Retail

Era secretului bancar din Elveţia a luat sfârşit

Ziarul BURSA #Internaţional / 08 octombrie 2018

Era secretului bancar din Elveţia a luat sfârşit

Administraţia Fiscală Federală din Elveţia: "Cipru şi România sunt excluse în prezent din schimbul de informaţii pentru că nu respectă cerinţele internaţionale referitoare la securitatea şi confidenţialitatea datelor"

Era secretului bancar din Elveţia, cel mai mare centru din lume care administrează averi offshore, a luat sfârşit în mod oficial, după ce această ţară a început schimbul automat de date ale clienţilor cu autorităţi fiscale din zeci de state, dar România şi Cipru nu beneficiază pentru că nu respectă reglementările internaţionale privind confidenţialitatea datelor, transmite Reuters, conform news.ro.

Administraţia Fiscală Federală din Elveţia a anunţat, vineri, că la sfârşitul lunii septembrie a efectuat primul schimb de date referitoare la conturile clienţilor, potrivit noilor standarde care au rolul să combată evaziunea fiscală.

Secretul bancar mai este menţinut în unele privinţe - autorităţile elveţiene nu pot afla în mod automat ce au cetăţenii în conturile bancare din ţările lor, de exemplu - dar vremurile în care profesioniştii europeni bine plătiţi puteau să păstreze bani peste graniţă, departe de fiscul ţării de origine, au luat sfârşit.

Schimbul iniţial de informaţii urma să aibă loc cu statele Uniunii Europene plus alte nouă jurisdicţii: Australia, Canada, Guernsey, Islanda, Insula Man, Japonia, Jersey, Norvegia şi Coreea de Sud.

"Cipru şi România sunt excluse în prezent pentru că nu respectă cerinţele internaţionale referitoare la securitatea şi confidenţialitatea datelor", a precizat Administraţia Fiscală Federală din Elveţia.

Transmiterea datelor către Australia şi Franţa a fost amânată "pentru că aceste state nu au putut furniza încă date Elveţiei, din motive tehnice", a precizat instituţia, adăugând că nu a primit încă date din Croaţia, Estonia şi Polonia.

Aproximativ 7.000 de bănci, trusturi, companii de asigurători şi alte instituţii financiare înregistrate la FTA colectează date referitoare la milioane de oconturi şi le trimite agenţiei fiscale elveţiene. FTA trimite la rândul ei informaţii referitoare la aproximativ 2 milioane de conturi statelor partenere.

Informaţiile includ numele deţinătorului, adresa, ţara de rezidenţă şi numărul de identificare fiscală, precum şi instituţia raportoare, balanţa contului şi veniturile din capital. Acestea permit autorităţilor să verifice dacă aceşti contribuabili au declarat corect condurile financiare din străinătate.

Schimbul anual de date va fi extins anul viitor la circa 80 de state partenere, cu condiţia ca acestea să respecte condiţiile privind securitatea şi confidenţialitatea datelor.

Forumul Global pentru Transparenţă şi Schimb de Informaţii în Scop Fis­cal al OCDE verifică implementarea acordului de către statele partenere.

În urma presiunilor internaţionale, secretul bancar din Elveţia a fost restrâns pe parcursul anilor, ceea ce înseamnă că persoanele bogate din toa­tă lumea nu mai pot folosi statul elveţian pentru ascunderea averilor. Schimbările au pus Elveţia în concurenţă puternică cu centre financiare aflate în dezvoltare puternică, cum sunt Hong Kong şi Singapore.

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro