GRAPHEIN: Proiectele rezidenţiale domină piaţa construcţiilor din Cluj şi în anul 2021

Comunicate de presă #Construcţii / 14 aprilie

Proiectele rezidenţiale domină piaţa construcţiilor din Cluj şi în anul 2021

Mai mult de jumătate dintre proiectele de construcţie din Cluj sunt reprezentate de sectorul rezidenţial, arată o analiză realizată de compania de proiectare topografică Graphein, în colaborare cu IBC Focus. Valoarea totală a pieţei construcţiilor din Cluj este estimată la aproximativ 3 miliarde de euro, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Vedem o mare deschidere din partea arhitecţilor şi a constructorilor din Cluj pentru a folosi noile tehnologii, pentru a reduce timpii de proiectare şi pentru o mai bună execuţie", declară Eugen Ursu, Managing Partner şi co-fondator al Graphein.

În ciuda contextului dificil generat de criza de coronavirus, piaţa construcţiilor din Cluj se menţine pe un trend ascendent, peste 2.000 de proiecte aflându-se în diverse etape de execuţie. Potrivit unei analize realizate de compania de proiectare topografică şi scanare 3D Graphein, în colaborare cu IBC Focus, lider de piaţă în monitorizarea şantierelor şi proiectelor de construcţii din România, vedeta acestui sector rămân ansamblurile rezidenţiale. "Analiza noastră, confirmată de semnalele din piaţă, indică faptul că mai bine de jumătate din piaţă este acoperită de proiectele rezidenţiale. În ciuda contracţiei economiei, acest sector nu şi-a oprit turaţia, o explicaţie fiind faptul că vorbim de un portofoliu locativ încă deficitar, mai ales la nivelul locuinţelor noi. Asta face ca cererea să se menţină la un nivel suficient de înalt pentru a alimenta noi proiecte imobiliare la nivelul Clujului", declară Eugen Ursu, Managing Partner şi co-fondator al Graphein.

Datele din analiza Graphein şi IBC Focus au fost colectate în ultimele 12 luni şi cuprinde proiectele în toate stadiile de execuţie: finalizat, construire, amenajare, proiectare, autorizare, demolare, înainte de execuţie, intenţie. Cifrele arată că, din totalul de 2.042 de proiecte, 1.158 erau reprezentate de apartamente, vile sau alte tipuri de construcţii rezidenţiale. Sumele investite în proiectele imobiliare private se ridică la aproximativ 777,5 milioane de euro.

Pe locul doi se situează proiectele de birouri şi cele comerciale. În perioada analizată, au fost identificate 279 de proiecte în această arie, valoare cumulată a investiţiilor în aceste obiective fiind de 830 milioane de euro. În aceeaşi perioadă în Cluj erau în proiect 153 de hoteluri şi obiective de relaxare, 145 de construcţii sociale şi comunitare, precum şi 126 de proiecte în zona industrială.

Peste 450 de proiecte depăşesc valoare de un milion de euro

Radiografia pieţei arată că sectorul este unul matur, în care majoritatea proiectelor (aproximativ 1.433) se află în fază avansată de execuţie (construcţie, amenajare sau finalizate). Alte 609 de proiecte se află în fază incipientă (autorizare, proiectare, înainte de execuţie sau chiar intenţie).

Din punct de vedere a dimensiunii proiectelor, cele mai multe au o valoare mică (sub 200.000 de euro, fiind vorba cel mai probabil de locuinţe construite în regie proprie), în timp ce 457 de investiţii depăşesc valoarea de un milion de euro, fiind încadrate la proiecte mari. Peste 570 de proiecte sunt încadrate la categoria medii (între 200.000 şi un milion de euro).

Birou Graphein deschis la Cluj

Cifrele arată încă o dată că sectorul construcţiilor din Cluj este consolidat şi bine structurat şi că mai este mult de investit atât în infrastructura locativă, cât şi în cea publică, a statului, unde semnalele sunt de asemenea foarte bune. "În plus, am sesizat o mare deschidere a arhitecţilor din Cluj de a folosi noile tehnologii de scanare 3D şi de a implementa proiecte în BIM (Building Information Modelling - n.r). Este şi motivul pentru care am luat decizia de a deschide un birou la Cluj. Acest nou mod de lucru pe care noi îl propunem permite reducerea timpului de proiectare şi execuţie, diminuarea erorilor şi a pierderilor de materiale pe şantier", a adăugat Eugen Ursu, managing director Graphein.

"Noi suntem promotori ai sistemului BIM în Romania. Vedem deschiderea majorităţii arhitecţilor de a proiecta clădirile în 3D, dar va mai dura între 5 şi 10 ani până la folosirea BIM la nivel de execuţie în şantier". Prin acelaşi sistem se eficientizează şi procesul de ofertare - aprovizionare - planificare, toate acestea reducând timpul, costurile şi micşorând amprenta CO2 a clădirii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Proiectele rezidenţiale domină piaţa construcţiilor din Cluj şi în anul 2021"

    Interesant, adica STOCURI! 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Artego

Curs valutar BNR

18 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9268
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0326
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7268
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.2201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro