Finanţele vor să atragă 6,5 miliarde lei în august, cu o cincime sub nivelul lunii iulie

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi-a propus să atragă, în luna august, 6,5 miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discount la 6 şi 12 luni, precum şi prin obligaţiuni de tip benchmark pe 3 şi 5 ani, sumă în scădere faţă de iulie, potrivit datelor publicate, ieri, de minister. Potrivit NewsIn, în iulie, Ministerul de Finanţe a atras aproape 7,75 miliarde lei prin titluri de stat.

Prima licitaţie va fi organizată pe 3 august, când Finanţele vor emite certificate de trezorerie cu discount, cu maturitate la 12 luni, de 1,2 miliarde lei. Pe 6 august, MFP va plasa obligaţiuni de stat pe 5 ani, de 850 milioane lei, la o rată a cuponului de 11%. Pe 10 august, ministerul vrea să atragă 1,2 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu maturitate tot la 12 luni, iar pe 17 august, MFP va emite titluri de stat scadente la 6 luni tot de 1,2 miliarde lei.

A cincea licitaţie din august va avea loc pe data de 20, când Finanţele vor să plaseze 850 milioane lei prin obligaţiuni pe 3 ani, cu o rată a cuponului de 11,25%. Ultima licitaţie pentru titluri de stat ar urma să aibă loc pe 24 august, când MFP va emite certificate de trezorerie cu discount cu maturitate la 12 luni de 1,2 miliarde lei.

În primele şapte luni din 2009, Finanţele au atras din piaţă aproape 48,4 miliarde lei, de aproape patru ori mai mult decât valoarea atrasă în 2008, când a atras 12,5 miliarde lei. Guvernul şi-a asumat o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, în urma acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

N.I.

(continuare în pagina 20)

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că deficitul bugetar a ajuns, la jumătatea acestui an, la 2,7% din produsul intern brut (PIB), uşor sub ţinta convenită cu FMI, de 2,73% din PIB.

Pogea a mai spus că va negocia cu FMI un deficit bugetar cel puţin egal cu scăderea veniturilor din economie, precizând că "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scăzut cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi reflectă efectele crizei financiare şi economice asupra capitalului privat în mod special". Reprezentanţii FMI au declarat oficialilor români, în cadrul discuţiei de miercuri seară de la Guvern, că estimează că economia românească se va contracta cu 8% în acest an şi, în aceste condiţii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, dacă Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
daccaworking.ro
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS