DNA: 77 de medici specialişti oncologi, urmăriţi penal pentru luare de mită

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Anticorupţie #Sănătate / 30 mai 2016

DNA: 77 de medici specialişti oncologi, urmăriţi penal pentru luare de mită

77 de medici specialişti oncologi sunt urmăriţi penal pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, după ce au beneficiat de excursii în India în schimbul prescrierii anumitor medicamente, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În cursul lunii februarie, procurorii din cadrul DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 82 de suspecţi: o societate având ca obiect de activitate servicii de import, distribuţie şi promovare a produselor farmaceutice şi patru reprezentanţi cu funcţii de conducere în firma respectivă, pentru dare de mită, în formă continuată (77 acte materiale), şi 77 de medici specialişti oncologi, pentru luare de mită.

Conducerea societăţii a decis, potrivit procurorilor, extinderea activităţii firmei pe piaţa de medicamente generice, printre acestea fiind şi medicamente din sfera oncologiei.

"În contextul în care concurenţa pe piaţa farmaceutică era puternică, a apărut necesitatea unor măsuri de natură să determine medicii să prescrie sau să îndrume pacienţii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectivă, cu depăşirea limitelor permise de legea în domeniu. În consecinţă, în anul 2012, sub pretextul finanţării participării unor medici oncologi la un congres internaţional, după o serie de discuţii, persoane cu putere de decizie în cadrul societăţii au hotărât organizarea unei vacanţe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă şi excursii pentru medici, iar, în unele cazuri, şi pentru membri din familiile medicilor în cauză", se arată în comunicat.

Procurorii susţin că oferirea acestei vacanţe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea 95/2006.

"Prin intermediul reprezentanţilor medicali, cei patru suspecţi din conducerea societăţii au transmis mai multor medici oncologi invitaţia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de sân, care urma să aibă loc în Bangalore, India, în perioada 3 - 4 martie 2012. În final, 77 de medici au acceptat invitaţia, unii dintre aceştia fiind însoţiţi de alţi membri ai familiei. Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societăţi de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentând mită este de 416.864,1 euro", precizează sursa citată.

DNA menţionează că, pentru acoperirea mitei acordate în acest mod, au fost întocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atestă aspecte necorespunzătoare realităţii cu privire la scopul şi cuantumul sumelor despre care se susţine că au fost achitate cu acest titlu.

"Totodată, în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată faptul că, deşi congresul a avut loc în perioada 3 - 4 martie 2012 în localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat în intervalul 28 februarie - 9 martie 2012, aceştia fiind cazaţi la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 km distanţă de locul congresului. Faptul că evenimentul ştiinţific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanţa acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuţiilor lor de serviciu, să îndrume pacienţii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidenţiat şi de faptul că, în programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central", se mai arată în comunicat.

Procurorii mai susţin că grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore şi a revenit în capitala Indiei în aceeaşi zi, 3 martie 2012, deşi congresul dura 2 zile.

"Această deplasare a permis participarea parţială, pentru câteva ore, la prima zi de congres şi nu s-a avut în vedere niciun moment să fie asigurată participarea la congres în totalitate. Medicii participanţi la excursie au efectuat doar formalităţile necesare care să ateste prezenţa lor la congres, fără a fi interesaţi în realitate de aspectul profesional. De altfel, aceştia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai târziu, când au fost făcute şi demersurile pentru obţinerea acestora", precizează sursa citată.

Medicilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 307 Cod de procedură penală.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. de ce numai 77 de medici? restul medicilor cum credeti ca prescriu medicamente! iar despre cei care ofera astfel de stimulente pentru medici ,nimic!!!! ei nu sunt vinovati....

    1. Prostule, cei care ofera stimulente sunt in pragul disperarii! ce sansa/ce speranta mai poate avea un bolnav de cancer; daca ai fi in situatia lor (nu ti-o doresc) ti-a da tot neamul in speranta ca poate scapi sau macar o mai duci catva timp.

      Dute si dati cu capul de perete, poate te trezesti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro