MINISTRUL ENERGIEI: "Electrica doarme pe banii de la listare de un an de zile"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 octombrie 2015

"Electrica doarme pe banii de la listare de un an de zile"

Listarea companiilor energetice nu se face doar de dragul derulării unei astfel de operaţiuni, ci pentru ca banii să fie utilizaţi în investiţii, a declarat, ieri, Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Domnia sa a comentat: "Fondurile din listarea unei companii trebuie folosiţi pentru investiţii. Uitaţi-vă la Electrica! Se stă de un an de zile, se doarme pe banii din listare. Nu s-a făcut nimic. Care este ideea? Eu mă gândesc că fondurile trebuie utilizate în îmbunătăţirea sistemului, în performanţă, în investiţii strategice în regiune, nu să facem deal-uri cu acţionarii, să îi ajutăm să dea bine la Londra şi aşa mai departe".

Ziarul BURSA a relatat recent, citând surse apropiate situaţiei, că reprezentanţii Ministerului Energiei nu sunt încântaţi să dea mandat administratorilor Electrica să înceapă negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) SA în vederea achiziţionării de către grup a participaţiilor deţinute de FP la filialele de distribuţie şi furnizare, aşa cum a propus un grup de acţionari.

Ieri, Ministrul Energiei a spus, întrebat cum vede această propunere a acţionarilor minoritari, că achiziţia acţiunilor FP la filialele Electrica va fi analizată, dar nu este prioritatea companiei: "Din perspectiva statului, achiziţia trebuie atent analizată, dar prioritatea este investiţia în reţele şi achiziţii strategice, regionale, dacă se ivesc astfel de oportunităţi".

Electrica SA a anunţat, recent, că AGA a fost convocată, pe 10 noiembrie, pentru mandatarea conducerii să negocieze cu Fondul Proprietatea pentru preluarea participaţiilor acestuia la filialele Electrica. Propunerea a venit din partea acţionarilor Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care deţin împreună peste 15% din capitalul social al Electrica SA.

Întrebat ieri dacă va utiliza AGA din 10 noiembrie pentru a-i schimba pe reprezentanţii statului din Consiliul de Administraţie al Electrica, domnul Gerea ne-a răspuns: "Rămâne de văzut".

Într-un interviu acordat în iulie ziarului BURSA, Michiel Boersma, membru în Consiliul de Administraţie al Electrica ne-a declarat că grupul a analizat mai multe posibilităţi de achiziţii şi caută în continuare oportunităţi. "Din păcate, încercările noastre de achiziţie nu au avut succes, parţial pentru că preţul nu a fost unul corect, dar şi pentru că vânzătorul s-a răzgândit", a mai spus domnia sa, subliniind: "Am auzit adesea că Electrica trebuie să cheltuiescă banii de care dispune. Reamintesc care este prospectul de listare. Documentul menţionează că Electrica va investi în reţelele de distribuţie pentru a-şi îmbunătăţi performanţa operaţională. Asta trebuie să facă societatea. Mai mult decât atât, în prospect scrie că trebuie ca Electrica să-şi dezvolte afacerea. Cu siguranţă vom face asta, dar nu cu orice preţ. Să cheltuieşi bani este foarte uşor, dar cheltuirea prudentă şi responsabilă este cu totul altceva şi necesită şi oportunităţile potrivite".

Planul de investiţii al Electrica, aprobat de ANRE, prevede pentru anul acesta un volum de investiţii de peste 121 de milione de euro, iar până la finalul actualei perioade de reglementare (2018), societatea are programate investiţii de peste 715 de milioane de euro, după cum a anunţat conducerea societăţii, la finele lunii septembrie.

Despre posibilitatea vânzării pe Bursă a unor noi pachete de acţiuni ale statului la Romgaz, Conpet şi Oil Terminal, ministrul Gerea a spus că nu s-a discutat serios despre acest aspect, menţionând: "Rămânem cu perspectiva listării Hidroelectrica şi Complexului Oltenia. Nu ştim când exact va ieşi Hidroelectrica din insolvenţă, dar listarea va avea loc după. La Complexul Oltenia trebuie să aibă loc o restructurare înainte de listare. Şi Romgaz şi Conpet au investiţii mari de făcut în perioada următoare".

Despre Oil Terminal, Andrei Gerea a spus că societatea vine după o perioadă mai puţin fastă şi are perspective de îmbunătăţire.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din cate inteleg Electrica are un actionar care nu trebuie ajutat sa dea bine la Londra, si care incearca sa faca un deal cu ministerul. Se pare ca Gerea are mai multe informatii decat cele disponibile public. Mie imi miroase a DNA in toata afacerea asta a celor 600 mil eur de pe conturi, pe care CA-ul tot ezita sa ii investeasca cumva.

    1. Toate achizitiile si licitatiile sunt blocate pentru ca teama de DNA face dificila incasarea spagii la niveluri mai inalte si astfel se sta . Fara negocierea spagii nu se incepe nimic. Pana acum licitam, incasam spaga si o distribuiam mai deoarte !

      Or sii astia de la DNA ceva ? 

      Sa o fac la fel ? 

      Dar daca sunt filat si ma prinde ? 

      Da-o dracu de spaga, a picat si oprescu, si vanghelie, mai asteptam si nu facem nimic poate aresteaza parlamentu guvernu DNA asta ! 

      Cat o fi spaga la investitii in retele ?

      10% minim !? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb