Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Lira şi acţiunile din Turcia, speriate de ameninţările lui Trump

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Lira şi acţiunile din Turcia, speriate de ameninţările lui Trump

Moneda Turciei (lira) şi acţiunile tranzacţionate pe piaţa locală au scăzut ieri, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că îi va impune acestei ţări sancţiuni economice din cauza incursiunii sale în nordul Siriei.

Lira a coborât cu 0,9% ieri, pe piaţa din Istanbul, la ora locală 17.05, ajungând la 5,9348 unităţi/dolar. Astfel, cursul s-a apropiat de cel mai redus nivel atins după luna mai. De la începutul anului, moneda Turciei s-a depreciat cu aproape 12 procente faţă de dolar.

Tot ieri, indicele principal al Bursei din Istanbul, BIST 100, a scăzut cu 4,4% la ora 16.48, ajungând la 94.660,63 puncte.

Administraţia SUA se pregăteşte să impună sancţiuni economice Turciei, cel mai devreme zilele viitoare, aces-tea reprezentând unul dintre puţinele instrumente pe care le au americanii la dispoziţie împotriva Turciei - aliatul său în NATO.

După ce, vineri, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că Trump a autorizat noi sancţiuni "foarte puternice" împotriva Turciei, duminică, oficialul de la Casa Albă a spus că lucrează cu reprezentanţii Congresului în acest sens.

"Trezoreria este gata de acţiune, am putea adopta o legislaţie suplimentară", a scris Trump pe Twitter, adăugând: "Există un consens larg în această privinţă".

Ofensiva Turciei urmăreşte să neutralizeze miliţiile kurde YPG, principala componentă a Forţelor Democrate Siriene (SDF), considerate de Ankara o grupare teroristă aliată insurgenţilor kurzi din Turcia. SDF au fost însă un aliat major al Washingtonului în lupta cu gruparea Stat Islamic din Siria.

Conform Reuters, folosirea armatei americane pentru oprirea ofensivei turce împotriva luptătorilor kurzi "nu a fost niciodată o opţiune". Trump i-a cerut, duminică, Pentagonului să înceapă retragerea "deliberată" a tuturor trupelor americane din nordul Siriei.

Presa străină scrie că, în timp ce sancţiunile par să fie cel mai puternic instrument de descurajare a Turciei, Statele Unite şi aliaţii lor europeni ar putea interzice şi vânzările de arme şi ar putea recurge la ameninţarea cu procese pentru crime de război.

Operaţiunile militare ale Turciei în Siria au intrat, ieri, în a şasea zi. Liderul turc Recep Tayyip Erdogan consideră că luptătorii kurzi din Siria pun în pericol suveranitatea naţională a Turciei, iar unii analişti sunt sceptici că sancţiunile din partea SUA l-ar putea determina pe acesta să îşi schimbe părerea.

"Este un eşec monumental al Statelor Unite", a declarat Aaron Stein, director al programului pentru Orientul Mijlociu al institutului Foreign Policy Research Institute. În opinia sa, guvernul sirian sau Rusia ar putea opri operaţiunea Turciei, nu sancţiunile americane.

Armata siriană va desfăşura forţe de-a lungul frontierei cu Turcia, într-un acord cu administraţia condusă de kurzi din nordul Siriei, ca să ajute la respingerea ofensivei turceşti, potrivit anunţului administraţiei condusă de kurzi.

Uniunea Europeană a condamnat, ieri, operaţiunea militară turcă din nordul Siriei, pregătind sancţiuni cu privire la forajele ilegale pe care Turcia le realizează în largul Ciprului, conform anunţului miniştrilor de Externe din UE.

"UE condamnă acţiunea militară a Turciei, care compromite grav stabilitatea şi securitatea întregii regiuni" şi a convenit "să adopte măsuri restrictive vizând persoane fizice şi juridice res-ponsabile sau implicate în activităţi ilegale de foraj de hidrocarburi în estul Mării Mediterane", conform declaraţiei adoptate de miniştrii de Externe din UE la Luxemburg.

Sancţiunile impuse anul trecut de SUA Turciei au dus lira la un nivel minim record faţă de dolar, ducând ţara în recesiune.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Stati sa vedeti cand vin chinezii cu trupe sa bata la turci ;) ... dar asta mai incolo, anul / anii urmatori ! ... va fi foarte interesant.

  Romania sa stea extrem de departe de Turcia! E un CADAVRU VIU ! Si samanta pentru 3 viitoare tari distincte.

  Istanbul redevine Constantinopol! ;)  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. tineti minte: la 28 km est de Eufrat, zona centrala - prima intalnire notabila 'boots on ground ' intre turci si chinezi

   ;)  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Companiile din Turcia ar trebui sa migreze in Romania si Bulgaria REPEDE! ...cat inca mai au timp sa o faca, sa dezinvesteasca din Turcia cat inca mai pot, cat inca e pace pe teritoriul turcesc. Repet: pe teritoriul Turciei!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS