Cum a spart Ministerul Agriculturii 500.000 de euro fără nicio justificare...

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 09 martie 2009

 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Ministerul Agriculturii a cotizat, anul trecut, cu peste 1,9 milioane de lei(circa 500.000 de euro), la bugetele unor organizaţii internaţionale la care este afiliat, fără a întocmi măcar un raport care să justifice dacă aceste cheltuiei din banii publici au adus vreun beneficiu statului român.

  Un document oficial, intrat în posesia noastră, arată că din conturile Ministerului Agriculturii, adică şi din buzunarele noastre, au plecat către fel şi fel de destinaţii exotice, sub forma unor cotizaţii, suma de 1.901.947 lei, fără nicio justificare prealabilă.

  Concret, contribuabilii, agricultorii şi nu numai, au finanţat cu aceste sume un număr de 23 de organisme şi organizaţii internaţionale, cu sediul în mai multe capitale europene, niciuna, neavând "cartierul general" la Bruxelles sau Strasbourg, acolo unde sunt amplasate instituţiile Uniunii Europene care contează.

  Documentul intrat în posesia noas­tră arată banii publici au luat calea "capitalei modei", Paris, sau calea "cetăţii eterne" Roma, la unele instituţii care, numai după titulatură, arată că nu au mare legătură cu agricultura noastră: Organizaţia Europeană Mediteraneană pentru Protecţia Plantelor sau Comisia Europeană de luptă contra febrei aftoase.

  Alte destinaţii ale cotizaţiei mai sunt Zurich, Haga sau chiar New Delhi.

  Cu banii publici am mai finanţat, printre altele, pescuitul în Marea Mediterană (Comisia generală a pes­cuitului în Mediterană) sau Institutul Internaţional al Frigului.

  Interesant este că volumul cotizaţiei la aceste organizaţii, cât şi numărul de afilieri, a crescut faţă de 2007.

  Ziarul BURSA a relatat asupra acestei situaţii şi în trecut. Din relatările noastre, în 2007, Ministerului Agriculturii a fost afliliat la doar 20 de asemenea organizaţii, cotizaţia plătită fiind mai mică decât cea din din 2008, de numai 1,43 milioane de lei.

  La acea vreme, fostul secretar de stat Sorin Chelmu ne declara că se va începe o anchetă care să arate dacă avem sau nu avem nevoie de aceste afilieri şi ridica problemă de a renunţa la unele dintre aceste organizaţii.

  Precizăm că la 13 din aceste organizaţii statul nostru este afiliat de dinainte de revoluţie, deci problema este ceva mai veche.

  De atunci şi până în prezent lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură.

  La ora actuală Ministerul Agriculturii nu poate justifica aceste cheltuieli din cauză că, nimeni, nici măcar nu a solicitat un raport care să arate beneficiile aduse.

  Astfel, nimeni din cadrul ministerului nu ne poate spune, argumentat, la ora actuală, adică după luni bune de la plata cotizaţiilor, ce beneficii au adus agriculturii noastre aceste afilieri.

  În situaţia actuală este lesne de înţeles că suntem îndreptăţi să credem că reprezentanţii Ministerului Agriculturii nici măcar nu s-au deplasat la reuniunile organizaţiilor la care plătim din greu.

  Confirmarea acestei situaţii o avem tot de la Ministerul Agriculturii; în urma demersului nostru, secretarul general Miron Moldovan a admis că, până la ora actuală, nu fost făcută nicio verificare privind beneficiile acestor afilieri.

  Prin urmare, domnia sa ne-a precizat că a solicitat o analiză riguroasă în ceea ce priveşte fiecare afiliere în parte la organismele internaţionale, care să arate necesitatea afilierii, beneficiile aduse şi contribuţia adusă de către aceste organisme în agricultura noastră.

  Moldovan a admis că această verificare este o premieră!

  Rezultatele anchetei vor fi finalizate în scurt timp.

  Până atunci nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce subvenţionăm printre altele pescuitul sau studiul plantelor în Marea Meditereană, fără a primi nici măcar o explicaţie...

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
  Dtlawyers
  BTPay
  Apanova

  Curs valutar BNR

  26 Oct. 2021
  Euro (EUR)Euro4.9476
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
  Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  eximbank.ro
  gerocossen.ro
  Cotaţii Emitenţi BVB
  Bursele din regiune
  romaniansmartcity.ro
  cnipmmr.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  Pagini Aurii
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro