MFP a împrumutat, ieri, 600 milioane lei de la bănci

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 octombrie 2018

MFP a împrumutat, ieri, 600 milioane lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, ieri, 600 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la 57 de luni, la un randament mediu de 4,75% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de ieri a fost de 600 milioane lei, iar băncile au subscris 854,8 milioane lei, potrivit Agerpres.

Pentru astăzi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit ieri.

MFP a planificat, pentru luna în curs, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,695 miliarde lei, din care 4,2 miliarde lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 495 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna septembrie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 760 milioane de lei.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program o licitaţie, în data de 4 octombrie, pentru certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 300 de milioane de lei, pe o perioadă de 170 de zile, şi o alta în data de 29 octombrie, în sumă de 600 milioane, pe 364 zile.

Cele şapte licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,3 miliarde de lei, vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.

Pentru 2018, Finanţele intenţionează emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor de circa 30% -70%, prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termene scurte, de până la un an inclusiv, obligaţiuni de stat de tip benchmark pe termene medii şi lungi, precum şi titluri de stat pentru populaţie prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, în cadrul programului TEZAUR, cu un volum estimat de până la 8% din valoarea titlurilor de stat de emis pe piaţa internă, reprezentând aproximativ patru miliarde de lei.

Pentru realizarea obiectivului de consolidare şi extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate în lei şi de îmbunătăţire a lichidităţii pieţei titlurilor de stat, MFP are în vedere redeschiderea emisiunilor de obligaţiuni de stat de tip benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de până la două miliarde de euro (aproximativ 9 miliarde de lei), pe fiecare serie de obligaţiuni benchmark.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro