Istorie, hărţi şi steaguri, furtună falsă la marginea peluzei

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 23 martie 2023

Sursa foto: facebook / Marcel Ciolacu

Sursa foto: facebook / Marcel Ciolacu

Patriotismul, mai ales cel fotbalistic, s-a inflamat după un anunţ făcut de Federaţia Maghiară de Fotbal, legat de acceptul dat de UEFA pentru folosirea unor bannere cu un puternic aer revizionist. Furtuna a durat doar 24 de ore, iar lucrurile s-au lămurit rapid.

Federaţia Română de Fotbal a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal (MLSZ): "Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European. Considerăm că Federaţia Maghiară de Fotbal a greşit făcând anunţul respectiv, întrucât afişarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conţinut provocator şi/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranţă comisiile disciplinare, dacă va fi cazul. Federaţia Română de Fotbal aminteşte că revizionismul nu este acceptat în fotbal şi are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancţiona afişarea acestui simbol cu potenţial de incitare la ură şi violenţă la meciurile din competiţiile europene". Nu este clar 100% dacă federaţia maghiară a dat cu bâta în baltă, ori UEFA a făcut rapid mai mulţi paşi în spate, dar oricum anunţul părea puţin credibil încă de când a fost lansat pe piaţă.

Cu toate acestea, politicienii români nu au ratat ocazia de a pedala puţin pe culoarul patriotismului. Liderul PSD Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a cerut UEFA să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federaţia de Fotbal din Ungaria a hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere: "Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federaţia de Fotbal din Ungaria a hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere". Marcel Ciolacu arată că "preşedintele FRF, care este membru în Comitetul Executiv al UEFA, trebuie să ceară de urgenţă revenirea asupra acestei decizii".

"Salut poziţia echilibrată a preşedintelui CNCD, Csaba Asztalos, şi sper ca acest model să fie preluat atât de oficialii maghiari, cât şi de cei de la UEFA. UEFA- Football is not politics!", a mai scris Ciolacu pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului, a comentat într-o postare pe aceeaşi reţea de socializare anunţul MLSZ: "Am spus de foarte multe ori: politica nu are ce să caute în sport. Sper de aceea că ştirea pe care am văzut-o în seara asta, cum că UEFA ar fi fost de acord ca Ungaria să folosească la fotbal un drapel cu însemne revizioniste, să fie o ştire inventată. Sau cel mult o informaţie lansată artificial de nişte minţi înflăcărate. Până vine un punct de vedere oficial de la forul european, mă rezum să subliniez că un asemenea eveniment ar fi un precedent periculos. Ar veni în contradicţie cu toate principiile care guvernează sportul. Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor care pescuiesc oricum mereu în vremuri tulburi, ca cele de azi. Până la clarificarea poziţiei UEFA, recomand tuturor să fie reţinuţi în a prelua sau comenta ceva ce ar putea fi o poveste ruptă de realitate. Este un context în care sunt aruncate multe «fitile» de acest fel, tocmai de către cei care vor tensiune, dezbinare şi o slăbire a societăţilor noastre".

Asociaţia maghiară de fotbal (MLSZ) a aprobat introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale. Potrivit unui comunicat publicat marţi pe site-ul său, MLSZ a solicitat o poziţie clară din partea Uniunii Europene (UEFA) şi a grupului său antidiscriminare (FARE) cu privire la problema autorizării afişării simbolului istoric: "În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale blazonului Árpad nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapele, precum şi scandărilor fanilor. Ca urmare a negocierilor, federaţia va permite introducerea în stadion a bannerelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică şi solidaritatea cu suporterii de peste graniţă". MLSZ a precizat că sunt necesare patru condiţii: poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, fără alt simbol sau inscripţie, doar culorile roşu, alb şi verde pot fi pe drapel, simbolul trebuie prezentat - în modul obişnuit - datorită conţinutului şi controlului de prevenire a incendiilor, iar simbolul din stadion nu trebuie să împiedice suporterii să urmărească meciul netulburaţi.

Până la noi ordine, hărţile istorice trebuie să rămână în cărţile de istorie, iar peluzele fotbalului trebuie să se concentreze mai mult pe joc decât pe jocuri politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb