DOSARUL ŞPĂGII DATE PENTRU CALEA FERATĂ BUCUREŞTI-CONSTANŢAAcord de recunoaştere a vinovăţiei, aprobat de instanţă

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 6 mai 2019

Acord de recunoaştere a vinovăţiei, aprobat de instanţă

Josef Hornegger, fostul director al companiei austriece Swietelsky care a lucrat pe mai multe tronsoane pentru reabilitarea şi modernizarea căii ferate Bucureşti- Constanţa, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pentru o perioadă de trei ani. Magistraţii au dispus confis-carea sumei de 1.100.000 euro, menţinând măsurile asigurătorii luate în dosarul privind mita acodată de reprezentanţii companiei austriece unor oficiali români pentru lucrările de pe calea ferată Bucureşti-Constanţa. Sentinţa Tribunalului Bucureşti, nu este definitivă şi ea poate fi atacată cu apel.

Magistraţii au aprobat, astfel, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Josef Hornegger cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Hornegger a recunoscut complicitatea la dare de mită şi cumpărare de influenţă, în speţa în care este cercetat şi fostul ministru Sebastian Vlădescu şi alţi demnitari din statul român, privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa.

În comunicatul DNA din luna martie 2019, prin care procurorii arătau că trimit acordul de recunoaştere a vinovăţiei către Tribunalul Bucureşti, se arată: "În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie. Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA).

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2009-2013, Hornegger Josef, directorul reprezentanţei din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea şi plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii români implicaţi în deblocarea plăţilor sau care le puteau influenţa.

Procurorii anticorupţie arată: "Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Hornegger Josef a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanţe şi Transporturi, după cum urmează:

- suma totală de 1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în aşa fel încât să asigure, pe de o parte, finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi, pe de altă parte, finanţarea necesară plăţii TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul Bucureşti-Câmpina.

- suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanţe Vlădescu Sebastian, în acelaşi scop;

- suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa".

Conform datelor din dosarul cauzei, şpaga nu a fost plătită de Josef Hornegger, ci chiar de către Swietelsky Austria în conturile oficialilor români menţionaţi mai sus. Potrivit procurorilor, în schimbul contribuţiei sale la săvârşirea faptelor de corupţie, inculpatul a obţinut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore. Cercetările continuă şi în Austria, unde compania Swietelsky este anchetată de autorităţile din această ţară pentru faptele comise.

Cu toate acestea, compania austriacă a căştigat recent un nou contract de reabilitare a altor tronsoane de cale ferată din ţara noastră. Asocierea Brasig Strabag - Swietelsky a fost desemnată de CFR SA câştigatoarea licitaţiei pentru modernizarea subsecţiunilor de cale ferată Braşov - Apaţa şi Caţa - Sighişoara, aflate pe secţiunea Braşov - Sighişoara, cu o ofertă de 3,14 miliarde de lei fără TVA. Aceasta, în ciuda faptului că asocierea respectivă se poziţionase pe locul trei la licitaţie, cu o ofertă mai mare cu 40 milioane de euro decât a primului clasat.

Rămâne de văzut care va fi impactul sentinţei date de Tribunalul Bucureşti cu privire la dosarul în care este inculpat, alături de mai multe persoane, Sebastian Vlădescu, pentru şpaga pe care procurorii DNA susţin că fos-tul ministru al Finanţelor ar fi primit-o la reabilitarea căii ferate Bucureşti- Constanţa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Loc de munca sc swietelsky constructii feroviare srl loc de munca muncitor necalificat cazare și durna transport gratuit în toată tara rus Cristian Adrian jud Hunedoara com criștior sat zdrapti jud Hunedoara sc selina srl oradea deva și brad jud Hunedoara jud Bihor și oradea rus Cristian Adrian în drumuri și poduri muncito necalificat va mulțumesc pentru răspuns dumneavoastră rus Cristian Adrian telefon 0799437122

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb