Magnatul Comănescu duce "Grup Servicii Petroliere" în Kazahstan

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 februarie 2011

Magnatul Comănescu duce "Grup Servicii Petroliere" în Kazahstan

Compania este interesată de petrolul şi gazele din Marea Caspică şi ţinteşte parteneriate cu operatorii locali

Doru Mihai Dediu, fostul director general al Petrom Kazahstan, ales să conducă afacerea

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlată de unul dintre magnaţii români ai petrolului, Gabriel Valentin Comănescu, şi-a extins afacerile în Kazahstan.

Acţionarii GSP au decis pe 10 ianuarie 2011 să înfiinţeze la Alma-Ata, cel mai important centru economic şi comercial al Kazahstanului, compania "GSP Kazahstan", potrivit Monitorului Oficial.

Directorul general al GSP Kazahstan a fost numit Doru Mihai Dediu, nimeni altul decât fostul director general al Petrom în Kazahstan.

GSP Kazahstan va avea un capital social de 800.000 tenge (moneda naţională), iar pentru îndeplinirea tuturor formalităţilor cu înregistrarea a fost selectată casa de avocatură kazahă "Grata".

"GSP este interesată de oportunităţile din industria oil&gas din zona Mării Caspice şi a decis deschiderea unui birou de reprezentanţă în Kazahstan", ne-a declarat Radu Petrescu, directorul de comunicare al GSP.

Oficialul a menţionat că GSP Kazahstan ţinteşte o serie de colaborări cu firmele de profil kazahe: "Marea Caspică deţine resurse bogate de petrol şi gaze naturale iar GSP consideră că este un moment oportun pentru eventuale colaborări cu operatorii locali din industrie. Biroul a fost des-chis la începutul lunii ianuarie şi se află în faza de structurare".

Unul dintre cei mai mari jucători în domeniul petrolier din Kazahstan este compania de stat KazMunaiGaz (KMG), care a preluat, în 2007, pentru 1,6 miliarde de dolari, 75% din acţiunile grupului Rompetrol controlat la acea vreme de Dinu Patriciu.

Un alt "greu" în industria petrolieră kazahă la Marea Caspică este consorţiul TengizChevroil (deţinut de Chevron Texaco, ExxonMobil, statul kazah şi compania rusă Lukarco).

Extinderea afacerilor în spaţiul ex-sovietic

GSP este specializată în domeniul forajului marin şi, recent, şi-a lărgit domeniul de activitate în construcţiile off-shore, fiind înfiinţată "GSP Shipyard", după ce a achiziţionat un vapor specializat în acest gen de lucrări, a cărui valoare de piaţă a fost estimată la 100 milioane de dolari.

Acţionarii GSP sunt "Upetrom Group Management" cu 90% din acţiunile GSP şi "RCI Grup Consultanţă" şi omul de afaceri constănţean Gabriel Valentin Comănescu cu câte 5% din titluri fiecare. În 2009, compania a avut o cifră de afaceri netă de 921.998.617 lei şi un profit de 28.080.633 lei, conform ultimului bilanţ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Extinderea GSP la Marea Caspică vine după ce compania a devenit în ultimii ani tot mai activă în domeniul energetic, în spaţiul ex-sovietic.

GSP a câştigat, în decembrie 2009, un contract 269 de milioane de dolari de la consorţiul rus Gazprom pentru construcţia unei conductei submarine la Marea Neagră "Dzhubga-Lazarevskoe - Soci".

Obiectivul investiţional a fost comandat de Guvernul rus pentru alimentarea neîntreruptă cu gaze a oraşelor localizate în zona de coastă a Mării Negre din Caucaz, în contextul în care Federaţia Rusă va organiza, în 2014, Jocurile Olimpice de Iarnă, iar oraşul Soci va fi capitala acestui eveniment.

Kazahstanul, "El Dorado" al petrolului

Kazahstanul deţine rezerve uriaşe de petrol, estimate la 30 de miliarde de barili (locul 11 la nivel mondial) şi are ambiţii mari în acest sens. Preşedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev a anunţat că ţara sa intenţionează să intre în top zece al statelor producătoare de petrol şi că, pe viitor, este interesată să crească producţia, îndeosebi pentru export.

Kazahstanul vrea să înceapă exploatarea resurselor petroliere la Kasagan, cel mai mare zăcămint petrolifer din afara Orientului Mijlociu. Principalele zăcăminte kazahe de la Marea Caspică sunt la Tengiz (pe malul nord-estic al Marii Caspice) şi la Karasaganak, în apropriere de graniţa cu Federaţia Rusă.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro