Electrica: Profitul net a crescut cu 27% în primele nouă luni din 2015

Ioana Dogaru
Companii #Energie / 16 noiembrie 2015

Electrica: Profitul net a crescut cu 27% în primele nouă luni din 2015

Grupul ELECTRICA a înregistrat în primele nouă luni din 2015 (1 ianuarie-30 septembrie) un profit net consolidat de 428 milioane lei, în creştere cu 92 milioane lei, respectiv cu 27%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Profitul operaţional, în aceeaşi perioadă, a fost de 497 milioane lei, cu 22% mai mare decât în primele nouă luni din 2014, potrivit sursei citate.

Profitul atribuibil acţionarilor a crescut cu 38% în primele 9 luni ale anului 2015, faţă de aceeşi perioadă a anului trecut.

În perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2015, Electrica a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 4.133 milioane lei, în creştere cu 384 milioane lei, sau 10%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere se datorează câtorva factori semnificativi:

-Veniturile din segmentul de distribuţie de energie electrică au crescut cu 104 milioane lei, sau 6%, la 1.845 milioane lei, evoluţie care se datorează creşterii cantităţii distribuite cu 6% faţă de perioada similară a anului 2014;

-Veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au crescut cu 220 milioane lei, sau 7%, la 3.286 milioane lei. Această evoluţie se datorează în principal creşterii - ca urmare a politicilor comerciale implementate de Electrica Furnizare - a cantităţii furnizate cu 6%.

În intervalul menţionat, cheltuielile operaţionale, exceptând costurile cu achiziţia energiei electrice, au scăzut cu 32,5 milioane lei, sau 2%, precizează comunicatul de presă al companiei. Cheltuielile cu energia electrică au crescut cu 326 milioane lei, sau 20%, la 1.992 milioane lei, atât pe fondul creşterii cantităţilor distribuite şi furnizate, cât şi ca urmare a creşterii costului energiei electrice achiziţionate pentru furnizare şi trading. Costul cu energia electrică achiziţionată este principalul cost al Grupului, reprezentând 48% din venituri în primele nouă luni din 2015.

În perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2015, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 12,7 TWh, şi a furnizat aproximativ 7,6 TWh de energie electrică, către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori finali, se arată în comunicatul de presă.

În acest interval, contribuţia segmentului de distribuţie de energie electrică şi a segmentului de furnizare de energie electrică la veniturile Electrica a fost de 36%, respectiv 64%.

Ioan Roşca, Director General Electrica SA, a declarat: "În primele nouă luni din 2015, performanţele financiare ale Grupului Electrica sunt remarcabile. Continuăm să avem o creştere de aproximativ 30 la sută a profitului net faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi am reuşit să creştem atât veniturile din activitatea de distribuţie, cât şi pe cele din zona de furnizare. În ceea ce priveşte EBITDA, avem un plus de 16 la sută, iar profitul atribuibil acţionarilor a crescut cu 38%. Din acest punct de vedere, suntem cel puţin în linie cu obiectivele asumate. Continuăm sa facem ceea ce ne-am angajat, inclusiv prin prospectul de listare, să investim în reţelele de distribuţie, în tehnologie de ultimă generaţie, fapt care se reflecta deja pozitiv în rezultatele noastre operaţionale, dar şi în îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite, precum şi în scăderea cheltuielilor de mentenanţă.

Ioan Roşca a adăugat: "De asemenea, continuăm procesul de reformare profundă a companiei, proces început în urmă cu ceva timp cu restructurarea energică a zonei de servicii energetice. Pe lângă măsuri concrete de îmbunătăţire a productivităţii muncii şi a calităţii serviciilor, am reuşit să implementăm cele mai bune practici de guvernanţă corporativă. În această etapă, mizăm pe o creştere sustenabilă, care să asigure stabilitatea financiară a companiei şi poziţia de lider de piaţă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb