu, în depreciere cu 1,68%, în condiţiile unor transferuri în sumă de 7,86 milioane lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 11,4 lei, în cădere cu 5%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 7,15 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au antrenat un rulaj 5,97 milioane de lei, ultima cotaţie a acţiunii companiei, ce este puternic legată de preţul petrolului, fiind de 0,2735 lei, în scădere cu 2,84%.

Ieri, la ora 18:00, cotaţia bariulului de ţiţei West Texas Intermediate era în scădere cu 16,8%, la 22,76 dolari, nivel nemaiatins din martie 2002, în timp ce sortimentul Brent, relevant pentru piaţa europeană, se tranzacţiona la 25,30 de dolari, cu 11,94%, sub referinţa din şedinţa anterioară.

Declinul vine în condiţiile în care pandemia de coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume şi pe fondul războiului preţurilor dintre Arabia Saudită şi Rusia care, conform analiştilor, se va derula pe parcursul întregului an, notează CNBC.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +14,48%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +8,57%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +8,53%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +5,00%

5. "Ropharma" (RPH): +4,00%

--------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -12,50%

2. "Turism Felix" (TUFE): -10,49%

3. " Erste Group Bank" (EBS): -9,38%

4. "Prebet" (PREB): -8,81%

5. "Oil Terminal" (OIL): -8,23%

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. BVB ar trebui sa nu mai existe. Și așa este un purice in piața de capital globală.

  1. Halal observatie! Si companiile romanesti sa mearga in strainatate nu?

   Ala de sus e propagandist rusofob, sarachie

   Si tu esti un purice.

   Ar trebui sa nu mai existi?

   BVB un purice spui tu, iar tu un PADUCHE.

  Rebound de scurt timp sau minime, de unde se schimba trendul?

  Ba da, trebuie să existe ! Uită-te in istoria țării, au existat întotdeauna tepari, samsari, prosti...

  Unii puțini câștiga, ceilalti mulți pierd...BVB arată acum asa cum a fost si este... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie