ESTIMĂRI AIE, REDUSE DIN NOUCererea globală de petrol va creşte cu mai puţin de 1%, în 2012

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

AIE arată că sancţiunile UE asupra Iranului afectează deja livrările globale de petrol, chiar dacă interdicţia Europei privind importurile iraniene de profil nu intră în vigoare înainte de luna iulie.

AIE arată că sancţiunile UE asupra Iranului afectează deja livrările globale de petrol, chiar dacă interdicţia Europei privind importurile iraniene de profil nu intră în vigoare înainte de luna iulie.

Cererea mondială de petrol va creşte cu mai puţin de 1% în acest an, respectiv cu 800.000 barili pe zi, estimează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) într-un raport publicat vineri, coborând astfel prognoza pentru a şasea lună consecutiv, din cauza economiei slabe la nivel mondial.

AIE a redus estimarea privind creşterea cererii de ţiţei în acest an cu 250.000 barili pe zi, anticipând astfel avansul de 800.000 barili pe zi, la 89,9 milioane barili pe zi.

"Raportul de luna aceasta subliniază revizuirea recentă în sens negativ a mai multor prognoze economice, rezultând o creştere mai slabă a cererii pentru petrol în 2012", conform AIE, care notează că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a coborât puternic prognoza de creştere economică mondială pentru acest an, de la 4%, la 3,3%.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus, la rândul său, prognoza privind cererea globală de petrol din cauza deteriorării condiţiilor economice. OPEC anticipează acum creşterea cererii cu 940.000 barili pe zi în acest an, estimare cu 120.000 barili pe zi mai mică decât cea anterioară.

În schimb, Adminis-traţia americană pentru Informaţii în domeniul Energiei şi-a modificat în creştere estimarea privind cererea globală de petrol în 2012, la 1,32 milioane barili/zi, cu 50.000 barili mai mult decât prognoza anterioară.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS