Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Maxim istoric al preţului electricităţii, pe OPCOM

M.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Maxim istoric al preţului electricităţii, pe OPCOM

PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 750 lei/MWh  

Lungu, AFEER: "Motivul exploziei preţului electricităţii a fost defecţiunea apărută la Unitatea 1 de la Cernavodă"

Preţul energiei electrice a atins ieri cote istorice, pe OPCOM, ajungând la valoarea de 750 de lei pe MWh, pe mai multe intervale orare, nivel mai mult decât dublu faţă de preţul din celelalte ţări din regiune, conform datelor de pe site-ul bursei de energie.

Motivul exploziei preţului electricităţii pare să fi fost defecţiunea apărută, ieri, la Unitatea 1 de la Cernavodă, după cum ne-a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Conform domniei sale, preţul normal din aceste zile ar trebui să fie undeva la jumătatea valorii maxime de ieri, însă această situaţie se va regla numai după ce reactorul de la Cernavodă va fi repus în funcţiune.

Unitatea 1 de la Cernavodă a fost "oprită controlat", ieri dimineaţă, în urma unei avarii înregistrate în noaptea precedentă. Un comunicat al companiei Nuclearelectrica (SNN) - cea care gestionează Centrala de la Cernavodă - arată că reactorul a fost oprit "în vederea efectuării unor lucrări de remediere la un parametru de proces": "Conform normelor şi procedurilor CNE Cernavodă, efectuarea lucrărilor de remediere se poa-te realiza numai cu unitatea în stare oprită. SNN va transmite un comunicat de presă după finalizarea acestor lucrări de remediere, acestea desfăşurându-se în conformitate cu planurile şi procedurile centralei, fără niciun impact asupra personalului, mediului şi populaţiei".

În acelaşi timp, pe site-ul Transelectrica, la categoria opriri accidentale, cauza opririi Unităţii 1 este prezentată ca fiind "scurgeri de apă grea din sistemul primar de răcire reactor". Potrivit informaţiilor Transelectrica, Unitatea 1 a fost oprită la ora 4 dimineaţa şi ar urma să fie indisponibilă până vineri, 20 septembrie, la aceeaşi oră.

Precedentul record al preţului electricităţii pe bursa de energie - 680 de lei pe MWh - a fost înregistrat în data de 1 februarie 2017, în mijlocul unei perioade extrem de geroase, cu consum uriaş de energie la nivelul întregii ţări.

Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) administrată de OPCOM a fost 578,15 lei/MWh (echivalentul a 122,10 euro/MWh). Astfel, a fost înregistrată o creştere de 85,29% faţă de preţul mediu aferent zilei de ieri (316,87 lei/MWh). Volumul total al energiei tranzacţionate pentru astăzi a fost de 65.724,9 MWh, în apreciere cu 5,92% faţă de ieri. Valoarea totală a energiei tranzacţionate pentru 19 septembrie este de 39.211.120,23 lei (8.280.813,44 euro), urcând cu 87,85% faţă de cea din ziua precedentă. Cota tranzacţiilor PZU din consumul net prognozat este de 43,25%.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Prețul gazelor dublu fata de regiune, prețul electricității triplu. Avem tara bogata asa ca : Maimuța președinte!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  votati Ciolanis si turma usr pnl behehehehehe

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ca turma USR PNL e la putere de sapte ani jumate incoace si uite ce nenorociri fac, din cauza lor se intampla toate chestiile astea, e evident.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS