Euronext şi SIX Group vor să preia, fiecare, Bursa din Madrid

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional /

Euronext şi SIX Group vor să preia, fiecare, Bursa din Madrid

Operatorul bursier paneuropean Euronext NV derulează negocieri cu Bolsas y Mercados Espanoles SA (BME -operatorul bursei spaniole) privind o posibilă ofertă de preluare a acestuia din urmă, anunţă Bloomberg.

Euronext operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Londra şi Oslo, iar o eventuală afacere îi va aduce în administrare şi piaţa din Madrid. Euronext este un jucător mic comparativ cu rivalii săi europeni - London Stock Exchange (LSE) şi Deutsche Börse, dar şi-a extins treptat operaţiunile.

Negocierile cu board-ul BME nu vor duce, în mod obligatoriu, la lansarea oficială a unei oferte, conform anunţului făcut ieri de Euronext.

Euronext a informat, potrivit New York Times: "Confirmăm că negociem cu Board-ul Director al BME, dis­cuţiile putând să ducă sau nu la lansarea unei oferte. Un anunţ viitor va fi făcut la momentul potrivit".

La rândul său, BME a informat că nu a luat deocamdată vreo decizie cu privire la această situaţie.

Tot ieri, Financial Times scria că operatorul bursier elveţian SIX Group vrea să cumpere BME într-o tranzacţie evaluată la 2,8 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari). Oferta de 34 de euro/titlu conţine o primă de 33% faţă de preţul acţiunilor BME la închiderea şedinţei bursiere de vineri.

SIX se concentrează pe operaţiunile din Elveţia, iar prin eventuala achiziţie a BME ar avea o bază în interiorul UE. În iulie, bursele din Elveţia şi-au pierdut statutul preferenţial în Uniunea Europeană, în urma eşecului negocierilor menite să rezolve disputa dintre blocul comunitar şi autorităţile de la Berna privind eforturile de consolidare a relaţiei lor printr-un acord de parteneriat.

BME a precizat că sprijină oferta SIX, în parte datorită angajamentelor făcute de piaţa elveţiană faţă de autorităţile spaniole, şi anume: să meţină lis­tările la BME, să utilizeze Madridul ca platformă pentru operaţiunile sale din UE şi să dea BME "un grad su­ficient de independenţă faţă de SIX".

Directorul financiar al BME, Marta Bartolome, declară că bursa spaniolă este deschisă cooperării cu alte pieţe.

Operatorul Bursei din Spania are o valoare de piaţă de 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari), Madridul numărându-se printre cei mai mici operatori bursieri europeni. Capitalizarea bursieră a Euronext este de cinci miliarde de euro.

Directorul executiv al Euronext, Stephane Boujnah, este în căutare de afaceri care să îi aducă noi pieţe în adminis­trare. Unele surse citate de Bloomberg spuneau, luna aceasta, că atât piaţa acţiunilor din Spania, cât şi Borsa Italiana sunt ţinte de preluare pentru Euronext.

Cea mai recentă achiziţie a Euronext este preluarea integrală, în luna iulie, a Oslo Bors VPS, tranzacţie care a pus capăt bătăliei de cinci luni pe care a dus-o cu rivalul american Nasdaq pentru piaţa norvegiană. Euronext a câştigat efectiv controlul Bursei din Norvegia după ce, la data de 27 mai, Nasdaq şi-a retras propunerea de preluare a Oslo Bors. Decizia Nasdaq a venit după ce, în aceeaşi lună, Euronext a obţinut aprobarea Ministerului de Finanţe din Norvegia pentru preluarea integrală a Oslo Bors.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS