Ministrul Economiei, criticat de deputaţii opoziţiei

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 9 octombrie 2018

Moţiunea simplă depusă de 67 parlamentari liberali împotriva ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a fost dezbătută, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor.

În documentul intitulat "Dănuţ Andruşcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetenţa falimentează România!", se arată că economia românească nu duduie, ci scârţâie, "că mai are doar puţin şi se gripează".

Semnatarii moţiunii susţin că activitatea ministrului Economiei poate fi catalogată drept una catastrofală prin aport, iar gradul de mobilizare este limită către zero. Ei spun că activitatea industrială este foarte scăzută, iar creşterea economică se topeşte în inflaţie, ceea ce a atras nemulţumirea managerilor societăţilor comerciale.

Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei, a spus că documentul este unul copy-paste după moţiunea din vară, de la Senat, depusă împotriva lui, afirmând că moţiunea de ieri este un simplu plagiat. Ministrul Economiei a precizat că el nu are nici o legătură cu rata inflaţiei. Andruşcă a citat datele furnizate de Eurostat, care dau ţara noastră pe locul trei privind nivelul creşterii economice pe trimestrul II al anului curent.

Ministrul Economiei a criticat referirile în moţiunea de cenzură la companiile de stat: "Nu confundaţi Transelectrica cu alte societăţi. Ea se supune prevederilor OUG 109, fiind listată la Bursa de Valori Bucureşti şi este administrată în sistem dualist. Nu intră în atribuţiile ministrului numirea sau schimbarea directorului unei companii.(...)Transelectrica are contract de mentenanţă, dar nevoie de restructurare, care se va realiza prin digitalizare".

În moţiune se mai spune că legea redevenţelor, legea minelor şi legea apelor minerale nu au fost încă dezbătute şi aprobate din cauza ministrului Economiei, care a stopat parcursul legislativ al acestor acte normative. Dănuţ Andruşcă susţine că două legi sunt gata, au fost trimise în Parlament, în procedură de urgenţă, şi că legea minelor aşteaptă studiul de impact asupra mediului.

Deputatul liberal Lucian Bode a spus: "Chiar nu intuiţi de ce aţi fost derobat de atribuţiunile pe care le aveaţi privind iniţierea şi promovarea celor trei legi? La fel s-a întâmplat şi cu industria de apărare care a fost trecută de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naţionale". El a mai susţinut că ministrul Economiei pare a fi incapabil să vină cu idei constructive.

Liberalii au mai criticat modul în care companiile de stat vor fi incluse în viitorul fond suveran de dezvoltare şi investiţii (FSDI), susţinând că acestea nu vor mai avea bani pentru investiţii şi pentru modernizare. Ei au susţinut că FSDI va deveni viitorul proprietar al economiei naţionale, deoarece toate resursele profitabile se vor pune într-un coş macroeconomic unde se va crea un monopol, ce va putea fi uşor politizat.

Reprezentanţii PSD şi ALDE au declarat că nu vor vota moţiunea depusă împotriva lui Dănuţ Andruşcă, susţinând că moţiunile simple depuse în ultima perioadă de reprezentanţii opoziţiei reprezintă un abuz de drept.

Votul cu privire la moţiunea simplă va avea loc în şedinţa de plen de mâine.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro