Inteligenţa artificială folosită pentru supravegherea unei minorităţi

Ziarul BURSA #Companii #IT / 17 aprilie 2019

Ştiinţa nu serveşte întotdeauna pentru cele mai bune cauze. Autorităţile chineze folosesc un sistem de recunoaştere facială pentru a supraveghea acţiunile membrilor minorităţii musulmane uigure în întreaga ţară, dezvăluie cotidianul american The New York Times .

Tehnologia de recunoaştere facială - integrată în uriaşa reţea de camere de telesupraveghere în China - a fost programată exclusiv să caute uiguri şi să le înregistreze mişcările. Poliţia foloseşte astfel inteligenţa artificială (AI) pentru a-i ţinti pe uiguri în afara regiunii de origine, în extremul nord-vest al ţării, în Xinjiang, unde aproape un milion de uiguri şi alţi membri ai unor etnii chineze de limbă turcică sunt sau ar fi fost deţinuţi în tabere de reeducare, potrivit unui grup experţi ONU, citat de News.ro. Uigurii sunt supravegheaţi în oraşe ca Hangzhou şi Wenzhou. Potrivit NYT, un oraş din centrul Chinei a scanat într-o singură lună 500.000 de feţe pentru a căuta rezidenţi uiguri.

Beijingul a anunţat în 2017 un plan prin care intenţionează să devină lider mondial în domeniul inteligenţei artificiale. Comunitatea internaţională se teme că această tehnică a fost folosită în ultimii ani pentru a creşte supravegherea poliţienească, în urma unor violenţe interetnice. Potrivit unor experţi citaţi de NYT, este vorba despre primul exemplu cunoscut de guvern care foloseşte inteligenţa artificială pentru a proceda la "racial profiling" ("profilaj rasial"), o expersie anglo-saxonă care desemnează un tratament discriminatoriu din partea unei autorităţi, în acest caz a poliţiei, în funcţie de originea etnică, naţională sau religioasă. Contactat de ziarul american, Ministerul chinez al Securităţii Publice nu a dorit să comenteze aceste informaţii. Beijingul dă asigurări că măsurile de securitate din Xinjiang sunt necesare în vederea combaterii extremismului, dar că nu vizează vreun grup etnic anume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro