ÎN ULTIMII TREI ANITurismul de sănătate a crescut puternic

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 26 februarie 2019

Turismul de sănătate a crescut puternic, în ultimii trei ani, şi a ajuns până la 10% din numărul total al clienţilor unor hoteluri din oraşe mari, precum Bucureşti, Sibiu şi Cluj, potrivit unei analize de specialitate, citată de Agerpres.

Fie că este vorba de rude ale bolnavilor internaţi în spitale sau de cei care ajung pentru controale medicale, fie de femei care vin la clinici renumite pentru operaţii estetice, ori străini care ajung în România pentru chirurgia obezităţii, tratamente stomatologice sau pentru relaxare în centrele well-ness, acest tip de turism creşte cu 30% în fiecare an, arată sursa citată.

Aceasta menţionează că, în primul rând, este vorba de români cu probleme de sănătate care vin în oraşe precum Bucureşti, Sibiu sau Cluj, pentru centrele medicale private sau spitalele de stat renumite.

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), subliniază: "La hotel vin şi se cazează fie rudele pacienţilor în timpul operaţiilor, fie ulterior pacienţii, care se întorc în oraş pentru tratamentele şi controalele postoperatorii. Un însoţitor stă minimum două zile în hotel, dar sunt unii care rămân şi zece zile. Caută hoteluri economice, aflate în vecinătatea spitalelor. Sunt ancoraţi total în turismul medical, nu vizitează oraşul şi sunt captivi în hotel, unde mănâncă şi apelează la toate serviciile posibile, de la spălătorie la taxi. Stau toată ziua alături de pacient, la clinică ori la spital, iar seara se întorc şi mănâncă la hotel".

El spune că incidenţa mare a bolilor şi degradarea sistemului de sănătate din multe judeţe ale ţării i-au determinat din ce în ce mai tare pe mulţi româ-ni ca, mai ales în ultimii ani, să migreze spre marile oraşe atunci când au probleme grave de sănătate.

Alături de pacienţii spitalelor, o altă categorie de turişti autohtoni de sănătate o reprezintă româncele care vin la clinici renumite pentru operaţii estetice sau diverse upgradări pe care le fac ulterior acestor intervenţii.

Nu doar românii sunt turişti de sănătate în hotelurile din ţară, ci şi străinii. Unii dintre ei vin, în ultimii ani, pentru tratamente stomatologice, mult mai ieftine în România decât în ţările lor, dar de aceeaşi calitate. Există şi o anumită categorie de străini care vin pentru chirurgia obezităţii, intervenţii care costă mai puţin în ţara noastră. O a treia categorie sunt turiştii de well-ness, care caută centrele de relaxare. Complexul Therme, de exemplu, atrage an de an tot mai mulţi străini, în special israelieni.

"Din acest motiv, ca hotelieri, intenţionăm să luăm legătura cu clinicile private, dar şi cu spitalele mari de stat, şi să construim pachete împreună, încercând să le oferim pacienţilor un serviciu integrat, cu preţuri avantajoase. Modelul funcţionează de ani buni cu succes în străinătate, unde s-a ajuns ca unele case de sănătate să deconteze mai degrabă cazarea într-un hotel decât într-un spital, deoarece e mai ieftin", a conchis Călin Ile.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro