ZIARUL BURSA

23 martie 2023
Ediţia din 23.10.2024
Modul de acţiune al ASF în cazurile City Insurance şi Euroins - semnal negativ pentru investitorii din piaţa de capital

FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Modul de acţiune al ASF în cazurile City Insurance şi Euroins - semnal negativ pentru investitorii din piaţa de capital

George MarinescuPiaţa de Capital / 23 martie 2023

Ceea ce s-a întâmplat la City Insurance şi Euroins în ultimul an şi jumătate reprezintă un mesaj negativ pentru cei care ar dori să investească în piaţa românească de capital, a afirmat senatorul Anca Dragu, în cadrul dezbaterilor care au avut loc la cea de-a doua ediţie a Forumului Investitorilor, eveniment organizat de Grupul de presă BURSA.

"Deţinătorii zăcămintelor de cobalt vor controla producţia de baterii pentru autovehiculele electrice"

"Deţinătorii zăcămintelor de cobalt vor controla producţia de baterii pentru autovehiculele electrice"

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 23 martie 2023

(Interviu cu Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica) 

Reporter: Înlocuirea autovehiculelor convenţionale cu cele electrice este unul dintre obiectivele guvernelor. Se ştie însă că, pentru realizarea bateriilor acestor maşini, este nevoie de unele materii rare, care sunt la mare căutare în această perioadă. Vorbim în special despre litiu şi cobalt. Credeţi că vor exista resurse pentru a atinge ţintele impuse?

Eugen Scheuşan: Problema fabricaţiei bateriilor pentru automobile electrice n-ar sta în primul rând în litiu, ci în cobalt, acesta fiind un material foarte căutat de multă vreme, ca urmare a proprietăţilor chimice pe care le are, începând cu industria coloranţilor din vremurile trecute, trecând prin magneţi şi sfârşind cu cele mai noi cuceriri.

Sursa foto: facebook / Marcel Ciolacu

Istorie, hărţi şi steaguri, furtună falsă la marginea peluzei

Octavian DanSport / 23 martie 2023

Patriotismul, mai ales cel fotbalistic, s-a inflamat după un anunţ făcut de Federaţia Maghiară de Fotbal, legat de acceptul dat de UEFA pentru folosirea unor bannere cu un puternic aer revizionist. Furtuna a durat doar 24 de ore, iar lucrurile s-au lămurit rapid.

Preşedintele Federaţiei Burselor Europene: "Pieţele de capital ar trebui considerate un loc foarte sigur"

FORUMUL INVESTITORILOR 2023 Preşedintele Federaţiei Burselor Europene: "Pieţele de capital ar trebui considerate un loc foarte sigur"

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 23 martie 2023

"În ţările din Europa Centrală şi de Est, cea mai bună abordare privind formarea pieţei de capital a fost a Poloniei" "Dacă există discursul că marile companii din România ar trebui să se listeze în afara ţării, aveţi o problemă" 

Pieţele de capital ar trebui considerate un loc foarte sigur, în sensul că se pot pierde bani, dar nu se poate frauda, a spus Petr Koblic, Preşedintele Federaţiei Burselor de Valori Europene (FESE) şi Directorul General al Bursei din Praga, în cadrul "Forumului Investitorilor 2023 - Provocările şi oportunităţile anului", organizat marţi de ziarul BURSA.

Digi Spania vrea să dezvolte o reţea de fibră optică în Andalusia

Digi Spania vrea să dezvolte o reţea de fibră optică în Andalusia

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 23 martie 2023

Compania a semnat un contract cu abrdn, pentru finanţarea unui reţele ce va acoperi până la 2,5 milioane de locuinţe Proiectul implică o investiţie de până la 300 milioane de euro  

Digi Spain Telecom, filiala din Spania a Digi Communications, a încheiat un contract de investiţii cu abrdn, pentru finanţarea dezvoltării unei reţele de fibră optică până la domiciliu în regiunea Andalusia, conform unui comunicat al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Sursa foto: www.nato.int

NATO: Guvernul nu a alocat 2% din PIB pentru Apărare în 2022

GEORGE MARINESCUPolitică / 23 martie 2023

Inflaţia şi preţurile din energie au înghiţit 8 miliarde lei din banii alocaţi pentru cheltuielile militare 

Ţara noastră a cheltuit anul trecut mai puţini bani pentru apărare, potrivit datelor estimate pentru finalul lui 2022 din raportul publicat de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, deşi avem în proximitatea graniţei de nord şi a celei din est conflictul armat declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

Ora Pământului, marcată în 195 de ţări

Ora Pământului, marcată în 195 de ţări

O.D.Miscellanea / 23 martie 2023

Marile călătorii încep cu un prim pas. O oră acordată Pământului pare foarte puţin, dar reprezintă un început. A 17-a ediţie a Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare acţiune voluntară de mediu, va fi marcată sâmbătă, la ora 20.30. Oameni, instituţii şi companii de pe tot globul vor stinge lumina şi se vor uni pentru a oferi o oră din timpul lor pentru planetă, în peste 8.000 de oraşe, din 195 de ţări.

Mai poate fi "cumpărată" bursa românească pe termen lung?

Mai poate fi "cumpărată" bursa românească pe termen lung?

CRISTIAN DOGARUPiaţa de Capital / 23 martie 2023

Piaţă locală de capital a avut, în ultimii 30 de ani, două momente certe de intrare fără riscuri.

Primul a fost în 1996, imediat după schimbarea orientării puterii politice. A plecat urmaşul FSN, a venit o coaliţie de dreapta (CDR plus PD) cu pretenţia că are profesionişti bine pregătiţi (15.000 la număr), orientare pro-piaţă, discurs pro-occidental.

Sursa foto: Facebook / Universitatea Babes-Bolyai

Parteneriat educaţional în favoarea naturii

O.D.Miscellanea / 23 martie 2023

Protecţia mediului reprezintă o preocupare pentru generaţiile tinere. Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a semnat un parteneriat cu Romsilva, în scopuri educaţionale şi de cercetare pentru studenţii universităţii clujene.

Marcel Boloş, MIPE: "Ministerele de linie au întreaga responsabilitate a îndeplinirii jalonului privind reformarea pensiilor speciale"

Marcel Boloş, MIPE: "Ministerele de linie au întreaga responsabilitate a îndeplinirii jalonului privind reformarea pensiilor speciale"

G.M.Politică / 23 martie 2023

Reformele asumate prin Planul Naţional de redresare şi Rezilienţă trebuie realizate întocmai cum scrie în documentul respectiv, a afirmat ieri, după şedinţa de guvern, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, punând astfel capăt oricărei discuţii privind o eventuală negociere cu Comisia Europeană privind reforma sistemului public de pensii şi reformarea pensiilor speciale.

Sursa foto: Facebook / Council of Europe

Liderii europeni, aşteptaţi să ia măsuri cu privire la piaţa energiei şi la competitivitatea industrială

I.GHE.Politică / 23 martie 2023

Recentele evoluţii ale războiului din Ucraina, sprijinul acordat autorităţilor de la Kiev, competitivitatea industriei europene, situaţia pieţei energiei şi combaterea migraţiei vor fi principalele teme de dezbatere ale liderilor europeni care se întâlnesc astăzi şi mâine la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, reuniunea la care ţara noastră va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Guvernul pregăteşte îngheţarea tarifelor RCA la preţul din 1 martie 2022

Guvernul pregăteşte îngheţarea tarifelor RCA la preţul din 1 martie 2022

I.GHE.Politică / 23 martie 2023

Asigurătorii RCA vor emite, pentru şase luni, poliţe la tarifele de primă practicate în 1 martie 2022, prevede proiectul de hotărâre de guvern pe care Ministerul Finanţelor l-a postat, ieri, pe site-ul propriu, în transparenţă decizională, proiect ce ar urma să fie aprobat de Guvern în şedinţa de mâine, potrivit unor surse din interiorul Palatului Victoria.

BCE, atentă la semnele de stres din industria bancară

BCE, atentă la semnele de stres din industria bancară

V.R.Internaţional / 23 martie 2023

O criză în domeniu este puţin probabilă, potrivit conducerii BCE Moody's: "Depozitele din băncile europene sunt mai stabile decât în SUA" 

Banca Centrală Europeană (BCE) va urmări semnele de stres în creditarea bancară, în contextul turbulenţelor financiare recente, dar este puţin probabilă o criză în sistem, pentru moment, a declarat ieri conducerea instituţiei, potrivit Reuters.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 23 Martie 2023

MACRO NEWSLETTER 23 Martie 2023

Macroeconomie / 23 martie 2023

Preţurile de consum din Marea Britanie şi-au accelerat neaşteptat creşterea anuală în februarie 2023, până la 10,4%, de la 10,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, după un declin de 0,6% în luna anterioară.

Scăderi pentru indici

BVB Scăderi pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 23 martie 2023

Schimburi de 58,7 milioane lei, peste media zilnică a anului  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut preponderent scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi cu uşoare creşteri în pieţele europene. Indicele BET, ce...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo