FLORIN CÎŢU: "Voi avea grijă să fie sume alocate în PNRR pentru IMM-uri"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 26 februarie

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Programele de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) trebuie să se regăsească în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar pentru acest sector vor fi alocate sume importante, a declarat, ieri, prim-ministrul Florin Cîţu, în cadrul şedinţei Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Am prelungit măsurile de succes - IMM Invest şi apare un hibrid, un frate mai mic, Agro Invest, pentru sectorul agricol, un fel de IMM Invest pentru agricultură. Bineînţeles, programul a fost îmbunătăţit. Vom vedea anul acesta cât va putea merge, până când vom putea merge, dar vă spun că vor fi şi alte programe care să susţină IMM-urile şi aici este rolul PNRR. În PNRR trebuie să fie programe care să susţină acest sector şi voi avea grijă ca să fie sume alocate în PNRR. IMM Invest, am spus deja, merge mai departe", a declarat şeful Guvernului.

Referitor la implementarea măsurii 3 pentru IMM-uri - granturi pentru investiţii -, premierul a afirmat că aceasta va fi îmbunătăţită şi că o soluţie pe termen scurt ar putea fi eliminarea proiectelor care sunt legate de zona imobiliară.

"Celelalte programe, cele trei, şi, în special, Măsura 3, unde au fost câteva probleme, cred că aici a fost o interpretare mai largă a ceea ce noi am spus în acea măsură. Când am vorbit de spaţii de producţie, nu se gândea nimeni la imobiliare, asta e interpretarea noastră. (...) E posibil ca soluţie, pe care să o avem pe termen scurt, să eliminăm acele proiecte din Măsura 3 care sunt legate de imobiliar şi să putem să mergem mai departe. Este o discuţie pe care o să am cu ministrul Economiei. Ar fi păcat să nu mergem cu această măsură mai departe şi, repet, toată problema a apărut la modul (...) în care a fost interpretată ordonanţa de urgenţă. Noi vorbeam de spaţii de producţie, dar producţie, e adevărat, are un sens mai larg, depinde cine îl interpretează şi cum îl interpretează. Deci, acolo, încercăm să găsim o soluţie cât mai rapid ca să meargă programul. Plăţile pentru toate celelalte vor începe în momentul în care va fi aprobat bugetul. Sper ca săptămâna viitoare să fie aprobat bugetul şi vom reveni la normal cu celelalte plăţi", a spus premierul Florin Cîţu.

Şeful Guvernului a precizat că autorităţile caută soluţii şi pentru deblocarea programului de susţinere a exporturilor româneşti, gestionat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, una dintre variantele în lucru fiind alocarea unor credite de angajament.

"Am văzut discuţii în spaţiul public legate de programul de export. O să vorbesc cu ministrul Economiei să vedem cum găsim o soluţie. Este posibil să fie alocate, poate, credite de angajament în prima fază, până în vară. Dacă vor exista astfel de proiecte, ele vor putea fi contractate şi apoi finanţate, dar vom umbla şi la filtru. Poate că la modul în care au fost făcute aceste târguri, expoziţii, trebuie puţin modificat filtrul, să ne asigurăm că sunt targhetate şi că banii nu sunt cheltuiţi degeaba. Vrem să susţinem antreprenoriatul român să meargă să exporte, dar noi să ne asigurăm că pentru asta sunt folosiţi banii", a spus prim-ministrul Florin Cîţu.

Şeful Executivului a menţionat că, deşi anul trecut a fost un an dificil, în special pentru antreprenori, pentru IMM-uri, pentru întreg sectorul privat, cu 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, a apreciat faptul că nu a văzut nicio grevă organizată de antreprenori, care au acceptat situaţia şi au găsit soluţii pentru a-şi continua activitatea într-o formă sau alta, fapt care s-a reflectat în creşterea economică înregistrată la finalul lui 2020.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doar pentru imm-urile de partid / guvern!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

18 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2724
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8686
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro