ÎN 2019 COMPARATIV CU 2018,Antibiotice Iaşi a înregistrat exporturi în creştere cu 25%

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie 2020

Antibiotice Iaşi a înregistrat exporturi în creştere cu 25%

Creştere cu peste 65% a vânzărilor de produse finite

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, simbol bursier (ATB), a obţinut în 2019 cel mai mare ritm de creştere al vânzărilor la export din ultimii cinci ani, acestea au reprezentat 40% din cifra de afaceri a companiei, ajungand la 152,1 milioane de lei, cu 25% superior nivelului înregistrat în 2018, se arată într-un comunicat de presă remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania a obţinut în anul 2019 venituri din vânzări în valoare de 389,71 milioane lei, cu 7% mai mari în comparaţie cu valoarea înregistrată în anul 2018. Profitul înainte de impozitare a înregistrat o valoare de 35,2 milioane lei, situându-se la nivelul celui aferent anului 2018. În condiţiile în care valoarea taxei clawback a crescut cu 15% faţă de anul anterior ajungând la valoarea de 42,2 milioane lei.

Totodată, profitul brut şi taxa clawback aferente anului 2019 au fost în valoare de 77,39 milioane lei, cu 8% mai mare decât în 2018 (71,57 milioane lei) ceea ce demonstrează îmbunătăţirea activităţii de management a proceselor. Profitul din exploatare în valoare de 41,56 milioane lei a fost cu 6% mai mare în comparaţie cu valoarea înregistrată în anul 2018 ca urmare a bunei gestionări a costurilor de producţie.

Compania a anuţat că este primul an în care vânzările de produse finite pe pieţele internaţionale au devansat semnificativ vânzările obţinute pentru substanţa activă Nistatină. Astfel, principalul motor de creştere la export l-a reprezentat vânzarea de produse finite care, în teritoriile unde compania Antibiotice are deschise reprezentaţe comerciale (Vietnam, Republica Moldova, Ucraina, Serbia), a înregistrat o creştere de peste 65%, comparativ cu cea obţinută în 2018, ajungând la valoarea de 44,4 milioane de lei.

Pe piaţa internă, Antibiotice a înregistrat un nivel al vânzărilor comparabil cu vânzările înregistrate în anul 2018, atât în farmacii cât şi spitale, în valoarea de 335,9 mil lei. Strategia de dezvoltare a firmei privind portofoliul de produse este orientată preponderent către clase terapeutice cu notorietate şi calitate recunoscută de peste 64 de ani, dar şi către produse destinate menţinerii stării de bine şi de sănătate a populaţiei.

Acţionarul majoritar al producătorului de medicamente este Statul Român care, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53,02% din Antibiotice, în timp ce SIF Oltenia are 18,9% din capitalul social al companiei.

O prezenţă nouă în acţionariatul producătorului de medicamente din Iaşi este retailerul de bricolaj Dedeman, care figurează cu o deţinere de 0,33% din capitalul Antibiotice, intrare ce a fost realizată în primul semestru în acest an.

De altfel, Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au deţineri importante la mai multe companii listate la BVB, printre care Alro Slatina (ALR), Cemacon (CEON), Transelectrica (TEL), Conpet (COTE) şi Electrica (EL).

Valorea de piaţă a Antibiotice la BVB este de circa 349 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro