Investitorii pariază pe cupru

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2012

Investitorii pariază pe cupru

Preţul metalului a urcat cu 13% de la începutul anului, la bursa londoneză

Traderii de materii prime pariază pe creşterea preţului cuprului în perioada următoare, fiind încrezători că economia globală se va consolida, iar cererea pentru acest metal va continua să reducă stocurile după un an în care producţia minieră a scăzut semnificativ.

De la începutul anului curent, preţul cuprului a urcat cu 13%, la 8.558 dolari tona la London Metal Ex­change, astfel că acesta este cel mai bun start anual de după 2009 pentru metalul roşu. În condiţiile date, unii analişti spun chiar că, în 2012, vom asista la o cotaţie de 10.000 de dolari tona pentru cupru.

Stocurile de cupru monitorizate de London Metal Exchange sunt, deja, la nivelul minim al ultimilor doi ani, după ce, în 2011, producţia minieră globală s-a redus cu 200.000 de tone, potrivit estimărilor "Barclays Capital". Banca britanică de investiţii preconizează că, anul acesta, va exista un deficit pe piaţa cuprului, pentru al treilea an consecutiv, situaţie care nu se va remedia în 2013.

Un studiu recent al agenţiei Bloomberg arată că investiţiile în materii prime au crescut, în ianuarie 2012, în cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, pe fondul semnelor de redresare economică. Analiza notează că numărul contractelor futures pe 24 de materii prime a crescut cu 9,3% în ianuarie, acesta fiind cel mai important avans înregistrat din ianuarie 2006 până la momentul actual.

Analiştii subliniază că dinamica preţului cuprului - metal frecvent folosit în industrie - arată, întotdeauna, direcţia în care se îndreaptă economia. Fondul Monetar Internaţional estimează că, anul acesta, economia globală va creşte cu 3,3%, iar in condiţiile date, pariurile pe creşterea preţului cuprului sunt, în prezent, cele mai multe înregistrate după începutul lunii august 2011, potrivit Comisiei Tranzacţiilor Futures cu Materii Prime din Statele Unite.

Cerere mare în China

Economia Chinei va avea o creştere de 8,2% anul acesta, potrivit FMI, după un avans de 8,8% în 2013, situaţie în care această ţară va continua să fie un consumator important de cupru, mai ales că, săptămâna trecută, banca centrală de la Beijing anunţa că va stimula construcţia cererii de locuinţe cu preţ accesibil. China consumă aproape 40% din producţia mondială de cupru, iar construcţiile din ţară generează circa 40% din cererea totală, potrivit Asociaţiei pentru Dezvoltarea Cuprului.

Stocurile de cupru monitorizate de Bursa din Londra au scăzut cu 34% din octombrie până în prezent, ajungând la 312.750 tone - cel mai redus nivel din septembrie 2009 până la momentul actual. Împreună, stocurile monitorizate de bursele metalelor din Londra, New York şi Shanghai s-au redus cu 9,2% după luna octombrie.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb