Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

DINTR-UN TOTAL LICITAT DE 75,7 MILIOANE EURO ,Hidroelectrica a vândut prin OPCOM energie de doar 5,4 milioane euro

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Hidroelectrica a vândut prin OPCOM energie de doar 5,4 milioane euro

Hidroelectrica a vândut în această săptămână pe bursa OPCOM electricitate de doar 24,8 milioane lei (5,4 milioane euro), deşi a organizat licitaţii în valoare cumulată este de 343,1 milioane de lei (75,7 milioane euro).

Compania a organizat, în intervalul 30 octombrie-2 noiembrie, un număr de 30 de licitaţii pentru vânzarea unei cantităţi de 1,5 TWh de energie, cu o valoare totală de 343,1 milioane de lei.

Preţul solicitat de compania de stat a fost de 220 lei pe MWh, situat în partea inferioară a tarifelor practicate în această perioadă pe bursa de energie OPCOM.

Din cele 30 de licitaţii, Hidroelectrica a reuşit să încheie doar trei proceduri de vânzare, prin care a vândut 113.275 MWh, cu o valoare totală de 24,8 milioane de lei.

Pentru această săptămână, producătorul deelectricitate a programat, tot la OPCOM, alte cinci licitaţii pentru vâzarea unei cantităţi de 263.520 MWh, cu o valoare totală de 58 milioane de lei.

În total, în intervalul 30 octombrie-5 noiembrie, compania de stat a programat 35 de licitaţii prin care a încercat să vândă energie de 401,1 milioane de lei (88,5 milioane euro), respectiv o cantitate de 1,8 TWh, echivalentul a aproximativ 3% din consumul anual la nivel naţional.

Administratorul special al companiei Remus Vulpescu a declarat, miercuri, citat de Mediafax, că anularea celor mai multe dintre licitaţii a fost cauzată de prevederea din contract prin care cumpărătorii sunt obligaţi să plătească în avans jumătate din valoarea acordului, fiind "o condiţie atipică" şi un element de "sondare a pieţei".

Vulpescu a arătat că anularea celor mai multe licitaţii nu este un eşec, întrucât energia scoasă la vânzare de Hidroelectrica urma să fie livrată în 2013. El a mai spus atunci că licitaţiile vor fi, probabil, reluate la un alt preţ şi cu alte condiţii.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în luna iunie. Printre cele mai importante cauze ale intrării în insolvenţă au fost contractele directe de vânzare a electricităţii către mai multe companii, la preţuri cu până la 50% mai mici faţă de nivelul de pe OPCOM.

Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro, în perioada 2006-2012, din vânzarea energiei prin contracte directe la preţuri mici.

Hidroelectrica a încheiat primul semestru cu pierderi de 60 milioane euro, iar pentru întregul an estimează un rezultat negativ de 100 milioane euro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Ziarul BURSA

29 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 29 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS