Fabrica de ciocolată "Kandia" a fost închisă

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 26 august 2004

Fabrica de ciocolată "Kandia" din Timişoara şi-a închis ieri porţile. Aurel Mihuţ, preşedintele filialei Timiş a Blocului Naţional Sindical la care este afiliat sindicatul Kandia, ne-a declarat că directorul general al "Excelent", Sorin Alexandrescu, s-a întîlnit miercuri cu şapte salariaţi, informîndu-i că fabrica va fi închisă pe motiv de faliment. Totuşi, cele şapte persoane nu sînt reprezentanţi ai sindicatului, ci ai salariaţilor fabricii. Mai mult, cele şapte persoane au fost desemnate chiar de directorul "Excelent", a subliniat Aurel Mihuţ. În urma deciziei conducerii "Excelent", toţi cei 170 de muncitori au fost obligaţi să semneze nota de lichidare. La sfîrşit, aceştia au primit pachete cu zahăr şi diverse alte produse care erau în fabrică. Mai mult, spre surprinderea liderului sindical, angajaţii "Kandia" au primit chiar şi bere în incinta fabricii. "Au încercat să le cumpere tăcerea", a adăugat Aurel Mihuţ.

Reprezentanţii sindicatului nu au nimic împotriva închiderii fabricii, ţinînd cont că este falimentară, însă sînt nemulţumiţi de nerespectarea prevederilor Codului Muncii privind concedierea colectivă. Pentru rezolvarea conflictului, sindicatele vor merge pe calea justiţiei, Aurel Mihuţ precizînd că au fost înaintate două plîngeri penale la Parchet şi la Poliţie împotriva conducerii "Excelent".

Potrivit liderului sindical, angajaţii fabricii "Kandia" din Timişoara munceau cîte 12 ore pe zi, chiar şi sîmbetele, fără nici un fel de plată a orelor suplimentare. Aurel Mihuţ ne-a precizat că ritmul de muncă de 12 cu 12 ore a fost impus salariaţilor, aceştia fiind ameninţaţi cu pierderea locului de muncă în caz contrar. Spre exemplu, un lider al sindicatului muncitorilor din "Kandia", cu o vechime de 25 ani în fabrică, avea salariul de 3 milioane lei, a explicat domnul Mihuţ. Domnia sa a adăugat că reprezentaţi ai Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) au constatat neregulile din fabrică, amendînd conducerea cu 50 milioane lei. "Însă nu a fost luată nici o măsură pentru remedierea abaterilor constatate de către ITM", a subliniat Aurel Mihuţ. Pînă la închiderea ediţiei, conducerea societăţii "Excelent" nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro