ÎN PLIN SCANDAL DE CORUPŢIEGuvernatorul Băncii Letoniei nu demisionează

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2018

Oficialul băncii centrale neagă acuzaţiile care i se aduc şi spune că a fost ameninţat cu moartea

Guvernatorul Băncii Letoniei, Ilmars Rimsevics, a anunţat, ieri, că nu va demisiona din funcţie, iar acuzaţiile de luare de mită care i s-au adus recent sunt false. În plus, Rimsevics a afirmat că a fost ameninţat cu moartea.

Ilmars Rimsevics, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) din 2004, a menţionat, într-o conferinţă de presă: "Am luat decizia să nu demisionez deoarece nu sunt vinovat. Retragerea mea ar permite unui om ca preşedintele băncii Norvik să triumfe".

Conform unei informaţii publicate de AP, preşedintele băncii letone Norvik, Grigory Guselnikov, a declarat că Rimsevics i-a cerut mită din 2015.

Ilmars Rimsevics a fost reţinut la finele săptămânii trecute, de Biroul local pentru Combaterea Corupţiei (KNAB), ceea ce a provocat îngrijorări în sistemul financiar al acestui stat membru al zonei euro. Luni, Rimsevics a fost eliberat, iar marţi a precizat că este victima unei campanii de discreditare.

KNAB a informat, luni, că l-a reţinut pe Rimsevics pentru că a fost acuzat că a solicitat şi acceptat mită. Jekabs Straume, şeful departamentului pentru corupţie din cadrul KNAB, a declarat: "Procedura penală presupune cererea unei mite de cel puţin 100.000 de euro".

Ieri, guvernatorul băncii centrale letone a spus: "Nu am cerut şi nu am primit niciun fel de mită. Am devenit ţinta unor bănci comerciale letone care vor să distrugă reputaţia ţării".

Un avocat al lui Rimsevics a afirmat, încă de luni, că guvernatorul neagă acuzaţiile care i se aduc.

Reţinerea guvernatorului a venit după un raport al Trezoreriei SUA referitor la "spălare de bani instituţionalizată" la a treia mare bancă din Letonia, ABLV, inclusiv tranzacţii care au legătură cu Coreea de Nord.

Conform raportului, directorii, acţionarii şi angajaţii ABLV au făcut din spălarea de bani "o componentă de bază a practicilor de afaceri ale băncii", iar Trezoreria SUA a propus ca ABLV să fie exclusă din sistemul financiar american. ABLV a dezminţit acuzaţiile, susţinând că raportul conţine "informaţii calomniatoare".

În opinia guvernatorului Băncii Letoniei, cele afirmate în acest raport reprezintă un atac la adresa sistemului bancar al ţării sale. El a mai spus că a informat Poliţia cu privire la faptul că a fost ameninţat că va fi împuşcat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Typo in titlu...

    Bogdan Olteanu a demisionat sau a fost obligat sa demisioneze , el daca e sef isi permite.

    Achtung, Achtung Ixarescu!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro