Israelul cere demisia secretarului general al ONU

S.B.
Internaţional / 25 octombrie 2023

Israelul cere demisia secretarului general al ONU

Israelul a cerut demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, după ce acesta a declarat că "atacurile îngrozitoare" comise de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie nu pot justifica "pedeapsa colectivă a poporului palestinian", informează news.ro.

În plus, a spus el, atacul asupra Israelului nu a avut loc "într-un vid", ci a urmat după "56 de ani de ocupaţie sufocantă" pentru poporul palestinian de către Israel, relatează CNN şi The Guardian.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Guterres ar trebui să demisioneze, calificând discursul drept "şocant". El a spus că liderul ONU nu este potrivit pentru a conduce organizaţia, pentru că acest discurs arată că este "complet deconectat de realitatea din regiune şi priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas într-un mod distorsionat şi imoral".

Şi ministrul israelian de externe Eli Cohen, care s-a aflat marţi la ONU, a declarat că refuză să se întâlnească cu Guterres şi că "nu este loc pentru o abordare echilibrată".

Emoţiile au fost puternice în Consiliul de Securitate al ONU, marţi, după ce secretarul general Antonio Guterres a făcut apel la "o încetare imediată a focului din motive umanitare", afirmând că în Gaza se înregistrează "încălcări clare ale dreptului umanitar internaţional".

Guterres a avertizat că situaţia din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai gravă. În remarcile făcute marţi, la New York, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, Guterres a cerut o încetare imediată a focului şi a avertizat că acest conflict s-ar putea extinde şi în alte părţi ale regiunii.

"Este important să recunoaştem, de asemenea, că atacurile comise de Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus timp de 56 de ani unei ocupaţii sufocante", a spus Guterres, adăugând că palestinienii "şi-au văzut pământul devorat în mod constant de colonii şi afectat de violenţă".

În acelaşi timp, secretarul general al ONU a precizat că "nemulţumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas". El a adăugat, pe de altă parte, că nici poporul palestinian nu ar trebui să fie pedepsit colectiv pentru atacurile Hamas. Prin urmare, potrivit lui Guterres, toate părţile implicate în conflict ar trebui "să aibă o grijă constantă în desfăşurarea operaţiunilor militare pentru a cruţa civilii" şi le-a cerut "să respecte şi să protejeze spitalele şi să respecte inviolabilitatea instalaţiilor ONU care adăpostesc peste 600.000 de palestinieni".

Guterres a calificat drept "profund alarmante" intensificarea loviturilor Israelului asupra Fâşiei Gaza, în condiţiile în care "nivelul victimelor civile şi distrugerea în masă a cartierelor continuă să crească".

Potrivit secretarului general, cel puţin 35 dintre angajaţii care lucrează pentru Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (UNWRA) au fost ucişi în bombardamentele din Gaza din ultimele două săptămâni. El a spus că au loc "încălcări clare ale dreptului umanitar internaţional" în Gaza, oferind ca exemplu ordinul Israelului de evacuare a peste un milion de persoane, la începutul acestei luni.

Guterres a subliniat că ajutorul livrat în Gaza nu corespunde nevoilor enorme ale acesteia, inclusiv rezervele de combustibil care sunt pe cale să se epuizeze "în câteva zile".

Secretarul general al ONU a reiterat apelul său pentru "o încetare imediată a focului din motive umanitare", o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian şi eliberarea imediată a tuturor ostaticilor "fără condiţii".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ONU organizatie "minunata" ce lupta ptr. liberalizarea pedofiliei,

    restul ce mai conteaza 

    asta e adevarul. 56 de ani de ocupatie au dus la situatia de azi.

    cererea trebuie motivata .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb