ÎN CIUDA OPOZIŢIEI ANREInstanţa consideră că Hidroelectrica poate exporta energie

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 decembrie 2015

Instanţa consideră că Hidroelectrica poate exporta energie

ANRE transmite că va face apel

Hidroelectrica a anunţat, ieri, că a câştigat procesul cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei privind sancţiunea asupra companiei pentru export de electricitate.

Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis, pe 19 noiembrie, contestaţia Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenţie încheiat de ANRE în luna mai, prin care se reţine în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operaţiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 - februarie 2015, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Acesta arată: "Mai exact se reţine că Hidroelectrica a vândut energie pe o platforma centralizată, transparenţă şi competitivă din Ungaria, administrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice, deşi avea obligaţia să vândă toată cantitatea de energie produsă pe platforma OPCOM din România".

În opinia Euro Insol, administratorulul judiciar al Hidroelectrica, interpretarea dată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei încalcă principiul liberei circulaţii a bunurilor în interiorul Uniunii, consacrat prin art.35 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, încalcă Directiva 2009/72/CE privind piaţă internă de energie la nivelul Uniunii, încalcă art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 şi încalcă însăşi OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimina restricţiile privind comerţul cu energie electrică între statele membre.

Totodată, potrivit comunicatului citat, se încalcă şi Licenţa de Furnizare nr.932 dată Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Raportat la aceste încălcări, Hidroelectrica a sesizat instanţa de judecată, care, în urma administrării probatoriului, i-a dat câştig de cauză, conform reprezentanţilor companiei.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va face apel la sentinţa instanţei, care a admis contestaţia Hidroelectrica în ceea ce priveşte amenda primită de la ANRE pentru exportul de electricitate, a declarat Marius Vladu, şeful Direcţiei de Comunicare şi Relaţia cu Parlamentul din cadrul instituţiei, citat de Agerpres.

Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol, apreciază că hotărârea instanţei de judecată are o valoare istorică. Domnia sa a declarat: "La momentul rămânerii definitive a sentinţei, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pieţele statelor membre ale Uniunii. În 2012, am decuplat băieţii deştepţi de la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. După un tun de 1 miliard de euro dat companiei, băieţii deştepţi s-au reinventat cu ajutorul unor funcţionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictivă şi antieuropeană a legislaţiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie. Anul trecut, România a înregistrat un record al exportului de energie - 8,7 milioane MWh. Anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15MWh, a fost amendată de ANRE şi avertizată cu retragerea licenţei de furnizare. Prin această interdicţie, companiile statului au fost văduvite în ultimii doi ani de câteva zeci de milioane de euro care au intrat în buzunarele aceloraşi băieţi deştepţi prin ale căror firme se derulează tot exportul de energie al României. Oare funcţionarii de azi care favorizează, chiar şi involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiaşi care, în mod voluntar, în perioada ianuarie 2006-iunie 2012, nu au verificat şi nu au luat măsuri pentru aplicarea Ordinelor Preşedintelui ANRE 408/2006 şi 445/2009, care obligau toţi producătorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, să oferteze întreaga cantitate de energie pe OPCOM? Noi ştim că Hidroelectrica, timp de 6 ani, nu a vândut un megawatt pe bursă, pentru că toată producţia era contractată de băieţii deştepţi la nişte preţuri care nu acopereau nici costurile de producţie.

Poţi pune orice tehnocrat la conducerea ANRE, la conducerea Ministerului Energiei sau a oricărui minister, că nu va face nimic, câtă vreme va lucra cu aceiaşi funcţionari blazaţi, incompetenţi şi corupţi, uitaţi prin institutiiile statului de toate guvernele posdecembriste. Constat că stabilitatea în funcţie a funcţionarului public bate imunitatea parlamentarului sau inamovibilitatea magistratului. Dacă ne dorim un stat modern, eficient şi european trebuie să reformăm din temelii administraţia publică din România. Trebuie evaluat tot corpul funcţionarilor publici pe criterii de integritate, competenţă şi performanţă. Şi plătiţi pe măsură".

Potrivit unui comunicat al ANRE emis în februarie 2015, conform Legii energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012, producătorii au obligaţia să oferteze public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă.

"Totodată, art. 23 (1) al legii prevede: Tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu, interpretarea ANRE privind caracterul centralizat fiind aceea că toate tranzacţiile de pe piaţa concurenţială angro trebuie să se desfăşoare doar pe platformele OPCOM SA, deoarece acesta deţine licenţa pentru administrarea pieţelor centralizate, iar conform art. 10 alin. (2) lit. f), se acordă o singură licenţă pentru operatorul pieţei de energie electrică", au susţinut oficialii ANRE.

Astfel, în interpretarea ANRE, toată energia electrică disponibilă trebuie ofertată transparent, public, nediscriminatoriu şi centralizat pe platformele OPCOM destinate pieţei concurenţiale de energie electrică.

"Opinia ANRE este aceea că un producător îşi poate înfiinţa o firmă de trading în România sau în altă ţară, dar această firmă nu poate intra în posesia energiei electrice produse de producătorul respectiv decât dacă, în urma participării la una din modalităţile de tranzacţionare administrate de OPCOM SA la care participă şi producătorul respectiv, adjudecă oferta acestuia sau/şi una similară, la preţul cel mai bun sau la preţul de închidere a licitaţiei, după caz, concurând cu toţi ceilalţi participanţi interesaţi. Fiind o singură entitate juridico-economică, o reprezentanţă a producătorului deschisă în altă ţară nu asigură condiţiile necesare participării la tranzacţionare atât pe parte de cumpărare, cât şi pe parte de vânzare, deci producătorul nu poate transfera, cu respectarea legii, energia electrică spre reprezentanţa sa", potrivit comunicatului ANRE.

Remus Borza a mai criticat reglementatorul pieţei noastre de energie pentru faptul că nu permite producătorilor să exporte direct către ţările vecine.

Recent, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul declarat de Energy Holding împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti, prin care s-a respins contestaţia formulată împotriva măsurii Administratorului Judiciar Euro Insol de denunţare a contractului de vânzare cumpărare energie electrică din 2004, încheiat cu Hidroelectrica. Decizia este irevocabilă, nemaiexistând altă cale de atac.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la data de 20.06.2012, conform hotărârii Tribunalului Bucureşti pronunţată în dosarul nr. 22456/3/2012. După deschiderea procedurii, Administratorul Judiciar Euro Insol a început negocierile cu toţi traderii de energie în scopul alinierii preţului contractual (între 103-132 lei/MWh) la cel practicat pe pieţele de energie electrică, unde energia era tranzacţionată la preţuri duble faţă de cele din contracte (între 220-300 lei/MWh). Vânzarea de energie electrică la preţurile din contracte a generat pentru Hidroelectrica doar în perioada 2006-2012 o pierdere cumulată de 4.874.746.999 lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), potrivit reprezentanţilor companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro