Începătorii să apeleze la fondurile de investiţii

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie

Începătorii să apeleze la fondurile de investiţii

(Interviu cu Alexandru Ilisie, directorul de investiţii al OTP Asset Management)

"Ne aşteptam ca anul 2021 să fie foarte bun pentru pieţele de acţiuni"

"Abordarea «top-down» este folosită pentru a identifica acţiunile internaţionale sau ETF-urile care vor fi incluse în portofoliul fondului"

"Investiţiile regulate elimină emoţiile, care pot duce la decizii neinspirate în momentele de volatilitate ridicată"

După un an 2020 cu volatilitate ridicată atât pe pieţele de obligaţiuni, cât şi pe cele de acţiuni, analiştii de la OTP Asset Management se aş­teptau ca anul 2021 să fie foarte bun pentru pieţele de acţiuni, ne-a spus Alexandru Ilisie, directorul de investiţii al OTP Asset Management şi managerul OTP Global Mix, fond a cărui pondere a investiţiilor în acţiuni a crescut de la 43,1% anul trecut la 50,5% la finele lunii iulie a acestui an.

OTP Global Mix este un fond cu o politică de investiţii flexibilă, astfel încât pe termen lung investitorii se pot aştepta la un randament situat între rentabilităţile fondurilor de obligaţiuni şi cele de acţiuni. Pe de altă parte, datorită faptului că alocarea este balansată între acţiuni şi obligaţiuni, volatilitatea fondului va fi mai redusă decât în cazul fondurilor de acţiuni şi mai ridicată decât în cazul fondurilor de obligaţiuni, explică directorul de la OTP Asset Management. "Atât pentru cei care sunt la început de drum, cât şi pentru cei care sunt investori cu vechime, consider că investiţiile regulate pot fi o soluţie bună, deoarece acestea reduc volatilitatea pe termen lung a portofoliului", spune Alexandru Ilisie.

Reporter: OTP Global Mix ţinteşte obţinerea unor rentabilităţi superioare în condiţii de volatilitate relativă redusă, conform materialelor informative aferente fondului. Concret, ce aşteptări ar trebui să aibă un investitor atunci când cumpără unităţi ale OTP Global Mix? Altfel spus, care sunt reperele realiste pe care ar trebui să le aibă în vedere, în termeni de rentabilitate şi volatilitate, în evaluarea deciziei de investiţie?

Alexandru Ilisie: Fondul OTP Global Mix este un fond deschis de investiţii cu o politică de investiţii flexibilă, în sensul în care alocarea strategică a fondului din punct de vedere al categoriilor de active este de până la 50% acţiuni şi până la 50% în instrumente cu venit fix şi/sau instrumente ale pieţei monetare. Alocarea strategică a fondului reprezintă alocarea portofoliului pe termen mediu şi lung. Cu toate acestea, având o politică de investiţii flexibilă, în funcţie de condiţiile pieţei, fondul poate investi în unele perioade până la 100% din active într-o singură clasă de active (acţiuni sau obligaţiuni).

Fiind un fond cu o politică de investiţii flexibilă, pe termen lung ne putem aştepta ca randamentul adus de fond să fie situat între randamentele aduse de fondurile de obligaţiuni şi cele de acţiuni.

Datorită faptului că alocarea este balansată între acţiuni şi obligaţiuni, în termeni de volatilitate, aceasta va fi mai redusă decât în cazul fondurilor de acţiuni şi mai ridicată decât în cazul fondurilor de obligaţiuni.

Cu toate acestea, datorită expunerii pe pieţele internaţionale, au existat ani în care fondul a adus randamente mai ridicate decât fondurile de acţiuni cu expunere pe România.

Reporter: Ce abordare sau strategii de investiţii implementaţi pentru a atinge obiectivul fondului? Puteţi detalia?

Alexandru Ilisie: Ca strategie de investiţii fondul are o abordare de tipul "top-down", cu alte cuvinte încercăm să identificăm imaginea "macro" globală ajungând până la nivel de sector, de activitate sau companie individuală. Având o astfel de abordare, în portofoliul fondului se vor regăsi atât acţiuni cât şi fonduri de acţiuni, în special ETF-uri, care acoperă sectoarele/industriile identificate ca având potenţial de creştere sau o anumită regiune de pe glob. Aceeaşi abordare este folosită şi în cazul obligaţiunilor care se regăsesc în portofoliul fondului. Pe măsură ce situaţia macroeconomică se schimbă, la fel şi alocările noastre în cadrul clasei de active sau între cele două clase de active, care se ajustează corespunzător.

Abordarea "top-down" este folosită pentru a identifica acţiunile internaţionale sau ETF-urile care vor fi incluse în portofoliul fondului. Pentru acţiunile listate pe bursa locală folosim o abordare de tipul "bottom-up" în sensul în care suntem convinşi că pot exista companii individuale care pot performa indiferent de imaginea macro sau ciclul economic în care ne aflăm.

Reporter: La finele lunii iulie a acestui an, expunerea pe acţiuni a fondului OTP Global Mix Clasa L era de 50,5%, cele mai importante deţineri în totalul activului fiind: Banca Transilvania - 3,14%, Microsoft - 3,08%, Fondul Proprietatea - 2,41%, OMV Petrom - 2,32% şi Alphabet (compania mană a Google) - 2,3%. Spre deosebire, la finele anului trecut, expunerea fondului pe acţiuni era de numai 43,1%, cele mai importante deţineri fiind: Purcari - 3,71%, Hapag Lloyd - 3,42%, Ericsson - 3,42%, Kla Corporation - 3% şi Banca Transilvania - 2,93%. Care sunt elementele ce au determinat mişcările deţinerilor de acţiuni operate în portofoliul fondului în primele şapte luni ale anului?

Alexandru Ilisie: După un an 2020 cu volatilitate ridicată atât pe pieţele de obligaţiuni cât şi pe cele de acţiuni, ne aşteptam ca anul 2021 să fie unul foarte bun pentru pieţele de acţiuni. Din acest motiv ponderea acţiunilor în portofoliul fondului era mai ridicată la jumătatea anului acesta decât la finalul anului trecut.

În topul acţiunilor din portofoliul fondului se regăsesc companii care considerăm că au un potenţial ridicat de apreciere pe termen mediu şi lung. Ponderea acţiunilor în portofoliul fondului se poate modifica şi datorită subscrierilor sau răscumpărărilor, nu doar datorită investiţiilor sau vânzărilor de acţiuni din fond.

La finalul anului 2020, în topul deţinerilor se regăseau atât companii internaţionale identificate prin metoda "top-down" cât şi acţiuni locale identificate prin metoda "bottom-up".

Kla Corporation ca investiţie a fost identificată înainte de declanşarea pandemiei, fiind lider în furnizarea de soluţii de control al proceselor şi de gestionare a randamentului pentru industria semiconductorilor. Criza globală de semiconductori şi cererea ridicată pentru aceştia nu au făcut decât să crească şi cererea pentru produsele oferite de companie. Hapag Lloyd a fost o altă investiţie bună, identificată după declanşarea pandemiei. Compania a beneficiat din plin de creşterea preţurilor pentru transportul maritim ca urmare a lipsei containerelor. Redeschiderea economiei chineze şi perioadele de lock-down din Europa au făcut ca exporturile Chinei către Europa să crească semnificativ. Deoarece în Europa operatorii portuari nu făceau faţă acestor importuri, s-a ajuns la termene lungi de aşteptare în porturile europene şi, automat, la o lipsă a containerelor.

Compania Purcari se află în portofoliul fondului de mai mult timp, tranzacţionându-se (din punctul nostru de vedere) la multipli atractivi. Această companie îndeplinea toate condiţiile pentru a intra în portofoliul fondului folosind abordarea "bottom-up" (rezultatele financiare, avantajul competitiv cât şi calitatea managementului) reuşind să surpindă piaţa abia în acest an.

Reporter: Care sunt principalele criterii pe baza cărora decideţi achiziţiile de obligaţiuni suverane şi supranaţionale, precum şi a celor corporative?

Alexandru Ilisie: În cazul obligaţiunilor universul investiţional este mai redus decât în cazul acţiunilor şi ETF-urilor. Astfel, universul investiţional pentru portofoliul de obligaţiuni al fondului se reduce doar la Europa, unde încercăm să identificăm obligaţiuni cu randament atractiv, având în acelaşi timp un risc de credit moderat spre bun.

Reporter: Anul trecut, fondul a înregistrat subscrieri totale în valoare de 8,13 milioane de lei şi răscumpărări de 10,03 milioane de lei. Pe de altă parte, la finele lui 2020, OTP Global Mix avea 876 de investitori (douăsprezece fiind persoane juridice), cu 89% mai mulţi decât cei de la finalul lui 2019. La jumătatea acestui an, fondul avea 1.590 de investitori (şaptesprezece persoane juridice). Care ar fi, în opinia dumneavoastră, factorii care pot explica aceste dinamici?

Alexandru Ilisie: Anul 2020 a fost un an excepţional pentru fondul OTP Global Mix, care a venit să confirme faptul ca investiţiile diversificate atât global cât şi sectorial pot reduce volatilitatea cât şi să aducă randamente atractive. În anul 2020, fondul a reuşit să aducă un randament de peste 11,5%. Această performanţă a fost recunoscută şi de către Bursa de Valori Bucureşti, care a acordat premiul pentru "Cel mai performant fond de investiţii local, cu expunere şi pe România, în anul 2020".

Ţinând cont că la declanşarea pandemiei s-au economisit sume semnificative de bani de către persoanele fizice, pe parcursul anului 2020 acestea au fost îndreptate înspre fondurile de investiţii, fie că vorbim de fonduri de obligaţiuni, acţiuni sau mixte, instrumente care pot aduce randamente mai ridicate comparativ cu instrumentele clasice de economisire.

Sesizând acestea şi stocul de depozite în euro la nivelul populaţiei, am luat decizia să lansăm o nouă clasă de unităţi de fond pentru OTP Global Mix denominată în euro, astfel încât aceasta să vină în sprijinul clienţilor care doreau să investească în euro. Odată cu creşterea numărului de investitori am asistat şi la o creştere semnificativă a activelor fondului. Astfel, faţă de finalul anului 2020, activele fondului la finalul lunii august au crescut cu peste 160%, iar dacă este să ne comparăm cu minimele atinse în luna martie 2020, acestea au crescut cu 360%.

Tot la finalul lunii august, clasa în euro a fondului a ajuns să reprezinte aproape 25% din activele totale ale fondului. Ceea ce este mai îmbucurător este faptul că aproximativ 60% din numărul total de investitori ai fondului au înţeles importanţa investirii regulate, aceştia investind lunar în fond. Investind regulat, aceştia elimină emoţiile din decizia de investiţii, care pot duce la luarea unor decizii neinspirate în momentele de volatilitate ridicată.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a investit niciodată? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Alexandru Ilisie: Pentru cineva care nu a investit niciodată, consider că este important ca pasul să fie făcut prin intermediul fondurilor de investiţii, astfel încât poate observa şi cum reacţionează în momentele de volatilitate. Atât pentru cei care sunt la început de drum cât şi pentru cei care sunt investori cu vechime, consider că investiţiile regulate pot fi o soluţie bună, deoarece acestea reduc volatilitatea pe termen lung a portofoliului. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este să începi cât mai devreme să investeşti regulat, aceasta deoarece dobânda compusă va fi alături de tine. În acest sens, pe site-ul nostru am adăugat un calculator de investiţii, care îţi calculează la ce sume poţi ajunge investind regulat la un anumit randament. În plus, sumele necesare investiţiilor regulate pornesc de la minim 50 de lei, care este o sumă accesibilă oricui. În cazul fondurilor administrate de OTP Asset Management Romania, subscrierile se pot face prin intermediul sistemului de internet banking al distribuitorului nostru OTP Bank Romania. OTP Bank Romania are un program de economisire regulată, numit Robotul de Economii. Acest program permite alocarea automată a unei sume care să fie investită în ce fond îşi alege clientul, în orice dată doreste şi cu frecvenţa potrivită pentru el.

Reporter: Vă mulţumesc !

Notă

Kla Corporation este companie din Statele Unite, listată pe Nasdaq, în timp ce Hapag Lloyd este companie germană, listată la Frankfurt.

Opinia Cititorului ( 26 )

 1. ADICA , MAI PRECIS , SINCERI PANA LA CAPAT !!! DE CE NU LE SPUNETI OAMENILOR , TOT ADEVARUL ??? SI ANUME : MAREA CAPCANA A COMISIONULUI DE CONT CURENT AL BANCII OTP , CACI PRIN CONTUL CURENT SE FAC OPERATIUNILE DE LEI , SI DE VALUTA !!! COMISIONUL DE ADMINISTRARE DE CONT CURENT , DE CARE NU POMENESTE NIMENI IN ACEST MINUNAT INTERVIU , ESTE DE 5 LEI PE LUNA !!! EVENTUALII INVESTITORI , CARE SANT INVITARI CU MULTA BUNATATE , SA DECARTEZE BANI LUNA DE LUNA , ANI DE ZILE , SE VOR POMENI CA MAI SCOT DIN BUZUNARE , DUPA 1 AN DE ZILE , SUMA DE 60 DE LEI , DUPA 2 ANI DE ZILE , 120 DE LEI , DUPA 3 ANI DE ZILE , 180 DE LEI , DUPA 4 ANI DE ZILE , 240 DE LEI , DUPA 5 ANI DE ZILE , SUMA DE 300 DE LEI , SI TOT ASA IN CONTINUARE !!! SE VEDE DE AICI , CA AU DE CASTIGAT DOAR CEI CARE A-SI PERMIT SA VINA CU NISTE MII DE LEI , S-AU CHIAR ZECI DE MII DE LEI , LUNAR , CA DUPA CATIVA ANI , SA IASA IN CASTIG !!! CINEVA CARE CONTRIBUIE DOAR CU 200 - 300 DE LEI , LUNAR , O SA VADA DE FAPT , CA RAMANE CU BANI MAI PUTINI , LA SFARSITUL RESPECTIVEI PERIOADE , DECAT A ADUS !!! SI ACUM , AL INTREB EU PE CINSTITUL ADMINISTRATOR AL OTP ASSET MANAGEMENT : CINE CASTIGA LA SFARSIT ????????

  1. ...

  randamentul ala de 11% nu este grozav in conditiile in care fondurile 100% pe equity au crescut > 30% anul asta. inteleg ca este un fond mix, dar in conditii normale de piata nu veti obtine mai mult de 6-8% randament. scadem comisionul de administrare de 2%, scadem inflatia normala 2-3% si daca trebuie sa iti faci si un cont curent la OTP pe care sa platesti comisionane nu mai ramai cu mare lucru. mai bine decat un cont de economii la banca totusi

  1. D-LE , MI-A FACUT PLACERE SA CITESC DE-A LUNGUL TIMPULUI , EXPLICATIILE DV , CU PRIVIRE LA MULTE !!! AVETI MULTI DUSMANI , SI INVIDIOSI , LA FEL CA SI MINE !!! MI-AM PERMIS MAI DEUNEZI , SA LAUD ACTIVITATEA ADMINISTRATORILOR DE LA AEROSTAR , SI SA-MI SPUN PAREREA MEA DESPRE COMPANIE , SI PERSPECTIVELE EI DE VIITOR !!! ATATA MI-A TREBUIT !!! AU MATURAT CU MINE PE JOS !!! ASA A-MI PLACE MIE SA SCRIU , CU LITERE MARI , SI CU MAJUSCULE !!! AM ENERVAT MULTA LUME , FARA VRE-O INTENTIE !!! M-AU FACUT IN FEL SI CHIP !!! DV , SANTETI UN OM REALIST , SI LA OBIECT , LA FEL SI ALTI CATIVA !!! UNII STIU SA RASPUNDA DOAR CU INSULTE , SI CU BATJOCORI !!! ASTA ESTE !!!!

   asa imi place.

   sunteti 

   deunazi 

   batj ocura 

   Mr. Staty, hai sa scriem corect. 

   batjocura (eroare de tastatura)

   "Vre-o" e corect?.. ca un alt ex...

   Te-ai gandit oare ca mai pot fi oameni in viata care au invatat la scoala sa scrie cu "SANT" in loc de "SINT" sau, mai nou, "SUNT" (cu buze tzuguiate!)?  

   Oricum, e insignifiant pentru mine aspectul asta. Conteaza mai mult ideea din spatele greselilor gramaticale, nu crezi?! Asta daca ar exista vreuna... 

   Crezi ca in Codex Leicester nu exista deloc greseli gramaticale? Si totusi, este scrierea cea mai scumpa din lume de pana acum... 

   Problema in fapt apare atunci cand ii explici dansului ca scrisul cu LITERE MARI (, SI CU MAJUSCULE !!! :) ) nu face bine cititorului/comunitatii, dar tot dansul continua sa se ambitioneze sa o faca in continuare!...DE CE?...Asta spune multe ;)

   WB, sper ca incepatorii sa ramana cu concluzia asternuta la finalul scrierii tale:

   "mai bine decat un cont de economii la banca totusi" 

   Altfel, observ ca majoritatea preopinentilor sfatuieste incepatorii, intr-o forma sau alta, ca in final sa stea cu banii la saltea si sa se bucure de inflatie...

   Nu facem altceva decat sa-i indepartam de subiect! 

   Ca scrii cu majuscule nu-i nicio problema, insa greselile gramaticale sunt o mare problema si dai impresia ca ai un anumit grad de analfabetism. In aceasta situatie cine crezi tu ca ar putea tine cont de opiniile tale in domeniul investitiilor pe piata de capital?

   ... pe langa pietele financiare, nu e ca si cum ai de ales doar intre bursa, banca si saltea.

   Foarte corect!

  Incepatorii sa apeleze la fondurile de investitii,zice titlul.

  Adica sa cumpere HUNT?! 

  Ca doar nu e altul mai activ si mai repede de mana la alba-neagra.

  Incepatorii sa apeleze la... mine : ))

  1. i.e. sa se faca mineri?! :))

   Asta spune nenea de la fonduri cand recomanda fonduri.

   Exact: "o telecomanda/ doua telecomande" :))

   MULTUMESC MULT , TUTUROR CELOR CARE MA TRIMIT LA SCOALA !!! DAR !!! AICEA , E VORBA DE ALTCEVA !!! NU SCRISUL MEU , TREBUIE SA VA INTERESEZE PE VOI !!! AICEA , E VORBA DE PARERILE VOASTRE DE SPECIALISTI IN GRAMATICA , S-AU CE MAI SANTETI !!! MAI CITITI O DATA , SI INCA O DATA , SI INCA O DATA , DESPRE CE ESTE VORBA AICI !!! SI ADICA : DE CE PARERE AVETI VOI , CA UN INVESTITOR TREBUIE , S-AU NU TREBUIE SA CUMPERE S-AU NU , UNITATI DE FOND , LA OTP GLOBAL MIX , S-AU NU !!!!!!!!! RETINETI , D-LE '''''' petre '''''' !!! SANTETI UN VECHI DUSMAN AL MEU , SI M-ATI MAI INSULTAT PE TEMA '''''' ANALFABETISMULUI ''''''' MEU !!! DECI , TOVARASE petre : AICI ESTE VORBA DESPRE CE PARERE AI DUMNEATA , CA OM EDUCAT SI SCOLIT , CUMPERI S-AU NU CUMPERI UNITATI DE FOND , S-AU NU !!!! ASTA E INTREBAREA !!! DUMNEATA TE MARGINESTI SA MA INSULTI SI ATAT !!! DAR , PAREREA DUMITALE , CARE ESTE , CA LUCRUL ASTA ESENTIAL , SE PARE CA L-AI UITAT !!!!!!!! CE NAIBA , ESTI MAI PROST , SI DECAT MINE , UN ANALFABET ??????????????? ZI CEVA , DA-TI CU PAREREA DESPRE ARTICOL , NU DESPRE MINE !!! CA DOAR NU AI 4 CLASE !!!!!!!!!!!!!AUD ?????????? ASTEPT CA INTELEPCIUNEA DIMITALE SA SE MANIFESTE !!!!!!!!!SI VORBELE DUMITALE MINUNATE , SA LUMINEZE EVENTUALII INVESTITORI !!!!!!!!!!!!!

   TOTI MAI GRESIM O SILABA-DOUA , TOVARASE '''''' petre '''''' !!! DAR , ALTA E OPINIA !!! SCRIE '''''' OPINIA TA '''''', AICI !!!

   SI , APROPO DE ANALFABETISM , TOVARASE '''''' petre ''''' !!! DACA MI-AI VEDEA ACUM PORTOFOLIUL MEU DE ACTIUNI , DISPRETUL DUMITALE , S-AR TRANSFORMA IN URA !!! SI MULTA - MULTA INVIDIE !!! EU NU MINT DE FELUL MEU , ASTA SANT EU !!! SA-TI DAU CATEVA MICI EXEMPLE : STAI SA VAD : BRD + 1342.8 % ; ARS : 1030.9 % ; TRP : 513.4 % ; CHOB : 276.7 % ; BIO : 149.4 % ; SNO ; 141.5 % , SI INCA 5 -6 , CU PESTE 100 % !!! CREDE-MA , N-AM NICI CEL MAI MIC INTERES SA TE MINT !!! NU VREAU SA VAND NIMIC , DAR ABSOLUT NIMIC , IN PERIOADELE URMATOARE , VREAU DOAR SA CUMPAR , SI NU ORICE , CI VIITORUL !!!!!!!!!!!!!!!! CINE TINE SEAMA DE PAREREA MEA ??? POATE SA NU TINA SEAMA NIMENEA !!! DAR NU UITA , TOVARASE '''''' petre ''''''', CA POATE TOCMAI ANALFABETII , AU NOROCUL SA REUSEASCA IN VIATA !!! PENTRU MINE , NU CONTEAZA CASTIGURILE ASTEA , CONTEAZA CA ACTIUNILE DE TIPUL ASTA , REPREZINTA VIITORUL !!! PAREREA DUMITALE , CARE ESTE ???????????????

   SI AM MAI UITAT CEVA , TOVARASE '''''' petre '''''' !!! CE VREI , DACA SANT ANALFABET , SI INAPOIAT !!! NU TI-AM SPUS DE CASTIGURILE MELE , PE PORTOFOLIUL DE ACTIUNI GERMANE , PE CARE AL AM !!! VREI SA TI-L SPUN ??? O SA-TI BLESTEMI SI MAMA CARE TE-A FACUT , DE CIUDA !!! VREI ??? N-AI AMBITIE !!! TE ASTEPT LA COTITURA !!! NU UIT NICIODATA PE CINEVA CARE MA JIGNESTE , FARA CA EU SA-L JIGNESC !!!

   Tovarășe STATY, de ce îmi scrieți mie adresându-va domnului Petre?

   CINE SANTETI , VA ROG ??? EU , CAUT SA-L STARNESC PE INDIVIDUL DE LA 2.6. CARE SE AUTONUMESTE ''''' petre ''''' !!! PETER , PETROV , PETRURCA , IN SFARSIT !!! DE LA EL , ASTEPT UN RASPUNS INTELEPT , SI MAI ALES , NIMICITOR LA ADRESA ANALFABETISMULUI MEU !!!!!!!! DV, CE-ATI INTELES ??? DAR , DACA TOT SANTETI AICI , VA ROG SA MAI CITITI URMATOARELE : DORESC SA ADUC LAUDE , D-LOR CRISTIAN DOGARU , PE CARE AL STIMEZ IN MOD DEOSEBIT , A INCERCAT TOT TIMPUL SA AJUTE OAMENII DORITORI DE INVESTITII , CU O MULTIME DE IDEI SI DE SFATURI BUNE ; DE ASEMENEA , ADUC LAUDE SI D-LOR ''''''' warren buffet ''''''', '''''' axxa ''''''', ''''''' protaru ''''''', PARTIAL SI D-LUI ''''''' contraru '''''', CACI SI DUMNEALUI A DAT CATEVA IDEI SI SFATURI BUNE , PRECUM SI ALTOR CATIVA OAMENI CU ADEVARAT DE BINE , CARE RASPUND DE OBICEI LA O OPINIE A ALTCUIVA , CU O ALTA OPINIE , INCERCAND SA AJUTE , DACA SE POATE , NERASPUNZAND IN MOD IRONIC S-AU BATJOCORITOR , LA O PARERE A ALTCUIVA !!! PE DL DOGARU AL CUNOSC INDIRECT , DE MULTI ANI , ACESTA LUCRAND CU MULT SUCCES LA REVISTA ''''' BANII NOSTRII ''''''', AM ACASA TOATA COLECTIA , DE LA CARE ABSOLUT ORISICINE DIN ROMANIA , A AVUT SI ARE CE INVATA !!! REVENIND , D-LE , DACA SANTETI CUMVA DL IACOMI , SA STITI CA VA RESPECT MUNCA , SI PE DV , CA OM !!! AM MAI ZIS EU , ODATA , CA SANTETI BAIAT BUN , SI AJUTATOR IN INFORMATII !!! IN NICI UN CAZ , SA NU VA SIMTITI CUMVA , JIGNIT !!! EU , INSIST SA-MI RASPUNDA INDIVIDUL NUMIT '''''' petre '''''', CARE M-A MAI JIGNIT SI IN ALTE DATI !!! BUN , EU SANT UN ANALFABET , MAI GRESESC O VIRGULA , MAI GRESESC O LITERA , ASTA ESTE , SANT OM !!! DAR '''''' petre ''''''' ASTA NU A INTELES , SI NU INTELEGE INCA , UN LUCRU : EXPRESIA : ''''''' SCRIE OPINIA TA AICI ''''''' !!!!!!!!!!!!! CE INSEAMNA ASTA , TOVARASE ''''''' petre ??? ''''''' INSEAMNA SA RASPUNZI LA PAREREA CUIVA , CU O ALTA PARERE , CARE T-I SE PARE TIE , CA E MAI BUNA , MAI CONSTRUCTIVA SI MAI FOLOSITOARE PENTRU CEILALTI CITITORI , DECAT PAREREA TA SPUSA MAI DINAINTE !!! NU RASPUNZAND PRIN IRONII SI BATJOCURI , LA CE-A SPUS CEL DINAINTE !!!!!!!!!!!!!!!! CE ZICETI ACUM , AM DREPTATE , D-LE IACOMI , S-AU NU AM ???? OAMENI BUNI , CARE CITITI , VOI CE ZICETI , AM DREPTATE ??? ARE DREPTATE ANALFABETUL , S-AU OMUL SCOLIT SI STILAT , CARE SCRIE FRUMOS , DAR CARE RASPUNDE IN AFARA OPINIEI , CU VORBE BATJOCORITOARE ???????????????? '''''' petre ''''''', D-LE IACOMI , TREBUIA SA MA COMBATA CU O ALTA IDEE , CARE LUI , I SE PARE CA E MULT MAI VALOROASA SI MAI FOLOSITOARE DECAT A MEA !!! VA ROG , D-LE IACOMI SA MAI CITITI INCA O DATA , RASPUNSUL ACESTUI OM !!! A SPUS EL CEVA BUN SI VALOROS !!! LA 2.6. !!! DOAR M-A JIGNIT , ATATA TOT !!!!!!!!!!!!!!! CE-AM SPUS DESPRE FONDURILE MUTUALE , NU RETRAG NICI O SILABA , CA STIU EU CE STIU !!! TOTI SANT NISTE SMECHERI , CARE LUCREAZA IN PRIMUL SI IN PRIMUL RAND , IN FOLOSUL LOR !!! LAPTELE SI CAIMACUL , O SA-L IA VESNIC , NUMAI EI !!! INVESTITORUL V-A RAMANE CU ZATUL , DACA AL V-A LUA SI PE ALA !!! SA AUZIM DE BINE !!! VREAU SA-MI RASPUNDA '''''' PETRE '''''', SA VAD SI EU CATE PARALE FACE '''''' OPINIA '''''' LUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   CRED CA V-ATI DAT SEAMA ACUM , D-LE IACOMI , CA NU V-AM SCRIS DV !!! TOATA STIMA !!!

  ...

  1. BRAVO , D-LE !!! ASA SE SPUNE O OPINIE !!! ESTE PAREREA DV, SINCERA , SI LA OBIECT !!! NU JIGNIND IN DREAPTA SI IN STANGA , CA ALTII , SE STIU EI CINE !!! EU PERSONAL , AM CUMPARAT DE-A LUNGUL TIMPULUI , NU EXAGEREZ , UNITATI DE FOND LA 17 ENTITATI !!! ACUM MAI AM BANI DOAR LA 1 , NU MAI MERGE BINE DELOC DE CEVA VREME , BT OBLIGATIUNI SE NUMESTE !!! AM INCEPUT CU FONDUL NATIONAL RETCON , NU STIE MAI NIMENEA DE EL , NICI NU CRED CA MAI EXISTA LA ORA ACTUALA !!! CAND AM FACUT CERERE DE RETRAGERE , LA SEDIUL SOCIETATII DE ATUNCI , A VENIT LA MINE CHIAR ADMINISTRATORUL FONDULUI , RUDOLF KMIOTECK , CARE S-A CHINUIT VREO 20 DE MINUTE SA MA CONVINGA SA RAMAN IN CONTINUARE !!! PAI , SIGUR CA DA , LE MERGEA BINE NUMAI LOR , PRIN COMISIOANE !!! IN MOMENTUL DE FATA , SINCER , NU SFATUIESC NICI PE DUSMANI , SA BAGE BANI IN FONDURILE DE INVESTITII , NICI MACAR IN CELE PE ACTIUNI !!! BURSELE DIN TOATA LUMEA SANT ''''' PE CREASTA VALULUI ''''''', SI MAI CURAND S-AU MAI TARZIU BULGARELE DE ZAPADA V-A INCEPE SA SE ROSTOGOLEASCA , PANA V-A CREA O AVALANSA CARE V-A MATURA TOTUL !!! A-MI ADUC AMINTE DE PORTOFOLIUL MEU DE ACTIUNI , DE CARE ERAM FOARTE MANDRU !!! 83 % DIN VALOARE DISPARUSE !!! SA DAU NUMAI UN EXEMPLU : FRUMOASA SI MINUNATA MEA ACTIUNE ''''' BRD '''''', DUPA 18 LUNI DE SCADERE CONTINUA AJUNSESE DE LA 30.10 LEI / ACTIUNEA , LA 3.73 LEI / ACTIUNEA !!! ATUNCI , M-I S-A FACUT RAU IN CASA !!! ZIC : AICEA MOR !!! DAR , UITE CA ANALFABETII NU MOR !!! NU MOR , NICI DE AI DRACU ' !!! AM ASCULTAT SFATURILE PRETIOASE ALE LUI BOGDAN BALTAZAR , SI ALE LUI CRISTIAN DOGARU , VENITI LA POSTUL DE TELEVIZIUNE '''''' MONEY CHANEL '''''', AM RABDAT , AM ASTEPTAT , NU AM VANDUT NIMIC , SI CU RABDAREA , CU FOARTE MULTA RABDARE MI-AM SCOS BANII PE ELE DE MULTE ORI !!! STITI CE-A SPUS DL. BALTAZAR , DESPRE ACTIUNILE BRD ??? ATUNCI , PE LOC , AM ZIS CA DA SI EL DIN GURA , CA SALARIAT AL BANCII !!! DUPA ANI SI ANI DE ZILE MA PLEC RESPECTUOS INAINTEA VORBELOR LUI !!! VORBE DE AUR !!! A ZIS ASA : DOMNILOR !!! FACETI BINE SI CUMPARATI ACTIUNEA ''''' BRD '''' !!! SI N-O MAI VINDETI NICIODATA !!! DE CE ??? PENTRU CA ACTIUNEA ''''' BRD ''''' O SA VA ADUCA IN TIMP , BENEFICII ENORME !!! PASTRATI-O TOATA VIATA , SI LASATI-O MOSTENIRE CELOR DE DUPA VOI !!!!!!!!!! ACTIUNEA ''''' BRD '''''', NU E O ACTIUNE DE ROMANIA !!! DUPA CE L-AM ASCULTAT , M-AM SCARPINAT BINE DE TOT IN CAP , ERA PRIN ANUL 2005 , AM TRECUT PE LA FONDURILE MELE MUTUALE , SI CU O PARTE DIN BANII DE ACOLO , M-AM DUS LA CERTINVEST , SI AM CUMPARAT 0000 ACTIUNI , LA PRETUL DE 1.35 LEI / BUCATA !!! M-AM SUPARAT CA ALTII AU CUMPARAT SI MAI JOS DE ATAT !!! IN SFARSIT !!! UITATI-VA VA ROG , CARE ESTE SITUATIA ACTIUNII ''''' BRD '''', IN MOMENTUL DE FATA !!! 96 % DIN TOTALUL LOR , SANT ACTIUNI '''''' ARESTATE ''''' !!! CEI CARE LE CUMPARA , LE PASTREAZA !!! NU LE MAI VAND !!! MAI SANT IN MAINILE MICILOR INVESTITORI DE ACUM , VREO 4 % !!! VAD IN PIATA CUM , INCET - INCET , SANT CIUGULITE CATE PUTIN , CATE PUTIN !!! CATE UN PIC , PIC , PIC , PANA NU V-A RAMANE MAI NIMIC !!! OR SA DEVINA TOT MAI PUTINE SI MAI RARE IN PIATA , DECI , IN TIMP , V-OR DEVENI TOT MAI SCUMPE !!! AM SCRIS MAI SUS , CA BENEFICIUL MEU PE ACEASTA ACTIUNE , ESTE DE + 1342.8 % !!! EI BINE , AL CONSIDER MIC !!! MIC PENTRU VIITOR !!! AL VREAU SI MAI MARE DE ATAT , INFINIT MAI MARE !!! ORICAT DE MULT V-A SCADEA LA VIITOARELE CADERI , NU LE VAND !!! SI STITI DE CE ??? PENTRU CA ACTIUNEA ''''' BRD '''''', NU ESTE DE VANZARE !!! E DOAR DE CUMPARARE !!! NU STIU DACA INTELEGETI ASTA !!! NU E NEAPARAT PAREREA MEA , CI A MARELUI SPECIALIST SI VIZIONAR , NUMIT BOGDAN BALTAZAR !!! MAI SANT SI ALTELE CA EA , DOAR ACTIUNI DE CUMPARARE , PENTRU VIITOR , DAR V-A TREBUI SA LE GASITI SINGURI !!! ELE CONTEAZA , NU FONDURILE DE INVESTII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Si care ar mai fi altele la BVB?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro