Deprecierea lirei sterline creşte semnificativ factura Marii Britanii la ieşirea din UE

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 august 2017

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a recunoscut că Marea Britanie trebuie să plătească pentru ieşirea din UE

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a recunoscut, vineri, că Marea Britanie trebuie să plătească pentru a ieşi din Uniunea Europeană, alăturându-se altor susţinători ai Brexit-ului care au făcut concesii pentru a asigura o retragere fără probleme, relatează Bloomberg, potrivit News.ro.

La o lună după ce a menţionat că o sumă vehiculată de 100 de miliarde de euro este o "extorcare" şi a spus oficialilor europeni să se ducă "să fluiere", Johnson a declarat la postul de radio BBC: "Desigur că ne vom respecta obligaţiile". În acest fel, Johnson s-a aliniat la angajamentul scris al guvernului condus de Theresa May, din luna iulie.

Cu altă concesie semnificativă, oficialul care a fost imaginea campaniei Leave, a acceptat ideea unei perioade interimare, multi-anuale, după ieşirea ţării din UE, în condiţiile în care negociatorii încearcă să orienteze discuţiile către comerţ.

Intervenţia lui Johnson marchează sfârşitul unei perioade rare de tăcere din partea sa în privinţa Brexit, înainte de reluarea discuţiilor dintre Marea Britanie şi UE, săptămâna viitoare.

Comentariile sale evocă afirmaţiile altor politicieni, care au susţinut Brexit-ul la referendum, şi semnalează înţelegerea faptului că vor fi necesare concesii pentru a-şi îndeplini obiectivul.

În acelaşi timp, deprecierea din ultima perioadă a lirei sterline faţă de euro duce la o creştere semnificativă a facturii pe care Marea Britanie va trebui să o plătească la ieşirea din Uniunea Europeană, relatează Reuters, potrivit aceleiaşi agenţii de presă.

La paritatea actuală, factura este mai mare cu aproximativ 17% faţă de momentul referendumului de anul trecut şi cu 1,4% faţă de mijlocul lunii august.

Marea Britanie şi UE urmează să se întoarcă, astăzi, la masa negocierilor, iar în fruntea agendei se află factura pentru Brexit.

Marea Britanie nu va plăti "niciun penny în plus şi niciun penny în minus" faţă de cât consideră Guvernul obligaţia sa legală faţă de Uniunea Europeană la ieşirea din blocul comunitar, a anunţat, vineri, ministrul de Externe de la Londra, Boris Johnson.

Acordul financiar se anunţă una dintre cele mai dificile chestiuni de rezolvat în negocierile de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar, după peste 40 de ani. UE a anunţat că aceasta este una dintre cele trei priorităţi în care trebuie făcute progrese înainte de începerea discuţiilor despre relaţia viitoare, inclusiv în domeniul comercial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro