Videoconferinţa “Managementul situaţiei de criză pentru industria energetică şi operatorii de infrastructură critică”Videoconferinţa “Managementul situaţiei de criză pentru industria energetică şi operatorii de infrastructură critică”

Mic, dar bine dotat cu sare şi aditivi

Ziarul BURSA #Lifestyle /

Mic, dar bine dotat cu sare şi aditivi

Stâlpul de rezistenţă al oricărui grătar de sfârşit de săptămână, micul stă foarte bine la aditivi şi sare, ceea ce nu este un lucru care să ne încurajeze să-l consumăm. InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2017 - 2019 pe 30 produse tip mici. Au fost analizate produsele următorilor producători/distribuitori: Auchan România S.A.; Mega Image S.R.L.; SC Carrefour România SA; Selgros Cash & Carry; Westfleisch România S.R.L.; SC Sam Meat Industry SRL; S.C. Cora România S.R.L.; Mimbru S.R.L.; SC Smithfield România S.R.L.; SC Diana S.R.L.; S.C. Doly-Com Distributie S.R.L.; Salbac S.A; SC Aldis Srl; Cristim 2 Prodcom SRL; Integra S.R.L..

InfoCons apreciază că: "Micul românesc a ajuns ca dosar pe masa Uniunii Europene pentru derogare din punctul de vedere al reţetei, pentru a putea continua o lungă tradiţie pe masa românului. Oare reţeta istoricului mic era cu atâţia aditivi, cu atâtea E-uri şi cu atâta cantitate de sare? Dacă tot ne hotărâm să nu întrerupem istoria şi tradiţia micului măcar să citim eticheta şi să alegem ceea ce real dorim, adică un mic real şi cât mai aproape de ceea ce vrem noi!".

În urma studiului, din punct de vedere al numărului de E-uri (Aditivi alimentari) acesta variază între 1 şi 7,7. Media numărului de aditivi a scăzut cu 24,19% în 2019, faţă de ce se identificase în studiul din anul 2017, de la 2,77 la 2,1. Cei mai utilizaţi aditivi alimentari au fost: Bicarbonat de sodiu (E500), regăsit în 23 de produse; Acid ascorbic (E300), regăsit în 10 produse; Ascorbat de sodiu (E301), regăsit în 7 produse; Acetat de sodiu (E262), regăsit în 6 produse. Din punct de vedere al valorii energetice menţionate pe etichetă, aceasta este cuprinsă între 147- 293.05 kcal/100g, iar 91,2% dintre produsele analizate au menţionat pe etichetă această valoare.În ceeea ce priveşte alergenii, 23,25% din produsele analizate au menţionat pe etichetă alergenii utilizati în studiile din 2017 şi 2019, aceştia fiind: soia, muştar, ţelină, grâu (gluten), lapte şi ou. Cantitatea de grăsimi variază între 6,76 - 30g/100g, cea mai mare cantitate de grăsimi - 30g/100g produs, relevată în studiul din 2017, cea mai mică canitate de grăsimi - 6,76g /100g produs, în studiul din 2019. O problemă o reprezintă conţinutul de sare, care variază între 0,13 - 2,64g/100g. Cu 15,47% a scăzut cantitatea de sare pentru produsele studiate în 2019, faţă de 2017. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, practic 52% din cantitatea zilnică de sare recomandată unui adult este consumată doar din ingerarea a 100 g de mici. Dintre produsele analizate cantitatea maximă de carne regăsită este de 100%, ce se găseşte în studiul din 2019, iar cea mai mică cantitate de carne este de 50%, regăsita în studiul din 2017, iar 29,41% din produse nu au specificat pe etichetă cantitatea de carne din compoziţia produselor.

InfoCons - Asociaţie Naţională de Protecţia Consumatorilor, unica organizaţie din ţara noastră cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor - membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS