MINISTRUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII, SEBASTIAN BURDUJA:România - pe ultimul loc în UE, la toţi indicii de inovare

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 iunie

România - pe ultimul loc în UE, la toţi indicii de inovare

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja, a afirmat că inovarea este unul dintre motoarele unei economii naţionale. Ministrul a participat la deschiderea celei de-a şasea ediţie a Bucharest Tech Week, care aduce cele mai noi gadget-uri şi inovaţii din domeniul tech, dar şi ultimele aplicaţii şi soluţii digitale ce contribuie atât la îmbunătăţirea mediului de business, cât şi a vieţii personale. Burduja a declarat cu această ocazie că, din păcate, România este pe ultimul loc pe toţi indicii de inovare: "Inovarea înseamnă, de fapt, creşterea productivităţii muncii fiecăruia dintre noi şi asta înseamnă în fapt o dezvoltare economică mai accelerată. Ştim asta din secole de cercetare economică şi o s-o spun ca o moară stricată oricui o să mă asculte, pentru că este important să ne dăm seama că dacă ţara asta este să aibă o şansă în competiţia globală pentru resurse, talent şi succes, această şansă este inovarea, inovarea proprie economiei româneşti. Pe toţi indicii de inovare de la nivel european, România, din păcate, este pe ultimul loc, dar vestea bună este că, în mare, ştim ceea ce avem de făcut. Există un studiu foarte amplu făcut de experţii Băncii Mondiale care ne arată exact unde sunt problemele în ecosistemul de inovare românesc". Ministrul a afirmat că una dintre probleme ar fi sprijinul pe care statul poate şi trebuie să-l acorde în faza de creştere incipientă a unui start-up, "să vină să facă un found-matching, deci să dubleze investiţia privată într-un start-up riscant, într-un start-up la început de drum şi practic să devină parte din succesul respectivului start-up, asta înseamnă şi reglarea unor deficienţe ale pieţei libere, dar şi oportunitate pentru stat să co-investească, de fapt să devină acţionar şi practic să beneficieze de eventualul succes al respectivei afaceri".

Burduja a precizat că este important să existe un parteneriat între mediul public şi mediul privat: "O să avem cadrul legal să-l facem, eu sper să avem şi bugetul să-l facem, pentru că în general şi aici suntem pe ultimul loc, de departe, cu 0,18 la sută din PIB pentru cercetare, dezvoltare în România. De asemenea, dincolo de parteneriatul public-privat, cercetarea, dezvoltarea, inovarea se face prin oameni, şi aici cred că avem de făcut un parteneriat între resursa umană de aici şi diaspora românească. România are nişte exemple excepţionale de oameni care performează în vest, începând cu SUA, dar în întreaga lume sunt români care au reuşit, au adunat fonduri, resurse, capital social şi mulţi dintre ei abia aşteaptă să le pună în folosul României. (...) Trebuie să găsim cadrul de a-i implica pe aceşti oameni şi de a-i conecta cu cei care sunt în România şi mişcă lucrurile".

Octavian Oprea, vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, a vorbit despre "noul aur": "Datele sunt noul aur al României. Fără date nu putem avea predictibilitate, fără date nu putem dezvolta business, nu putem dezvolta soluţii informatice, nu putem face viaţa mai bună celor de lângă noi şi rolul nostru, al celor care se află de partea publică în acest moment este să de a gândi soluţii pentru a uşura viaţa celor care, practic, ne-au direcţionat către această zonă". Oficialul a precizat că România îşi propune ca în următorii zece ani să implementeze aproximativ 50 de proiecte de digitalizare, "fie că vorbim de proiecte de digitalizare în sănătate, învăţământ, în zona de muncă, unde avem nevoie de nevoie de sistem informatice, de platforme pe care să le accesăm în mod facil şi de unde avem nevoie să ne luăm informaţii real time, ajungând până la proiecte celebre, cum ar fi proiectul cloud-ului guvernamental, un proiect extrem de important pentru România, un instrument extrem de important, dar care nu va rezolva toate problemele pe care le-am întâmpinat fiecare dintre noi în interacţiunea cu statul român".

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a afirmat că Bucureştiul, un oraş "care are mai degrabă şapte oraşe cu şapte primari", ar trebui să se unească, iar acest lucru se poate face prin digitalizare. Bucharest Tech Week reuneşte în 2022 peste 100 de speakeri şi experţi internaţionali şi locali în tehnologie, 1.200 de profesionişti din diverse domenii şi verticale de business, peste 70 de companii ce îşi vor prezenta produsele şi serviciile. În weekendul 17 - 19 iunie va putea fi vizitat gratuit, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, cel mai mare eveniment B2C din ecosistemul tehnologic autohton, expoziţia Tech Expo, parte importantă a Bucharest Tech Week, unde toţi iubitorii de tehnologie pot vedea şi interacţiona cu cele mai noi produse şi soluţii tech prezentate de companii locale şi internaţionale. Pe lângă cele peste 40 de standuri cu gadget-uri, vehicule electrice, accesorii smart, produse şi sisteme smart home şi smart living, smartphone-uri, laptop-uri, tablete, gadget-uri, roboţi sau drone, în premieră, la expoziţie, va fi amenajată o scenă unde vor avea loc paneluri, prezentări, demonstraţii, unboxing-uri şi sesiuni de gaming.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. NORMAL. INOVATORII REALI AU PLECAT. AU RAMAS CEI CE INVENT CUM SA ATRAGA BANUL ROMANULUI IN BUZ LOR. VALABIL SI PT DIGITALIZ PE CARE O INOV IT-ISTII RAMASI:TASTA 1, TASTA 2...

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro