Ligia Deca: "Garanţia că debutanţii vor avea cel puţin salariul mediu pe economie va fi introdusă în legea salarizării"

D.T.
Miscellanea / 29 martie

Ligia Deca: "Garanţia că debutanţii vor avea cel puţin salariul mediu pe economie va fi introdusă în legea salarizării"

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat astăzi că garanţia conform căreia debutanţii din învăţământ vor avea cel puţin salariul mediu pe economie va fi introdusă în legea salarizării, conform Agerpres.

Ea a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că este vorba despre un angajament politic din partea coaliţiei.

"Este vorba despre articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie. S-a agreat, în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării. Angajamentul politic există în continuare din partea coaliţiei, ca debutanţii în învăţământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim, pentru a fi stimulaţi şi pentru avea cei mai buni profesori la clase. (...) Această decizie s-a luat pentru a exista o unitate legislativă, pentru a nu avea o prevedere care să vizeze direct grila salarială într-o lege specială", a spus Ligia Deca.

Ea a declarat că au existat discuţii în acest sens cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi Finanţelor şi că este mai potrivit din punct de vedere al tehnicii legislative ca prevederea respectivă să fie introdusă în legea salarizării, adaugă sursa.

"Au existat discuţii, în procesul de avizare interministerială, care este formula din punct de vedere al tehnicii legislative cea mai potrivită, în aşa fel încât să asigurăm şi o ordine din punct de vedere legislativ, al tehnicii în acest sens, cât şi să garantăm ceea ce deja ne-am angajat politic atunci când am lansat în dezbatere legile educaţiei", a afirmat Ligia Deca.

Totodată, discuţii despre grila de salarizare vor avea loc după sărbătorile de Paşte.

"Noi am avut o serie de discuţii cu federaţiile sindicale, am înaintat deja către Ministerul Muncii o serie de propuneri vizavi de cum ar putea să arate grila salarială plecând de la acest principiu, că pleacă de la nivelul salariului mediu brut pe economie. S-au agreat discuţii între reprezentanţii Ministerului Muncii, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi federaţiile sindicale, imediat după sărbătorile de Paşte. Avem şi un grup de lucru constituit de Ministerul Muncii, deci este practic în proces de elaborare Legea salarizării, împreună cu partenerii sociali", a afirmat Ligia Deca.

În altă ordine de idei, ea a precizat că educatoarele din grădiniţe nu vor avea nevoie de studii superioare pentru a se putea angaja.

"Pentru a primi dreptul de a intra în sistem, deci de a fi încadrate în unităţile de învăţământ preuniversitar, este nevoie de Liceul Pedagogic cu specializarea respectivă de educaţie timpurie. Sigur că există posibilitatea ca, mai departe, să urmeze şi o licenţă axată pe educaţia timpurie şi atunci să fie încadraţi altfel în grila salarială. Dar există posibilitatea ca cei care care au terminat Liceul Pedagogic să fie încadraţi direct", a declarat ministrul.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. elevi bine pregatiti , nu analfabeti functional , cand bagati in lege . cand va hotarati sa dati salarizare in functie de rezultate , nu la gramada , care omoara initiativa ?

  3-4 ore pe zi serviciu, 3-4 luni concediu pe an(2 luni obligatoriu vara) si salariu de 6000-7000. Nu ar fi chiar rau

  1. Și ptr că timpul liber este berechet meditațiile sunt binevenite.Majoritatea lor au PFA uri unde declară că au încasat 1000lei și realul e 5000lei minim,orice oră de meditatie e minim 60lei.

   Bineînțeles luni multe de vacanță,școala altfel,concediu. 

   Bineînțele s flori,ciocolăți,atenții care mai de care,cadouri frumoase la terminarea anului școlar.

   Și bineînțeles avantajul ca dacă ies la grevă,se aprobă salarii mărite și alte drepturi. 

  E doar începutul.Odată ce cresc salariile debutanților,vor trebui mărite salariile celorlalți.

  E ușor de intuit manevra. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9575
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7071
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.0889

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro