Revista BURSA Construcţiilor

ÎN URMA INTEGRĂRII ACTIVELOR PRELUATE DE LA OLTCHIMAfacerile Chimcomplex cresc de aproape cinci ori, în primul semestru

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 02 septembrie 2019

Cheltuieli financiare de 63,06 milioane de lei, cu mult peste cele de la jumătatea anului trecut, ca urmare a creşterii cheltuielilor cu dobânzile şi a cursului de schimb leu/euro, aferente creditelor contractate pentru achiziţionarea activelor de la Oltchim

Chimcomplex Borzeşti (CHOB), companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a raportat pentru primele şase luni ale anului curent o cifră de afaceri de aproape 706,75 milioane de lei, de 4,8 ori mai mare decât cea de la jumătatea anului trecut, creştere apărută în condiţiile în care, situaţiile financiare publicate de emitent pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la finele săptămânii trecute reflectă şi activele preluate anul trecut de la Oltchim.

Veniturile din exploatare s-au ridicat la 709,1 milioane de lei, de 4,5 ori mai mari decât cele de la jumătatea anului trecut, în timp ce cheltuielile din exploatare au fost de 648,59 milioane de lei, de 4,8 ori mai ridicate decât cele prinse în situaţiile financiare la data de 30 iunie 2018.

Astfel, rezultatul din exploatare obţinut de Chimcomplex la jumătatea anului curent s-a ridicat la 60,51 milioa-ne de lei, de circa 2,6 ori peste cel de la data de 30 iunie 2018.

În schimb, dacă veniturile financiare s-au însumat la 11,42 milioane de lei, de 5,14 ori mai mari decât cele de la jumătatea anului trecut, cheltuielile financiare au fost de 63,06 milioane de lei, de 13,23 de ori mai ridicate faţă de cele de la finele primului semestru din 2018, astfel încât din activitatea financiară Chimcomplex a raportat o pierdere de 51,64 milioane de lei, cu mult pes-te cea de la jumătatea anului anterior, de 2,54 milioane de lei.

"Achiziţionarea activelor de la Oltchim s-a efectuat cu credite bancare în euro, astfel încât cheltuiala cu dobânzile aferente acestora şi creşterea cursului de schimb leu/euro a condus la creşterea cheltuielilor financiare în primul semestru din 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019", se arată în raportul Chimcomplex.

În aceste condiţii, combinatul a cunoscut o prăbuşire a profitabilităţii nete de la 17,9 milioane de lei la jumătatea anului trecut, la 0,58 milioane de lei la data de 30 iunie 2019.

Chimcomplex Borzeşti a achiziţionat integral, în 2018, cinci pachete de active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea, (pachetele 1 - 5) şi unul parţial (pachetul 7), pentru suma de 127 milioane de euro. Activele preluate sunt: Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Pachetul Polioli, Pachetul Servicii pe teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC I şi includ terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie.

Pe lângă cele 127 de milioane de euro, Chimcomplex a preluat probleme de mediu ce presupun investiţii de alte zeci de milioane de euro.

Chimcomplex are o valoare de piaţă de 1,176 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro