FUZIUNEA LSE-DEUTSCHE BÖRSE, CRITICATĂ DE BANCHERII DIN LONDRA Mervyn Davies: "Această afacere nu ar trebui aprobată doar de acţionari"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 29 martie 2016

Perspectiva vânzării operatorului Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange Group Plc - LSE) către un rival străin (Deutsche Börse AG) atrage tot mai multe critici în capitala Marii Britanii, în condiţiile în care înţelegerea dintre părţi presupune că acţionarii bursei germane vor deţine 54,4% din noua entitate, în timp ce investitorii LSE vor controla numai 45,6%.

Cei nemulţumiţi de acest plan aduc în atenţie faptul că bursa britanică îşi va pierde astfel independenţa pe care a avut-o timp de 300 de ani.

Amintim că luna aceasta, Deutsche Börse şi LSE au anunţat în mod oficial că au ajuns la un acord de fuziune.

Înainte de acest anunţ, operatorul bursier american Intercontinental Exchange Inc. a informat că analizează posibilitatea lansării unei oferte de preluare pentru bursa londoneză, urmărind să împiedice planul de fuziune dintre LSE şi Deutsche Börse.

În contextul actual, Mervyn Davies, bancher britanic de renume, fost ministru al Muncii, a declarat, într-o reuniune FT City Network, că această fuziune nu ar trebui să fie aprobată doar de acţionarii LSE. "Ar trebui aplicat un test al interesului public (...) În timp ce acţionarii şi board-ul au cuvântul lor de spus, este, de asemenea, necesar ca Marea Britanie să se aigure că infrastructura sa este protejată", a subliniat Davies.

La rândul său, Jean-Pierre Mustier, fost şef al diviziilor de investment banking din cadrul "Societe Generale" SA şi "UniCredit" SpA, a afirmat: "Londra are nevoie de o bursă independentă pentru binele Marii Britanii. Cu cât se distanţează o bursă de baza sa naţională, cu atât mai puţin aceasta va servi scopului său principal de a le oferi companiilor acces la capital".

Şi alţi membri ai FT City Network (care include peste 50 de finanţişti şi factori de decizie) şi-au exprimat temerile cu privire la potenţialele dezavantaje ale fuziunii.

Totodată, unii parlamentari şi întreprinzători din ţară au avertizat că fuziunea va fi rea pentru centrul financiar al Londrei, îndemnând ministerele şi autorităţile de concurenţă să o blocheze pe motiv că LSE este un activ naţional extrem de valoros.

Există, însă, şi păreri pro-fuziune. Robert Swannell, fost bancher care conduce acum lanţul de distribuţie "Marks & Spencer", este de părere că LSE ar trebui să fie parte a unui "grup mai mare de succes", respectiv să nu conteze "obsesia cu privire la acţionariatul operatorului bursier sau a naţionalităţii directorului acestuia".

Şi în Germania există temeri cu privire la fuziune. Manfred Zass, ex-membru al board-ului de supraveghere al Deutsche Börse, a afirmat, citat de Börsen-Zeitung, că afacerea va îndepărta noua piaţă de Frankfurt.

Recent, unele surse citate de Bloomberg declarau că importanţi acţionari ai Deutsche Börse au avertizat managementul să nu plătească mai mult decât merită fuziunea cu LSE, în condiţiile în care există investitori importanţi ai pieţei londoneze care vor deja ca Deutsche Börse să vină cu o propunere mai mare.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro