DANIELA LULACHE, NUCLEARELECTRICA:"Proiectul reactoarelor 3 şi 4 va fi actualizat anul viitor"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 decembrie 2015

"Proiectul reactoarelor 3 şi 4 va fi actualizat anul viitor"

Proiectul privind realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă va fi actualizat anul viitor de compania ce urmează să fie înfiinţată de Nuclearelectrica (SNN) şi China General Nuclear Power Corporation.

Potrivit Danielei Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, citată de Mediafax, estimările pentru valoarea investiţiei, de 6 miliarde euro, vor trebui să fie actualizate.

"Toate datele trebuie actualizate pentru că, din păcate, timpul trece, valorile se schimbă, viaţa e dinamică. De altfel, această actualizare va fi una din activităţile companiei de proiect, pentru că decizia noastră a fost să nu mai cheltuim bani să actualizăm nişte studii de fezabilitate, care ar fi avut tot o valabilitate limitată. Folosim cifrele pe care le avem, deocamdată, ca repere majore, urmând ca atunci când ne apropiem efectiv de implementarea proiectului să refacem toate aceste documente. Noi ne-am dori ca anul viitor să înfiinţăm compania de proiect care va proiecta şi realiza cele două reactoare nucleare", a declarat Daniela Lulache.

Compania chineză va avea 51% sau mai mult din acest proiect, iar Nuclearelectrica va deţine cel puţin 30%. Înainte de anul 2008, proiectul era estimat la 2,2 miliarde euro, însă în noiembrie 2008 Guvernul Călin Popescu Tăriceanu a aprobat raportul de negociere a condiţiilor pentru înfiinţarea societăţii comerciale care va realiza unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, iar valoarea luată în calcul atunci de autorităţi se dublase, la 4 miliarde euro.

"Fiecare proiect de centrală nucleară este unic. A crescut costul forţei de muncă, au crescut preţurile materiilor prime, au crescut multe elemente care, în ultimă instanţă, compun valoarea unui echipament. Pentru că mare parte din valoarea unui astfel de proiect se referă la valoarea echipamentelor. Între timp, au crescut şi cerinţele de securitate nucleară, în urma accidentului de la Fukushima, din anul 2011", a precizat directorul general al Nuclearelectrica.

Negocierile cu compania chineză au început în septembrie 2014. Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 a fost parafat între Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation la începutul lunii noiembrie a acestui an, autorităţile anunţând atunci că lucrările de construcţie urmează să înceapă în maximum doi ani.

Daniela Lulache a subliniat: "Am intrat acum într-o nouă etapă de negocieri, în care va trebui iar să fim discreţi, pentru că suntem în derularea unor negocieri. Documentele pe care le negociem acum sunt primordial Actul Constitutiv al companiei de proiect şi Acordul Investitorilor, acestea fiind cele două documente fundamentale pentru cooperarea ulterioară între cei doi, sperăm viitori acţionari ai companiei de proiect, respectiv CGN - acţionar majoritar şi Nuclearelectrica - acţionar minoritar, până la eventuala intrare a statului român, de asemenea, ca acţionar minoritar, dar care se va întâmpla într-o etapă ulterioară, respectiv în momentul în care va fi nevoie de aportul statului cu apa grea, bunul pe care noi vrem să îl aducem la capitalul social".

Compania pregăteşte prelungirea duratei de viaţă a reactorului 1, pus în funcţiune în anul 1996, retehnologizare estimată în jurul cifrei de 1 miliard de euro.

"Se fac toate analizele tehnice, care ne vor ajuta la studiul de fezabilitate, unde va fi stabilită şi valoarea retehnologizării. Asta înseamnă că va fi scanat întregul reactor şi vom şti ce trebuie înlocuit, ce nu trebuie înlocuit, ce trebuie reparat, efectiv starea fiecărui element care compune reactorul. Sperăm că până la sfârşitul anului viitor vom fi gata cu evaluările tehnice. Durata de viaţă a reactorului se va dubla. Avem o echipă de proiect care gestionează subiectul, iar o mare parte din studii au fost contractate", a arătat Daniela Lulache.

Centrala din Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9678
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5710
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2353
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7886
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.8212

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb