FEBRUARIE FINANCIAR / ANDREI RĂDULESCU, BT:"Economia mondială a accelerat, în luna februarie"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 09 martie

"Economia mondială a accelerat, în luna februarie"

Economia mondială a continuat să crească în februarie pentru a opta lună la rând, cu un ritm în accelerare, cel mai bun din octombrie încoace, evoluţie influenţată de ameliorarea indicatorilor din sfera crizei sanitare şi de mix-ul relaxat de politici economice în implementare, arată într-un raport de analiză Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania. Acesta citează statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers' Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în a doua lună a anului curent, statistici publicate de Markit Economics.

Rădulescu notează: "Industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale) a crescut pentru a opta lună la rând în februarie, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic. Indicatorul PMI s-a majorat cu un ritm lunar de 0,3 puncte la 53,9 puncte în februarie, cea mai bună evoluţie din ianuarie 2018. Ameliorarea componentei perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni (spre maximul ultimelor 81 de luni) exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare în trimestrele următoare. De asemenea, producţia a accelerat uşor în februarie, evidenţiindu-se dinamica componentei bunuri de capital, cu impact de antrenare în economie şi implicaţii favorabile la nivelul climatului din piaţa forţei de muncă. Pe de altă parte, comenzile noi totale din industria prelucrătoare au decelerat în februarie (la minimul ultimelor cinci luni), evoluţie determinată de distorsiunilor la nivelul lanţurilor de producţie, în contextul persistenţei restricţiilor în Europa".

Analiza lui Rădulescu din perspectiva regională evidenţiază majorarea industriei prelucrătoare în Germania, Olanda, Statele Unite şi Brazilia în luna februarie. Pe de altă parte, industria prelucrătoare a decelerat luna trecută în China şi Japonia şi a scăzut în Grecia, Kazahstan, Malaysia, Tailanda, Mexic şi Myanmar.

"De asemenea, sectorul de servicii a crescut pentru a opta lună la rând în februarie: indicatorul PMI în urcare cu 1,2 puncte lună/lună la 52,8 puncte, maximul din octombrie. Se evidenţiază accelerarea comenzilor noi spre cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020, evoluţie care exprimă premise favorabile pentru dinamica sectorului terţiar în trimestrele următoare. Pe de altă parte, componenta locuri de muncă s-a deteriorat în februarie (indicatorul PMI a revenit sub nivelul de 50 puncte). Din perspectiva regională se evidenţiază dinamica sectorului de servicii în SUA (prima economie a lumii), China, India, Rusia şi Australia. Pe de altă parte, sectorul terţiar a continuat să scadă în Zona Euro şi a înregistrat ajustări în Japonia, Marea Britanie şi Brazilia în luna februarie", mai arată Andrei Rădulescu.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de 0,9 puncte la 53,2 puncte în februarie, maximul din luna octombrie.

"Cu alte cuvinte, economia mondială a crescut pentru a opta lună consecutiv în februarie, cu un ritm în accelerare. Se evidenţiază majorarea comenzilor noi (cea mai bună evoluţie din ultimele trei luni), susţinută de consolidarea climatului pozitiv din anumite ţări (SUA) şi redinamizarea comenzilor de export. De asemenea, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni s-a atenuat marginal, poziţionându-se în apropiere de maximul din 2015. Nu în ultimul rând, componenta locuri de muncă s-a situat în teritoriu de creştere pentru a şasea lună la rând în februarie (indicatorul în consolidare la 50,1 puncte). Din perspectiva regională se evidenţiază creşterea economică din SUA (cel mai bun ritm din ultimii şase ani şi jumătate), India (cea mai bună evoluţie din ultimii nouă ani), China, Germania, Italia şi Rusia. Pe de altă parte, economiile din Japonia, Marea Britanie, Franţa şi Brazilia au scăzut în luna februarie", notează economistul.

Conform celor mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) economia mondială ar putea creşte cu dinamici anuale de 5,5% în 2021 şi 4,2% în 2022, după declinul cu 3,5% an/an din 2020 determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent.

Indicatorii PMI sunt estimaţi împreună cu JPMorgan şi reflectă dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii, pragul de 50 puncte separând creşterea de scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

18 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2724
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8686
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro